حق مشاوره وکیل چقدر است؟

در برخی مواقع که بسیاری از مراجعان حقوقی صرفا برای کسب مشورت در مورد راهکارهای حقوقی یک پرونده حقوقی یا کیفری، ضمانت اجراهای قانونی و مسائلی از این دست به وکلای دادگستری مراجعه مینمایند.
یا زمانی که صرفا میخواهند که وکیل دادگستری پرونده آنها را مطالعه کرده و نظر خود را در خصوص آن اعلام نماید، وکیل دادگستری مستحق دریافت حق مشاوره به عنوان دستمزد در اختیار قراردادن زمان و دانش خود خواهد بود.
قطعا برای شما هم این موضوع بوجود آمده که در پیچ و خم فعالیتهای اداری یک پرونده حقوقی گرفتار شوید و یا بخواهید در مواجهه با مشکل حقوقی از طریق مراجع قضایی اقدامات لازم را به عمل آورید.
معمولا در این حالت نیاز است که در بدو امر برای مشورت گرفتن به یک وکیل یا کارشناس حقوقی مراجعه نموده و از ایشان تقاضا کنید تا راهکارهای لازم و قانونی را به شما پیشنهاد دهند.
مسلما کارشناسان حقوقی و وکلای پایه یک دادگستری برای در اختیار گذاشتن تجربه و علم خود و همچنین پیشنهاد راهحلهای مناسب، مستحق مبلغی به عنوان حق المشاوره هستند.
مبلغ متعارف و قانونی برای حق مشاوره وکلا، در آیین نامه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلا دادگستری تعیین گردیده است. در ادامه به توضیحات لازم در خصوص انواع مشاوره حقوقی و تعرفه مشاوره وکیل دادگستری در سال 1401می پردازیم.
تعریف مشاوره حقوقی و اقسام آن
بسیاری از مشاغل وابسته به رشته حقوق نیاز به اخذ پروانه و مجوز مخصوص دارند. به عنوان مثال حرفه وکالت دادگستری، کارشناس رسمی دادگستری، سردفتری اسناد رسمی، و غیره.
باید به این نکته توجه داشت که شغل مشاوره حقوقی نیز از زیر مجموعه های وکالت است و بر اساس قانون انجام مشاوره حقوقی فقط از جانب وکلای دادگستری مجاز و مورد تایید محسوب خواهد شد.
مشاوره حقوقی به ارائه مشاورهای تخصصی نسبت به بخش خاص و مشخصی از علم حقوق گفته میشود.
علم حقوق از زیر مجموعه های بسیار گسترده و متنوعی تشکیل شده که از آن جمله میتوان به امور کیفری، امور حقوقی، امور بین الملل، و امور اداری، و عمومی میباشد.
لازم به توضیح است که مشاوره حقـوقـی فقط منحصر به روابط کاری و اختلافات مالی افراد نبوده بلکه شامل تمامی گرایشات حقوق نیز میگردد.
معیار و ملاک بسیاری از سایتها و موسسات حقوقی ارائه مـشاوره تخصصی در تمامی اختلافات ناشی از قراردادهای تجاری، قراردادها مالی، پروندههای کیفری و یا اختلافات خانوادگی خواهد بود.
دایره شمول مشاوره حقوقی بسیار متنوع بوده و مباحث بسیار تخصصی در این زمینه مطرح شده و نتیجتا ارائه مشاوره در این زمینه نیازمند تحصیلات دانشگاهی و تجربه بسیار بالایی بوده که در صفحه حاضر سعی بر آن شده موضوعات زیر مجموعه به همراه نمونه دادخواستها، نمونه آرا دادگاهها و قوانین مربوطه در کنار هم گردآوری گردد که علاقمندان و دنبال کنندگان به راحتی امکان دستیابی به اطلاعات لازم را داشته باشند.
نکته بسیار مهم و جالب توجه در دعاوی حقوقی آن است که معمولا اشخاص برای احقاق حق فقط یک بار مجاز به طرح شکایت و دادخواست حقوقی هستند، لذا در این شرایط بهره مندی از وکیل متخصص و یا مراجعه به مشاور حقوقی در این زمینه امری ضروری است.
