برای وکیل شدن باید چه کار کرد؟

وکیل شدن جز مشاغل شناخته شده در دنیا است و تقریبا کم و بیش با آن آشنایی داریم. در کشور ما هر ساله حجم قابل توجهی از وکیل به جامعه وکالت اضافه میشود که البته این میزان بسیار کمتر از استانداردهای جهانی است.
مشاغل زیادی در کشورمان با موضوع انحصار مواجه هستند که وکالت یکی از این مشاغل است. سرانه وکیل در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر کمتر است و باید در این زمینه تدابیری اندیشه شود تا هر ساله تعداد بیشتری وکیل جذب شوند.
مسیر شغلی وکالت
وکالت در اصطلاح لغوی به معنای نمایندگی است. در واقع فردی که وکالت از طرف دیگر کاری را انجام میدهد، یعنی به نمایندگی از وی به اموری نیز میپردازد.
وکالت برگرفته از عبارت وکیل است و در امور حقوقی فرد وکیل به عنوان نماینده قانونی موکل شناخته میشود. شاید فردی به لحلظ قانونی وکیل دادگستری نباشد اما کارهایی را به وکالت از دیگران انجام میدهد.
اگر بخواهیم وکالت را از بعد دیگر نگاه کنیم، میتوان گفت که امر وکالت توسط وکلای دادگستری انجام میشود. در واقع وکیل دادگستری به لحاظ قانونی میتواند به امر وکالت بپزدازد و در ارتباط با موضوعات مختلف وکالت موکلین را برعهده بگیرد.
حوزه کاری وکالت بسیار گسترده است و وکلا میتوانند در زمینههای مختلفی مشغول کار و فعالیت باشند. وکالت جزو مشاغلی است که در سراسر دنیا شناخته شده است و جایگاه اجتماعی قابل قبولی دارد.
در عین حال که شغل وکالت گستردگی خاص خود را دارد اما امروزه این حوزه بسیار تخصصی شده است. در واقع وکلا صرفا در یکسری از موضوعات حقوقی به مهارت و تخصص کافی دست پیدا کرده و در این زمینه فعالیت خود را انجام میدهند.
اگر به دفتر کار وکلا توجه کنید اغلب مشاهده خواهید که عبارت پذیرش کلیه دعاوی در آن جا درج شده است و این نشان از عدم تخصص کافی وکیل در یک زمینه کاری است.
با توجه به اینکه علم حقوق گسترده است و طبیعتا نمیتوان در همه این زمینهها به تخصص و مهارت کافی دست پیدا کرد، بنابراین وکلا هم نمیتوانند اقدام به پذیرش وکالت تمامی دعاوی کنند.
گفتنی است که وکلایی در کشورمان هستند که در مورد بسیاری از دعاوی پرونده قبول میکنند و در واقع به صورت تخصصی در یک موضوع و حوزه خاصی فعالیت نمیکنند.
داشتن مهارت و تخصص در اغلب مسائل حقوقی امری بسیار دشوار است و صرفا توسط حقوقدانان و وکلای مجرب صورت میگیرد.
بنابراین میتوان گفت که تخصصی شدن امر وکالت هم میتواند به نفع وکلا و هم موکلین باشد. در این صورت اگر موکل مثلا در مورد دعاوی ملکی نیاز به وکیل داشته باشد، به وکلایی مراجعه میکند که درمورد این دعاوی تخصص کافی دارند و در نهایت به وکیل دعاوی ملکی شهرت پیدا میکنند.
وکالت در زمره مشاغل خصوصی محسوب میشود و نمیتوان آن را به عنوان یک شغل دولتی در نظر گرفت. در واقع وکیل دادگستری به صورت مستقل کار میکند و برای سازمان یا ارگان دولتی فعالیت نمیکند.
بنابراین حقوق و درآمد وکیل ثابت نیست و بستگی به عوامل مختلفی دارد. در واقع وکلا در ازای انجام کارهایی که برای موکل خود انجام میدهند، از وی حقالوکاله دریافت میکنند.
برای حقالوکاله تعرفه مشخصی تعیین شده است اما معمولا کارایی چندانی در این زمینه ندارد. میزان حقالوکاله اصولا به صورت توافقی بین وکیل و موکل تعیین میشود و معیار ثابت و مشخصی در این زمینه وجود ندارد.
به طور مثال میزان دستمزد یک پرونده ممکن است که چند صد میلیون تومان باشد اما برای پرونده دیگر حقالوکاله کمتری داشته باشد.
هر شغلی یکسری معایب و مزایایی دارد که وکالت نیز از این قضیه مستثنی نیست. مزایا این شغل درآمد بسیار بالای آن است و در حال حاضر وکلایی در جامعه ما هستند که درآمد سالیانه آن ها به چند صد میلیارد میرسد.
اما از جمله معایب آن میتوان به فعالیت کاری روزانه بیش از اندازه و حتی به خطر افتادن امنیت جانی وکیل اشاره کرد.
وکالت در تمامی کشورهای دنیا جزو مشاغلی به کار میرود که از موقعیت اجتماعی مناسبی برخوردار میباشد و دارای شان و منزلت بالایی است.
علاوه بر این که شغل وکالت از درآمد مناسبی نیز برخوردار است، بسیاری از افراد را به فکر ورود به این شغل نموده است. اگر آرزوی وکیل شدن را در سر دارید، بهتر است بگوییم که راه دشوار و طولانی را در پیش خواهید داشت.
برای ورود به شغل وکالت مانند سایر مشاغل یکسری شرایط و مقرراتی وجود دارد. در واقع افرادی که قصد دارند در آینده وکیل شوند، باید از تحصیلات مرتبط با این حوزه کاری برخوردار باشند.
داشتن تحصیلات مرتبط تنها شرط وکیل شدن نمیباشد بلکه شرایط دیگری مانند رسیدن به سن خاص و داشتن مدارک لازم به جهت گذراندن خدمت دوره سربازی نیز وجود دارد.
لازم به ذکر است که برای وکیل شدن باید ابتدا به خصوصیات اخلاقی خود توجه داشته باشید و اگر ویژگیهای یک وکیل را در خود مشاهده میکنید، میتوانید برای ورود به این شغل برنامه ریزی کنید.
یکی از مشخصات اصلی وکیل این است که از فن بیان قوی برخوردار باشد. وکیل باید بتواند در دادگاه و محضر قاضی از حق موکل خود دفاع کند و داشتن فن بیان قوی در این زمینه میتواند در نهایت منجر به صدور حکم به نفع موکل شود.
دفاع از حق قانونی موکل از جمله وظایف یک وکیل به شمار میرود که این دفاع میتواند به صورت شفاهی باشد یا در قالب لایحه به صورت مکتوب به دادگاه ارائه گردد.
وکیل در قبال موکل وظایف مختلفی دارد که باید به درستی آنها را انجام دهد. اگر موکل قصد اقامه دعوایی داشته باشد، میتواند به وکیل مراجعه میکند که در این صوزرت انجام کلیه مراحل اقامه دعوا برعهده وکیل است.
برا این که بتوانید وکیل شوید، باید ابتدا شرایط و وظایف کاری این شغل را به درستی مورد بررسی قرار دهید و اگر شغل وکالت با تمام خصوصات و ویژگیهای شما مطابقت داشت، میتواند بهترین گزینه برای شما باشد.
برای وکیل شدن باید مراحل مختلف و نسبتا طولانی را طی کنید و همچنین تحصیلات دانشگاهی مرتبط نیز داشته باشید که در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا در این زمینه توضیحات جامعی را ارائه دهیم.
رشته تحصیلی قبل از دانشگاهی برای وکیل شدن
سودای وکالت برای برخی افراد از سنین نوجوانی شکل میگیرد و از این حیث باید در رشته تحصیلی خاصی نیز مشغول تحصیل شوند.
افرادی که قصد دارند در آینده وکیل شوند، باید از همان دوران نوجوانی نیز اهداف و برنامه های خود را مشخص کنند. بنابراین اگر بخواهیم به رشته تحصیلی قبل از دوران دانشگاه برای وکیل شدن اشاره کنیم، میتوان به رشته علوم انسانی اشاره کرد.
افرادی که عشق به وکالت دارند، باید در دوران دبیرستان رشته علوم انسانی را انتخاب کنند. در واقع افراد با تحصیل در رشته علوم انسانی و در نهایت فارغالتحصیل شدن میتوانند در کنکور سراسری شرکت کرده و در نهایت در رشته حقوق و رشتههای زیر مجموعه آن قبول شوند.
میتوان گفت که مسیر وکیل شدن تا حدودی از دوران دبیرستان شکل میگیرد و در دوران دانشگاه تکمیل میشود.
البته برای ورود به رشته تحصیلی دانشگاه برای وکیل شدن که همان رشته حقوق است، در حال حاضر راههای زیادی وجود دارد و حتی میتوان از رشتههای دیگر دبیرستانی نیز در رشته حقوق تحصیل کرد.
بنابراین رشته تحصیلی دوران قبل از دانشگاه برای ورود به شغل وکالت، رشته علوم انسانی است. البته امکان تغییر رشته در این دوران تحت شرایطی خاص نیز وجود دارد.