چرا باید در مسائل و مشکلات حقوقی از مشاور حقوقی استفاده نمود؟
قوانین کاربردی در امورات حقوقی بسیار متنوع و زیاد است. قانون تجارت و قانون مدنی است به عنوان قوانین عام شمرده شده و در مقابل قوانین دیگری قرار می گیرد که خاص هستند.
از جمله قوانین خاص میتوان به قانون حمایت از مولفان و یا قانون علائم تجاری قوانین تملک آپارتمآنها و غیره اشاره کرد که در راستای نحوه رسیدگی به این نوع دعاوی نیز قوانینی به تصویب رسیده است که از آن جمله میتوان به قانون اجرای احکام مدنی و قانون آیین دادرسی مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و بسیاری از آییننامه اشاره نمود.
وجود قوانین متنوع در هر زمینهای و پراکندگی بسیار زیاد آنها و همچنین رویههای مختلف برخی محاکم در رسیدگی و صدور رای، لزوم اخذ مشاوره در تمامی مسائل حقوقی را بیش از پیش نمایان میسازد که لازم است در ابتدا و قبل از رسیدگی به هر موضوع حقوقی ابتدا نیاز به کسب مشاوره حقوقی مورد نیاز است.
اقسام مشاورههای حقوقی در موسسات و سایتهای حقوقی
مشاوره حقوقی رایگان
مشاوره حقوقی رایگان یکی از پرکاربرد ترین اقسام مشاورههای حقوقی است که در آن شخص یا گروهی بدون بهره مالی اقدام به ارائه مشاوره به انواع افراد از هر قشری مینمایند. توصیههای حقوقی رایگان عموما به صورت آنلاین و یا تلفنی رخ میدهد.
پاسخ به سوالات به صورت رایگان بیشتر برای اشخاصی مناسب است که اغلب به دنبال پاسخ برخی سوالات حقوقی خود هستند و همچنان قصدی برای انجام اقدام حقوقی ندارند.
یکی از بهترین مزایای این روش، اخذ حداقل اطلاعات اولیه در کمترین زمان ممکن خواهد بود که ممکن است کمکی هر چند اندک در یک تصمیم حقوقی باشد.
اما باید اشاره کرد که مشاوره حقوقی رایگان در پروندههای پیچیده و مهم و همچنین تنظیم و ثبت دادخواست یا شکواییه این روش چندان کاربردی برای متقاضیان نخواهد داشت.
چرا که نیاز به صرف وقت یک متخصص حقوقی برای این امر دارد و به همین دلیل است که معمولا مشمول هزینه خواهد شد.
مشاوره حقوقی تلفنی
آنچنان که گفته شد، یکی از قدیمیترین و در واقع کارآمدترین روشهای مشاوره حقوقی، استفاده از مشاورههای حقوقی تلفنی است.
در این شرایط شخص با گرفتن تماس با یک مرکز مشاوره حقوقی و یا حتی با رفتن به برخی موسسات حقوقی و دفاتر وکالت یا برای اولین بار میتواند از خدمات رایگان استفاده کند.
عموما در این نوع مشاوره غیرحضوری ابتدا یک شخص به صورت تلفنی با تحصیلات حقوقی (مشاور حقوقی) پاسخگوی سوالات موکلین خواهد بود و چنانچه نیاز به راهنمایی بیشتر وجود داشته باشد، آن شخص قادر خواهد بود با مراجعه حضوری به دفتر وکالت و یا موسسه حقوقی از خدمات مشاورهای استفاده نماید.
مشاوره آنلاین
یکی از راههایی که متناسب با گسترش استفاده از وسایل ارتباط جمعی و اینترنت در حوزههای حقوقی جا افتاده است، مشاوره حقوقی آنلاین است.
در این نوع مشاوره، معمولا دفاتر وکالت و یا موسسات، اقدام به تشکیل کانالها، گروهها و یا صفحات مجازی مینمایند و در آن کانال با اشاره به نکات حقوقی کوتاه به اشخاص عادی در خصوص مباحث قانونی اطلاع رسانی مینمایند.