رشته تحصیلی دانشگاهی برای ورود به شغل وکالت
بعد از آن که در رشته علوم انسانی در دوران دبیرستان تحصیل کردید و از این رشته فارغالتحصیل شدید، باید رشته دانشگاهی مورد نیاز برای ورود به شغل وکالت را انتخاب کنید.
رشته حقوق به عنوان رشته تحصیلی شناخته شده برای وکیل شدن محسوب میشود و افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، میتوانند در آینده وکیل شوند. البته با تحصیل در رشتههایی نظیر فقه و حقوق نیز میتوان به شغل وکالت ورود پیدا کرد.
بسیاری از افراد به جهت علاقه شدیدی که به وکیل شدن دارند، رشته دانشگاهی خود را حقوق انتخاب میکنند. در واقع وکالت یکی از مشاغل مورد علاقه فارغالتحصیلان حقوق است که بعد از اتمام دوران تحصیل میتوانند در آزمون وکالت شرکت کنند.
رشته تحصیلی دانشگاهی برای وکیل شدن از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر هدف شما در آینده این است که در شغل وکالت فعالیت کنید، باید رشته دانشگاهیتان حقوق یا رشتههایی مرتبط مانند فقه و حقوق باشد.
روند تحصیل از دوران دبیرستان تا دانشگاه را میتوان اینگونه بیان کرد که فرد متقاضی ابتدا در کنکور رشته علوم انسانی شرکت میکند. سپس در صورت مجاز شدن در رشتههایی نظیر حقوق و فقه و حقوق میتوانند در آزمون های مرتبط با وکالت شرکت نمایند.
دروس دانشگاهی رشته حقوق کاملا با شغل وکالت مرتبط است و دانشجویان در این رشته مطالبی را فرا میگیرند که با آینده شغلی آنها مربوط است.
در واقع دانشجویان رشته حقوق با قوانین و مقررات مختلفی آشنا میشوند و دانش و اطلاعات حقوقی خود را طی دوران تحصیل در دانشگاه افزایش میدهند.
بنابراین دانشجویان باید در دوران تحصیلی خود به درستی مطالب دانشگاهی را فرا بگیرند و در حد مطلوب نیز به قوانین حقوقی تسلط کافی داشته باشند.
دانشجویانی که وارد رشته حقوق میشوند، تقریبا دوره 4 ساله مقطع لیسانس را طی میکنند و بعد از فارغالتحصیلی در صورت داشتن شرایط قانونی میتوانند در آزمون مخصوص وکالت شرکت کنند.
بدون داشتن تحصیلات دانشگاهی رشته حقوق امکان وکیل شدن وجود ندارد و تا زمانی که مدرک رسمی در این زمینه نداشته باشید، نمیتوانید در حوزه وکالت فعالیت داشته باشید.
شرکت در آزمون وکالت برای وکیل شدن
تحصیل در رشته علوم انسانی در مقطع دبیرستان و سپس تحصیل در رشته حقوق در مقطع دانشگاه برای رسیدن به آزمون مخصوص وکیل شدن است.
در واقع تا رسیدن به شرایط آزمون وکالت باید مقاطع تحصیلی مختلفی را طی کنید. آزمون وکالت جز شناخته شدهترین آزمون حقوقی در کشور است که هر ساله براساس شرایط خاصی نیز برگزار میگردد.
با اتمام دوران تحصیل دانشگاهی و داشتن مدرک لیسانس از رشته حقوق میتوانید در آزمون وکالت شرکت کنید. البته صرف داشتن مدرک دانشگاهی نمیتواند دلیل موجهی برای شرکت در این آزمون باشد.
آزمون وکالت با برگزاری هرساله آن دارای حواشی بسیار زیادی است و شرکت کنندگان نظرات مختلفی را در این زمینه بیان میکنند.
در واقع آزمون وکالت را میتوان مهمترین و اصلیترین مانع برای وکیل شدن در نظر گرفت. قبولی در این آزمون به معنای نزدیک شدن به شغل وکالت بیش از هر زمان دیگری است.
آزمون وکالت در واقع امتحانی است برای ورود به دوره کارآموزی و افرادی که این آزمون را با موفقیت طی میکنند، در واقع پروانه کارآموزی وکالت را اخذ می نمایند.
تصور برخی افراد این است که با قبولی در آزمون وکالت دیگر وکیل شدهاند و میتوانند از فردای آن روز به صورت رسمی و قانونی در این حوزه فعالیت داشته باشند.
پذیرش در آزمون کارآموزی وکالت را میتوان شروعی تازه برای وکیل شدن در نظر گرفت. بنابراین شرکتکنندگان نباید اینگونه تصور کنند که قبولی در این امتحان به معنای ورود به شغل وکالت است.
در واقع افراد پذیرفته شده در آزمون وکالت ابتدا وارد دوره کارآموزی میشوند. سپس بعد از اتمام دوره کارآموزی و گذران یکسری از مراحل میتوانند پروانه رسمی وکالت را اخذ نمایند.
بنابراین برای وکیل شدن نیز علاوه بر قبولی در این آزمون میبایست دوره کارآموزی نیز با موفقت طی شود و سپس میتوان به صورت قانونی به امر وکالت پرداخت.
شرکت در آزمون وکالت طبیعتا برای تمامی فارغالتحصیلان رشته حقوق امکان پذیر نیست و شرایط خاصی برای آن تعیین شده است.
دانشجویان حقوقی اغلب اینگونه تصور میکنند که به محض اتمام تحصیل خود میتوانند در این آزمون شرکت کنند. اما باید علاوه بر داشتن مدرک دانشنامه حقوق از یک سری شرایط دیگر برخوردار باشند.
آشنایی با آزمونهای مخصوص امر وکالت
وکالت یکی از پرطرفدارترین آزمونهای حقوقی است که تعداد قابل توجهی از دانشجویان در این آزمون شرکت میکنند. در واقع با قاطعیت میتوان گفت که اغلب تحصیل کردگان رشته حقوق تمایل زیادی برای رسیدن به منصب وکالت دارند و باید شرایط قانونی شرکت در این آزمون را داشته باشند.
به طور کلی دو نوع آزمون وکالت توسط دو نهاد کانون وکلا و قوه قضاییه برگزار میشود که هرکدام شرایط خاص خود را دارد.
افرادی که میخواهند در شغل وکالت مشغول به کار شوند، میبایست در یکی از کانون وکلاهای دادگستری یا قوه قضاییه ثبت نام کرده و در آزمون آنها شرکت نمایند.
کسب پروانه و مجوز لازم برای فعالیت در امر وکالت منوط به شرکت در آزمونهایی است که هر ساله توسط نهادهایی چون کانون وکلا و قوه قضاییه برگزار میشود.
در واقع برای وکیل شدن باید در آزمون وکالت کانون وکلا دادگستری یا آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه شرکت نمود. شرکت در این دو آزمون بستگی به نظر و اختیار افراد دارد و در نهایت پذیرفته شدگان در حرفه وکالت مشغول فعالیت خواهند شد.
آزمون کانون وکلا دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه از هم جدا هستند و در زمانهای مختلفی نیز برگزار می شوند. شرایط و نحوه برگزاری این دو آزمون نیز با یکدیگر متفاوت است.
کانون وکلا دادگستری یک نهاد کاملا مستقل است و تاسیس آن به سال 1331 برمی گردد. تقریبا در تمامی استانهای کشور کانون وکلا وجود دارد که بسیاری از وکلا و کارآموزان زیر نظر این کانون فعالیت میکنند.
در حال حاظر تعداد 25 کانون وکلا دادگستری در ایران وجود دارد که کانون مرکزی آن در شهر تهران واقع است. این کانونها اتحادیهای تحت عنوان اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری یا اسکودا دارند که فعالیت وکلا زیر نظر آن انجام میشود.
در کنار کانون مزبور، قوه قضاییه نیز هرساله اقدام به جذب وکیل مینماید. در واقع مرکز وکلای قوه قضاییه با برگزاری آزمون وکالت به دنبال افزایش سرانه وکیل در کشور است.
برگزاری آزمون وکالت توسط دو نهاد اسکودا و قوه قضاییه همواره با انتقاداتی نیز روبرو است. برخی معتقدند که قوه قضاییه باید به عنوان تنها نهاد صدور پروانه وکالت باشد اما سایر افراد نظری مخالف دارند.
اختلافات اصلی به جهت استقلال نهاد کانون وکلای دادگستری است و قوه قضاییه معتقد است که جذب وکیل صرفا باید از طریق این مرجع صورت گیرد و نهاد دیگری چون اسکودا نباید در این زمینه نقشی داشته باشد.
تفاوت چندانی بین افراد پذیرفته شده در آزمون کانون وکلا و آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه وجود ندارد و در هر صورت پذیرفته شدگان در آینده در امر وکالت فعالیت میکنند.
در واقع صرفا در ارتباط با موضوعاتی مانند مزایا شغلی، تعرفه تمبر مالیاتی و میزان حقالوکاله بین وکیل دادگستری و وکیل قوه قضاییه می توان تفاوت قائل شد.