همچنین فضای مجازی این امکان را برای عموم مردم ایجاد خواهد کرد که موکلین بتوانند با وکلا و مشاورین حقوقی به صورت کاملا مستقیم ارتباط برقرار نمایند و از خدمات مشاورهای آنلاین استفاده کنند.
این نوع از مشاوره نیز برای پاسخگویی ارزان و سریع به سوالات بسیار مناسب بوده، اما برای تنظیم دادخواست و یا وکالت دادن به یک وکیل اصلا روش خوبی نخواهد بود.
مشاوره حضوری
مطمئنترین روش برای دادن توصیههای حقوقی و کسب آگاهی از میزان و روند موفقیت در پرونده، استفاده از تجربه افراد متخصص به شکل حضوری است.
در این حالت وکیل با بررسی همه جانبه شرایط و موقعیت شما و ارائه اطلاعات و آگاهی به متقاضی میتواند توصیهها و هشدارهای لازم را اعلام و با عنایت به تجربه در صورت قبول وکالت، شما را به سر منزل مقصود برساند.
هر چند این روش مستلزم پرداخت هزینه هم میباشد اما منجر به صرفه جویی در هزینه نهایی، زمان دادرسی، کاهش استرس و تضمین موفقیت برای موکل خواهد شد.
از چه افرادی میتوان بهترین مشاوره حقوقی را گرفت؟
شاید یکی از مهمترین سوالاتی که درخصوص مشاوره حقوقی، در میان متقاضیان مطرح است، این است که از چه فردی میتوان بهترین مشاوره حقوقی را گرفت؟
آیا فقط وکلا قادرند این خدمات را ارائه نمایند. یا اشخاص دیگری نیز در این حوزه وجود دارند که توانایی دادن یک مشاوره خوب را دارند؟
هم اکنون دفاتر وکلا، موسسات حقوقی و گروههای حقوقی مختلفی در جامعه هستند که خدمات متنوع حقوقی را به متقاضیان ارائه میدهند.
در این دفاتر و موسسات، اشخاصی همچون وکیل، قضات بازنشسته و کارشناسان حقوقی به ارائه مشاوره حقوقی مشغولند.
شاید بهترین جواب برای این سوال، این باشد که بهترین ویژگی شخصی که در خصوص پرونده شما قرار است، به شما مشاوره تخصصی بدهد، فردی است که در مورد آن موضوع به اندازه کافی تسلط و تجربه لازم را داشته باشد.
همانگونه که در ابتدای این مقاله نیز ذکر شد علم حقوق، دارای موضوعات و جنبههای بسیار متنوعی است. یک فرد عادی به سختی میتواند به تمامی مسائل حقوقی تسلط کامل داشته باشد.
پس، معمولا مشاوران تلاش میکنند که در یک حوزه خاص مثل مسائل خانواده، کیفری، ملکی، مالی و غیره به کسب اطلاعات حقوقی و تسلط مناسب بر روی رویهها و قوانین دست پیدا کنند.
بنابراین، مهمترین خصوصیات شخصی که قرار است به شما مشاوره حقوقی ارائه دهد، عبارتند از:
- تسلط کافی مشاور بر موضوعات مورد مشاوره
- سابقه قابل دفاع در مورد تعداد افرادی که به آنها مشاوره حقوقی ارائه داده است.
- باهوش بودن و نکته بینی و نیز بررسی جزئیات موضوع.
- امانتدار و دلسوز بودن و ارائه مشاوره به گونهای که مصلحت موکل سنجیده شود.
از روشهای مشاوره حقوقی کدام یک مطمئنتر است؟
این که بهترین روش مشاوره حقوقی کدام گزینه از موضوعات فوق است، به حوزه مورد سوال، نوع سوال و نیز شرایط پرونده ارتباط مستقیم دارد.
قطعا، توصیه ما برای اشخاصی که امکانات کافی دارند، مشاوره حقوقی حضوری در دفتر وکیل است. این روش، بهترین و کاملترین راه مشاوره خواهد بود.