برخی افراد تصور میکنند که وکیل قوه قضاییه با وکیل کانون دادگستری متفاوت است اما حیطه شغلی آنها هیچ تفاوتی با هم نمیکند و هر دو گروه در حیطه وکالت فعالیت میکنند.
شرایط برگزاری و شرکت در آزمونهای وکالت
همانطور که گفته شد، برای وکیل شدن میتوان از طریق کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلای قوه قضاییه اقدام به ثبت نام نمود.
هرکدام از این آزمونها شرایط خاص خود را دارند که در این بخش به توضیحات مرتبط با آن میپردازیم.
شرایط ثبت نام آزمون وکالتهای وکالت اسکودا و قوه قضاییه تقریبا شبیه به هم است اما در مورد منابع آزمون بین آنها تفاوت محسوسی دیده میشود.
تابعیت ایرانی، عدم اعتیاد به مواد مخدر با تایید پزشکی قانونی، نداشتن سابقه کیفری موثر و محرومیت از حقوق اجتماعی، تعهد به اصل نظام جمهوری اسلامی و غیره جزو شرایط عمومی شرکت در آزمونهای وکالت است.
شرایط دیگر این آزمون به شرح زیر است:
- داشتن دانشنامه لیسانس از رشته های حقوق، فقه و حقوق، فقه و مبانی حقوق و معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی که به تایید مرجع صالح رسیده باشند.
- ارائه کارت پایان خدمت توسط آقایان
- داشتن شرایط سنی حداقل 24
- عدم امکان نام نویسی وکلا و کارآموزان
لازم به ذکر است که شرایط آزمون وکالت به طور معمول هرساله یا چند سال یکبار دستخوش تغییراتی میشود و نمیتوان معیار ثابت و قاطعی را در این زمینه در نظر گرفت.
برای وکیل شدن باید به این موضوع توجه داشته باشید که اگر سابقه کیفری موثر داشته باشید یا در سیستم قضایی کشور سابقه محکومیتی از شما وجود داشته باشد، امکان شرکت در آزمونهای مربوطه را نخواهید داشت.
همچنین باید الزاما مدرک تحصیلی لیسانس رشته حقوق یا رشته های زیر مجموعه آن را داشته باشید. به طور مثال اگر مدارک بالاتر از کارشناسی رشته حقوق را داشته باشید اما مدرک لیسانس شما مرتبط با رشته حقوق نباشد، شرایط شرکت در این آزمون را ندارید.
آقایانی که قصد دارند در آینده وکیل شوند، باید دارای کارت پایان خدمت یا معافیت دائم باشند در غیر این صورت تحت هیچ شرایطی امکان ثبت نام در آزمون وکالت برای آنها وجود ندارد.
بنابراین بانوان با شرایط بهتری میتوانند در آزمون وکالت شرکت کنند. بنابراین اگر در فکر وکیل شدن هستید، بهتر است در دوران پایانی تحصیلی خود به گونهای برنامه ریزی کنید که دروس آزمون وکالت را به خوبی به اتمام رسانده و به محض فارغالتحصیل شدن بتوانید در این آزمون شرکت کنید.
دوره کارآموزی وکالت
بعد از قبولی در آزمون وکالت وارد دوره کارآموزی میشوید. قبولی در آزمون به معنای وکیل شدن شما نمیباشد بلکه وارد دوران تازهای از حرفه کاری خود خواهید شد.
دوره کارآموزی وکالت در واقع قبل از اخذ پروانه رسمی وکالت است. در واقع شما در دوران کارآموزی به صورت رسمی وکیل دادگستری محسوب نمیشوید اما تنها یک قدم با آرزوی خود یعنی وکیل شدن و قرار گرفتن در کسوت وکالت دارید.
دوران کارآموزی وکالت که معمولا دو سال به طول میانجامد، یکسری وظایفی را برعهده دارید که موظف به اجرای صحیح آن هستید.
در کارآموزی علاوه بر شرکت در دورههای آموزشی که توسط کانون وکلا یا نهاد قوه قضاییه برگزاری میشود، میتوانید وکالت دعاوی مختلف را برعهده بگیرید.
البته کارآموزی بیشتر جنبه یادگیری و آموزش برایتان دارد و مطالبی که تا به حال فرا گرفته اید را به طور عملی انجام میدهید.
متاسفانه یکی از ضعفهای رشته تحصیلی حقوق در کشور ما این است که دانشجویان در طول دوران تحصیل خود دورهای را به عنوان کارآموزی طی نمیکنند و صرفا به یادگیری مطالب تئوری میپردازند.
بنابراین دانشجویان حقوق تحت هیچ شرایطی تا زمان قبولی در آزمون وکالت تجربه ورود به دوره کارآموزی را نخواهند داشت.
عمده وظایف کارآموزان وکالت به شرح زیر است:
- حضور در سخنرانیها
- شرکت در جلسات دادرسی مدنی و کیفری حداقل چهار مرتبه در ماه
- کار کردن نزد یکی از وکلا با سابقه دادگستری
- تهیه گزارش از چند پرونده
- فعالیت در کانون اعم از دادگاه یا دادسرا یا شعبه معاضدت قضایی یا راهنمایی یا سایر کارهای اداری و دفتری
- انجام امور معاضدت قضایی محول شده توسط شعبه معاضدت قضایی یا ریاست کانون
کارآموزان در طی این دوران زیر نظر وکیل سرپرست فعالیت کرده و میتوانند با پذیرش دعاوی مختلف، حقالوکاله مشخصی را دریافت کنند و به درآمدزایی مناسبی نیز برسند.
در واقع وکیل سرپرست به شما پروندهای را می دهد و باید وکالت آن را برعهده بگیرید. در واقع برای وکالت پرونده به مراجع قضایی مراجعه میکنید و با نحوه و اصول فرآیند دادرسی آشنا خواهید شد.
اتمام دوران کارآموزی وکالت و دریافت پروانه وکالت
بعد از اتمام دوره کارآموزی، آزمون تحت عنوان اختبار برگزار میشود. دریافت پروانه وکالت در گرو قبولی در آزمون اختبار است.
بعد از این مرحله در نهایت مراسم تحلیف و سوگند برای کارآموزان برگزار میشود و رسما فعالیت کاری وکالت آغاز میگردد.
در صورت قبولی در آزمون اختبار و طی کردن مراحل تحلیف، نهایتا به خواسته خود یعنی شغل وکالت رسیدهاید. بنابراین بعد از این دوران میتوانید به صورت حرفهای به امر وکالت پرداخته و پروانه وکالت را کسب می نمایید.
در واقع امکان فعالیت مستقل در امر وکالت برای شما وجود دارد و از فعالیت زیر نظر وکیل سرپرست خارج شده و میتوانید برای خود دفتر کار داشته باشید.
با اخذ پروانه وکالت میتوانید به صورت رسمی به پذیرش دعاوی مختلف بپردازید و از حق و حقوق قانونی موکل خود دفاع کنید.
وکیل شدن و فعالیت در حرفه وکالت پروسه طولانی دارد و باید مراحل قانونی آن را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
میتوان گفت که وکیل شدن افراد به دوران تحصیلی آنها در دانشگاه و حتی قبل از آن و سپس اتمام دوره تحصیل و ورود به دوره کارآموزی و در نهایت قبولی در آزمون اختبار مربوط میشود.
پر واضح است که ورود به این حرفه دشواریهای خاص خود را دارد و باید از عهده مراحل و فرآیند آن برآیید.
در دوران کارآموزی بهتر است که مهارت و تواناییهای حقوقی خود را افزایش دهید تا پس از این دوران بتوانید به عنوان یک وکیل مجرب و متخصص شناخته شوید.
شروع امر وکالت و پذیرش انواع دعاوی
با انجام مراحل مزبور و در نهایت اخذ پروانه وکالت، فعالیت قانونی یک وکیل آغاز میشود. در این صورت میتواند به صورت مستقل به پذیرش انواع دعاوی حقوقی و کیفری بپردازد.
لازم به ذکر است که در دوران کارآموزی نیز امکان امر وکالت در دعاوی مختلف برای فرد کارآموز وجود دارد اما فرآیند وکالت زیر نظر وکیل سرپرست انجام شده و به صورت مستقل انجام نمیگیرد.
در این صورت وکیل میتواند دارای مکانی مجزا برای وکالت باشد و موکل برای رسیدگی به پرونده به وی مراجعه میکند. وکیل برای دفاع از حقوق موکل خود اقدام به تنظیم شکایت مینماید و مراحل قانونی طرح شکایت را در مراجع قضایی انجام میدهد.
آیا در صورت وکیل شدن میتوان در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت کرد؟
ممکن است این سوال در ذهن شما مطرح شود که مشاوره حقوقی توسط چه افرادی انجام میشود؟ آیا مشاور حقوقی همان وکیل دادگستری است؟ آیا وکلا نیز میتوانند در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت کنند؟ چه رابطهای بین مشاور حقوقی و وکیل دادگستری وجود دارد؟
رابطه بین مشاور و وکیل دادگستری در واقع رابطهای مستقیم است. مشاور حقوقی ممکن است وکیل دادگستری باشد یا در حرفه وکالت فعالیت نداشته و به اقتضای شغلی خود در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت میکند.