همچنین، این روش به شما کمک خواهد کرد که هم موضوع اختلاف یا دعوا را به طور کامل بررسی نمایید و هم در صورت تمایل به استفاده از خدمات دیگر همچون انتخاب وکیل و یا تنظیم متن اوراق قضایی در همان جلسه مشاوره تصمیم نهایی خود را اتخاذ نمایید.
اما در برخی مواقع متقاضیان به دلایل خاصی امکان کسب مشاوره حضوری را نخواهند داشت. این دلایل که شامل مسائلی همچون عدم دسترسی به مشاور و یا وکیل خوب در شهر و یا کمبود وقت است.
به این افراد نیز پیشنهاد میشود که در صورت امکان از روشهای جایگزین دیگر مشاوره مثل مشاوره آنلاین و یا تلفنی استفاده نمایند.
هزینه کسب مشاوره حقوقی حضوری و تلفنی در سال 1400به چه میزان است؟
هزینه مشاوره حقوقی حضوری
در بسیاری از سایتها و موسسات، هزینه مشاوره حضوری با وکیل پایه یک دادگستری از 150هزار تومان آغاز میگردد که البته هزینه مشاوره با توجه به تخصص و تجربه وکیل و رزومه او متفاوت خواهد بود و برخی وکلای با تجربه و شاخص مبالغ زیادی را مطالبه مینمایند.
جدول ذیل، هزینه مشاوره عادی را بر حسب زمان تعیین نموده است:
هزینه مشاوره حقوقی تلفنی
کسب مشاوره به صورت تلفنی با وکیل و بررسی مدارک مستلزم صرف زمان و پرداخت هزینه خواهد بود.
جدول زیر هزینه مشاوره به صورت تماس با وکیل و یا مشاوران حقوقی را در برخی موسسات نشان میدهد که البته این نوع مشاوره نیز متناسب با زمان و تخصص وکلا و تجربه و رزومه آنها متفاوت خواهد بود.
البته پرسشهای تک سوال به صورت تلفنی از مشاوران حقوقی بدون نیاز به بررسی مدارک معمولا در ساعات کاری رایگان است. در سایر موارد شامل هزینه خواهد بود.
تعرفه قانونی وکلا و کارشناسان دادگستری در سال 1400
البته در صورتی که مبلغ دیگری غیر از موارد اشاره شده بین مشاور حقوقی و شما یا وکیل توافق شده باشد، این توافق معتبر خواهد بود و باید مطابق آن عمل گردد نه بر اساس تعرفه ای که در جدول بالا ذکر گردیده است.
افرادی که برای پیگیری پروندههای خود نسبت به استخدام وکیل اقدام مینمایند، گاهی ممکن است عملکرد وکیل یا مشاور خود را متخلفانه دانسته و بخواهند از او شکایت نمایند.
البته برای طرح شکایت از وکیل میتوان به کانون وکلایی که وکیل در آن جا عضو است هم مراجعه نمود. بعد از آن، برای بررسی و تشخیص صحت شکایت، پرونده به دادسرای انتظامی وکلا ارسال خواهد شد.
در بسیاری از پروندهها به حدی مسائل حقوقی گسترده و پیچیده است که داشتن یک وکیل متبحر مطمئنا نقش قابل توجهی در کم شدن میزان مجازات برای جرم ارتکابی یا حتی پیروزی در دعوا داشته باشد.
همچنین با عنایت به زندگی پرتنش این روزها شاید شما زمان کافی برای پیگیری و حضور در دادسرا و دادگاه را نداشته باشید که در این شرایط قادر خواهید بود با استفاده از یک وکیل حاذق و با تجربه، مسیر درست پرونده خود را به او بسپارید.
انواع مشاورههای حقوقی تخصصی
مشاوره با وکیل خانواده
معمولا عمده پروندههایی که در محاکم قضایی مطرح هستند، دعاوی خانوادگی است.
کسب مشاوره حقوقی با وکیل خانواده در دعاوی مربوط به طلاق شامل طلاق از سمت زن و طلاق از سمت مرد، طلاق توافقی، اجرت المثل، نفقه، مهریه، حضانت، الزام به تمکین، استرداد جهیزیه و غیره صورت میگیرد.