پرواضح است که مشاوره حقوقی توسط متخصصین حقوقی انجام میشود. منظور از متخصصین حقوقی همان وکیل دادگستری و کارشناس حقوقی است.
در واقع ارائه مشاوره در این زمینه صرفا از طرف وکیل انجام نمیشود بلکه افرادی که دارای اطلاعات حقوقی بالایی هستند نیز میتوانند در مورد مسائل مختلف مشاوره حقوقی دهند.
البته برای ارائه مشاوره حقوقی کسب پروانه از مراجع ذی صلاح الزامی است. وکیل دادگستری که به اقتضای شغل خود به موکلین مشاوره حقوقی میدهد، باید مجوز رسمی در این زمینه از کانون مشاوران داشته باشد.
از لحاظ قانونی نمیتوان بدون اخذ جواز پروانه از کانون مشاوران حقوقی در این حوزه فعالیت کرد. البته افرادی هستند که در حرفه وکالت فعالیت ندارند اما به سبب داشتن مجوز رسمی اقدام به ارائه مشاوره حقوقی میکنند.
در قانون ایران هیچ گونه منعی برای ارائه مشاوره حقوقی از جانب وکلا وجود ندارد اما برای این که وکیل دادگستری بتواند در کنار حرفه و شغل اصلی خود به مشاوره حقوقی بپردازد، باید مجوز قانونی داشته باشد.
در هرصورت افرادی که به عنوان مشاوره حقوقی شناخته میشوند، باید از دانش و اطلاعات کافی در این زمینه برخوردار باشند.
در حال حاضر اشخاص زیادی به عنوان مشاور حقوقی سازمانها و ارگانهای مختلفی مشغول به فعالیت هستند و در مورد مسائل مختلف مشاوره حقوقی میدهند.
در واقع میتوان گفت که مشاور حقوقی یک سبک خاصی از مشاغل حقوقی است که توسط وکلا و سایر افراد متخصص در این زمینه انجام میشود.
مشاوره حقوقی که توسط افراد متخصص در این حوزه انجام میشود، تحت عنوان مشاوره حقوقی واقعی نیز شناخته میشود.
مشاورهای که از طرف اشخاصی انجام شود که علم و دانش حقوقی ندارند و در این زمینه صاحب سبک نیستند، هیچ گونه ارزش و اعتباری برای متقاضیان ندارد و صرفا منجر به گمراه شدن موکلین میشود.
با توجه به این که مشاوره حقوقی نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق در زمینههای حقوقی دارد، امکان ارائه آن توسط افراد غیر حقوقی وجود ندارد.
مشاوره دادن حقوقی در عمل به معنای وکالت است و فقط وکلا و افرادی که دارای مجوز رسمی از کانون مشاوران حقوقی هستند، میتوانند در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت داشته باشند.
بنابراین میتوان گفت که ارائه مشاوره حقوقی به صورت رسمی در اختیار وکلا است. در واقع وکلا با تجربه و با سابقه چندین سال که بتوانند به درجه مشاور حقوقی بپردازند.
در صورت وکیل شدن نیز میتوان در زمینه ارائه مشاوره حقوقی نیز فعالیت کرد و در این زمینه هیچ گونه منع قانونی وجود ندارد.
خلاصه مراحل و فرآیند وکیل شدن از صفر تا صد
در این بخش قصد داریم به صورت خلاصه به فرآیند و مراحلی که یک فرد تا زمان وکیل شدن باید طی کند، بپردازیم.
- در ابتدا باید رشته تحصیلی متقاضی در دوران دبیرستان علوم انسانی باشد و بعد از اتمام این مقطع وارد رشته تحصیلی حقوق در دانشگاه شود.
- بعد از اتمام دوران تحصیل کارشناسی حقوق، باید در آزمون وکالت که تحت عنوان آزمون اخذ پروانه وکالت مطرح میشود، شرکت نماید.
- با قبولی در آزمون وکالت، فرد به دوره کارآموزی وارد شده و حدودا دو سال زیر نظر وکیل سرپرست دوران کارآموزی خود را انجام میدهد.
- با سپری کردن دوره کارآموزی، آزمون اختبار برای کارآموزان برگزار میشود و قبولی در این آزمون به منزله دریافت پروانه وکالت است. در نهایت مراحل تحلیف و سوگند انجام شده و دوران حرفه ای وکالت آغاز میشود.
مزایا استفاده از مشاوره حقوقی وکیل 24
یکی از روشهایی که میتوان از طریق آن به اطلاعات حقوقی دست یافت، مشاوره حقوقی است. در واقع از طریق مشاوره حقوقی میتوان به موضوعات و مسائلی که در مورد آن دچار مشکل شدهاید، اطلاعات لازم را دریافت کنید.
بین مشاوره حقوقی و اطلاعات حقوقی معمولا مرز مشخصی وجود ندارد اما یقینا برخورداری از مسائل این چنینی بدون بهرهمندی از متخصصین حقوقی عملا غیر ممکن است.
گفتنی است که از روشهای دیگری که میتوان به اطلاعات حقوقی دست پیدا کرد، مراجعه به وکیل دادگستری است.
این که در زمینههای حقوقی به وکیل یا کارشناس حقوقی مراجعه شود، بستگی به نظر افراد دارد و نمیتوان طرفین را ملزم کرد که الزاما برای طرح دعوا از وکیل استفاده کنند.
برای دریافت مشاوره حقوقی در وهله اول جستجو ساده در سایت انجام دهید و با مجموعهها و سامانههای حقوقی گوناگونی آشنا خواهید شد.
اگر تمایل دارید که با وکلا و متخصین حقوقی در ارتباط باشید و از این افراد مشاوره حقوقی دریافت کنید، سامانه وکیل 24 یقینا انتخاب قابل قبولی برای شما خواهد بود.
گاهی اوقات دیده شده است که اشخاص مختلفی از مجموعهای مشاوره حقوقی دریافت کردهاند اما از شرایط کاری و نحوه عملکرد آنها رضایت کافی نداشتهاند.
با توجه به این که طی چند سال اخیر تعداد مجموعههایی که با هدف سوء استفاده از موکلین اقدام به اخذ مبالغ بالا به عنوان حقالمشاوره میکردهاند و در قبال آن هیچ گونه خدماتی را ارائه ندادهاند، زیاد شده است، باید برای دریافت مشاوره حقوقی به مجموعهای مراجعه کنید که دارای سابقه چندین ساله در این زمینه باشد.
مشاورههای حقوقی وکیل 24 به صورت آنلاین، تلفنی و در بستر فضای مجازی نیز انجام می شود که برای افراد مزیتهای فراوانی دارد.
یکی از این مزیتها برخورداری از شرایط مناسب اطلاعات حقوقی است. از طریق مشاوره حقوقی این سامانه میتوان اطلاعات لازم در مورد نحوه اقامه دعاوی حقوقی و همچنین انجام مراحل لازم در این زمینه را کسب کرد.
مزایا دیگر استفاده از مشاوره حقوقی وکیل 24 هزینههای بسیار مناسب مشاوره است که با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن میتوان اطلاعات حقوقی لازم را در مورد مسائل مختلف کسب کرد.
اگر تحت هرشرایطی قصد دارید از کسی شکایت کنید، راه حل مناسب برای شما استفاده از خدمات و سرویسهای متنوع سایت وکیل 24 است که میتوانیم شما را در تمام مراحل و فرآیند شکایت راهنمایی کنیم.
با توجه به این طرح دعاوی حقوقی از طریق مراجع قانونی، کمی زمانبر و نیازمند رعایت یکسری موارد قانونی است و اصول دادرسی مشخص دارد، که بدون بهرهگیری از کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب عملا روند رسیدگی را دشوار میکند.
اخذ وکیل در این زمینه میتواند کمک فراوانی به طرفین دعوی کند اما به دلایل گوناگون ممکن است امکان دسترسی به وکیل وجود نداشته باشد. در این شرایط دریافت مشاوره حقوقی را به شما پیشنهاد میکنیم.
چرا وکیل 24 را انتخاب کنیم؟
مجموعه وکیل 24 با بهره مندی از وکلا، کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، اختلافات حوزه کار و روابط کارگر و کارفرما و سایر مسائل حقوقی است.
همچنین این سامانه علاوه بر ارائه مشاورههای حقوقی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی و نحوه قرارداد نویسی نیز خدمات رسانی نیز میکند.
در هر صورت چنانچه به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و قصد تنظیم شکایت حقوقی در مراجع قضایی و به تبع آن تنظیم دادخواست، شکوائیه و سایر اوراق قضایی را دارید، قبل از هر اقدام حقوقی به سایت وکیل 24 مراجعه کنید و خدمات و امکانات آن بهره مند شوید.
باتوجه به این که وکیل 24 سابقه چندین ساله در زمینه ارائه خدمات حقوقی دارد و بهترین و مجربترین حقوقدانان کشور در این مجموعه فعالیت میکنند، میتواند مناسبترین گزینه برای انتخاب افراد مختلف برای بهره مندی از امکانات و خدمات حقوقی باشد.
در ارتباط مراحل وکیل شدن و همچنین شرایط آزمون وکالت توضیحاتی ارائه شد اما برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.