کسب مشاوره حقوقی در پروندههای خانوادگی این امکان را به موکل خواهد داد که بتواند تصمیم درستی برای پرونده و همچنین زندگی خویش اتخاذ نماید.
معمولا دعاوی خانوادگی عمدتا به دلایلی همچون اختلاف زن و شوهر و عدم توافق در موضوعات حقوق مالی بسیار زمانبر و طولانی هستند و هم این که زن و شوهر پروندههای متعددی را علیه یکدیگر تشکیل میدهند.
کسب مشاوره حقوقی با وکیل خانواده باید به شکلی باشد که موکل از تمام جنبهها و ابعاد پرونده خود اطلاع پیدا کند.
مشاوره با وکیل ملکی
پروندههای ملکی از سختترین و پیچیدهترین دعاوی در مراجع قضایی هستند. لذا کسب مشاوره حقوقی با وکیل ملکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
در زمان مشاوره با وکیل باید حتما به این نکته توجه نمایید که تمامی مدارک و دلایل پرونده را در اختیار وکیل قرار دهید، تا وکیل شما قادر باشد، مشاوره حقوقی درستی را به شما ارائه کند.
برخی از افراد به علت عدم آگاهی تعدادی از مدارک پرونده را پنهان مینمایند. لازم است به خاطر داشته باشید که مخفی کردن مدارک پرونده از وکیل، نه تنها هیچ کمکی به شما نخواهد کرد، بلکه باعث غافلگیری و عدم کسب نتیجه مطلوب توسط وکیل در جریان پرونده میگردد.
مشاوره حقوقی با وکیل ملکی کمک میکند که شما تا حدودی از نتیجه طرح دادخواست و یا دفاع در پرونده اطلاع پیدا کنید و در صورتی که احتمال برد در پرونده را میدهید، حق الوکاله پرداخت کنید.
مشاوره با وکیل مالی
مهمترین مزیت مشاوره حقوقی با وکیل مالی این است که با توجه به هزینههای سنگین دادرسی در پرونده های مالی از بسیاری از اشتباهات جلوگیری میکند.
دعاوی مالی شامل مطالبه وجه چک و سفته و یا رسید عادی، توقیف اموال، مطالبه ثمن یا استرداد ثمن و غیره از جمله پروندههایی هستند که معمولا بدون مشاوره حقوقی با وکیل مالی متخصص، موکل را دچار مشکل میسازد.
مشاوره با وکیل کیفری
پرونده های کیفری نظیر جعل، کلاهبرداری، خیانت در امانت، رابطه نامشروع، قتل، سرقت و غیره جز دعاوی بسیار پیچیده هستند که مشاوره حقوقی با وکیل کیفری میتواند از بروز اتفاقات جبران ناپذیر جلوگیری نماید.
وکیل کیفری با تخصص در امور فوق میتواند متهم را از صدور حکم سنگین نجات دهد و یا حتی تبرئه نماید و نیز حق شاکی را از متهم بستاند.
مشاوره با وکیل قراردادها
امروزه قراردادهای بسیاری بین مردم منعقد میشود که در بسیاری از موارد عدم آگاهی حقوقی باعث ایجاد خسارات جبرانناپذیری خواهد شد.
مشاوره حقوقی با وکیل قراردادها باعث خواهد شد که شما در انعقاد و یا تنظیم انواع صلح نامهها، مبایعه نامهها، قراردادهای مشارکت، مزارعه، مضاربه و مساقات، وکالتنامه ها قراردادهای پیش فروش آپارتمان و غیره با چشم باز عمل کنید.
مزایای استفاده از خدمات وکلا و مشاوران حقوقی در یک نگاه کلی
هر چند وکلای دادگستری افراد با تجربهای هستند که در زمینه مسائل حقوقی، دارای بینش، تخصص و آگاهی کاملی بوده و می توانند در رسیدگی به تمامی پروندههای حقوقی و کیفری، و بسیاری از موضوعات مختلف، گره گشای موکل خود باشند، اما در میان هزاران وکیل خوب و درستکار شاید باشند افرادی که با عملکردهای نادرست خودشان این حرفه مقدس را نیز بعضا زیرسوال میبرند که البته قانونگذار نیز راهکارهای درستی برای شکایت از این متخلفین بیان نموده است.
دیدگاه و نگاه یک وکیل با تجربه به مسائل و معضلات حقوقی بسیار متفاوت است. بسیاری از موضوعات حقوقی که شاید از نظر شما تمام جوانب احتیاطی در آن لحاظ شده باشد، بعد از مطالعه آن توسط یک وکیل یا مشاور حاذق، بعضاً ممکن است دستخوش تغییرات بنیادین گردد.
بنابراین همیشه کسب مشاوره و یا تنظیم مسایل حقوقی خود را حتما به یک وکیل متخصص واگذار نمایید حتی اگر شکایت شما از اشخاصی در همین صنف و حرفه باشد.
از مهمترین مزایای استفاده از وکلا و مشاوران سامانه حقوقی وکیل 24: صرفه جویی در وقت و هزینه، رسیدن به نتیجه دلخواه و مطلوب در کمترین زمان ممکن، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت گیر، چالش برانگیز و استرس زا به دادگاه، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به دعاوی مختلف خواهد بود.
همچنین وکلای دادگستری قادرند در مورد کم و کیف و نحوه تنظیم شکایت یا لایحه دفاعیه، یا تنظیم و مطالعه قرارداد ها شما را راهنمایی کنند و میتوانند بررسی نمایند که آیا ادله و مدارک کافی برای دفاع از دعوی، از سوی شما ارائه شده است یا خیر؟
علاوه بر آن وکلای مجرب و متخصص قادرند نتیجه احتمالی دعوا شما را تا حدی پیش بینی نمایند و در روند رسیدگی و تسریع آن، نقش موثر و مثبتی ایفا کنند.
ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی وکیل 24
در این مقاله سعی کردیم شما را با حق مشاوره وکلا و مشاوران و ضرورت استفاده از خدمات وکلای دادگستری در امر دادرسی و بسیاری از موارد دیگر آشنا نماییم و تا حد ممکن به موضوعات مرتبط با آن اشاره کاملی گردید.
عمده مشکلات پیش آمده در مراجع قضایی یا اداری و عدم موفقیت اغلب افراد در طرح شکایت، کمتوجهی به مقررات و اصول درست تنظیم شکایت و فقدان دلایل و مدارک درست است که در این زمینه یا هر مورد مشابه باید از تخصص افراد متخصص بهره گرفت.
اگر در خصوص تنظیم شکایت تخصصی در هر زمینهای حتی قصور وکلای دادگستری، نیاز به مشاوره حقوقی دارید یا قصد دارید تهیه و تنظیم دادخواست یا شکایت را برعهده کارشناسان و وکلای متخصص قرار دهید، بهترین امکان برای شما استفاده از خدمات بسیار متنوع سامانه حقوقی وکیل 24 خواهد بود.
متاسفانه بیشتر افراد جامعه ما که با مشکل حقوقی مواجه میشوند، در ابتدا برای رفع معضل خود به وکیل دادگستری مراجعه نمیکنند و همین موضوع تبعات جبرانناپذیری را برایشان ایجاد خواهد کرد.
استفاده از خدمات وکیل در مسایل مربوط به دعاوی حقوقی و کیفری میتواند کمک شایان توجهی به طرفین دعوی نماید اما به علل مختلفی شاید امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود نداشته باشد که در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
مشاوره حقوقی از جهات مختلفی میتواند مزیتهای بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه افزایش خواهد داد.
سامانه حقوقی وکیل 24 با بهرهمندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، اختلافات حوزه کار و روابط کارگر و کارفرما و سایر مسائل حقوقی است.
لازم به ذکر است که این سایت حقوقی علاوه بر ارائه مشاورههای حقوقی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکوائیه، دادخواست، لوایح دفاعیه، اظهارنامه و همانند آن نیز خدمات رسانی مینماید.
در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم قراردادهای کاری، شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه وکیل24 مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهرهمند شوید.