آیا وکیل هم بازنشسته می شود؟

بازنشسته شدن مفاهیم و معانی مختلفی دارد و میتوان از دیدگاههایی نیز آن را مورد بررسی قرار داد. در عرف جامعه ما زمانی که فردی به سنین خاصی از کار و فعالیت میرسد، در اصطلاح آمیانه به او گفته میشود که بازنشسته شده است.
در واقع این موضوع تا حد زیادی به نوع شغل و کسبه افراد نیز بستگی دارد و شرایط بازنشستگی مشاغل با یکدیگر متفاوت است.
مشاغل غیر دولتی که تحت عنوان مشاغل آزاد نیز شناخته میشود، تقریبا برای آنها شرایط مشخصی برای بازنشستگی تعریف نشده است.
در واقع در قانون تحت هیچ شرایطی برای کسب و کارهایی که تابع ارگانهای دولتی نیستند، مقررات مربوط به بازنشستگی در نظر گرفته نشده است.
اما برای مشاغل دولتی صراحتا عنوان شده است که کارمندان با رسیدن به سنی خاصی نیز بازنشسته میشوند. البته که بازنشسته شدن مردان با زنان شاغل در کلیه سازمآنها و مراکز دولتی با یکدیگر متفاوت است.
در مورد مشاغل حقوقی نیز شرایط بازنشسته شدن متفاوت است و حقوقدانان ممکن است مادامالعمر در یک حوزه تخصصی به فعالیت و کار بپردازند.
شغل وکالت
وکالت جز یکی از شناخته شدهترین مشاغل حقوقی است که میتوان آن را در زمره شغلهایی قرار داد که وکلا به صورت مستقل به امر وکالت میپردازند.
در طی چند سال اخیر طرحهای مختلفی در مجلس ارائه شد که وکالت را در زمره کسب و کار قرار دهند که با واکنشهای مختلفی نیز از سوی حقوقدانان مواجه شد.
بسیاری از حقوقدانان که منتقد چنین طرحی بودند، اعتقاد داشتند که قرار گرفتن وکالت در زمره کسب و کار تجاری میتواند عواقب جبران ناپذیری نیز به همراه داشته باشد.
وکیل به صورت مستقل و در اصطلاح آمیانه به صورت آزاد به کار و فعالیت میپردازد و تحت سازمان یا ارگان خاص نمیباشد. در واقع میتوان وکالت را جزو مشاغلی در نظر گرفت که برای آن شرایط بازنشستگی تعیین نشده است و وکیل میتواند تا سنین که خود توانایی داشته باشد، کار کند.
البته وکیلی که تحت حمایت صندوق وکلای دادگستری است تا سن معینی میتواند به امر وکالت بپردازد و بعد از آن دیگر حق فعالیت در این حوزه را ندارد.
در واقع میتوان که به جز مشاغل غیر دولتی، شرایط بازنشستگی برای سایر مشاغل از جمله وکالت تا حدی به خود افراد بستگی دارد و نمیتوان در این زمینه اظهار نظر قطعی نمود.
وکیلی که دارای دفتر وکالت میباشد و مستقلا به فعالیت حقوقی می پردازد، میتواند حتی به صورت مادامالعمر نیز فعالیت داشته باشد.
البته باید به این نکته اشاره کرد که افراد مختلف زمانی که به سنینی میرسند که دیگر توانایی و کارایی آنها کاهش میباید، شخصا خود را بازنشسته میکنند.
با توجه به این که وکالت جز مشاغلی است که مشکلات و سختیهای خاص خود را دارد، به مرور زمان ممکن است که وکیل دیگر تمایلی به کار در این حوزه نداشته و اقدامات لازم جهت بازنشستگی را انجام میدهد.
در واقع وجود مشکلاتی که بر سر راه وکلا وجود دارد، طبیعتا این اشخاص بعد از گذشت مدت زمان مشخصی نیز خود را بازنشسته میکنند.
از آن جهت برای شغل وکالت سن مشخصی برای بازنشستگی وجود ندارد که وکیل برای مجموعه یا سازمان خاصی فعالیت نمیکند.
لازم به ذکر است که برای وکلای عضو صندوق حمایت نیز شرایطی برای بازنشستگی تعیین شده است و به صورت دائمی نمیتوانند به امر وکالت بپردازند.
پرواضح است که هرچه سن افراد بالاتر رود، تجارب آنها بیشتر میشود اما بالا رفتن سن و رسیدن به سن پیری دیگر توان کار کردن را از افراد سلب مینماید.
این موضوع در ارتباط با شغل وکالت صادق است و وکلایی که سابقه چندین ساله در حل و فصل دعاوی حقوقی دارند، ممکن است با رسیدن به سنین معینی دیگر توان وکالت مانند سابق را نداشته باشند.
وکیلی که به طور مثال به سن هفتاد سالگی رسیده است، بهتر است که به مرور از این شغل کناره گیری کرده و به اصطلاح خود را بازنشسته کند. در واقع وکالت در این شرایط نه به نفع او میباشد و نه به مصلحت موکل است.
موکلین همواره به وکلایی مراجعه میکنند که علاوه بر داشتن تخصص و علم حقوقی، دارای سابقه چند ساله در امر وکالت باشد. اما سوابق چندین ساله در این زمینه نمیتواند دلیلی برای بازنشسته شدن وکیل باشد.
چه بسیار وکلایی هستند که در این حوزه تازه کار محسوب میشوند اما میتوانند بهترین عملکرد را برای موکلین خود انجام دهند.
وکلا وظایف مختلفی درقبال موکلین خود دارند اما یکی از مهمترین آن دفاع از حق و حقوق موکلین در دادگاه میباشد. بنابراین وکیلی که سن بالایی دارد، به جهت کهولت سن و شرایط خاص آن شاید نتواند دفاعیات مناسبی را انجام دهد.
بنابراین به وکلای دادگستری اکیدا توصیه میشود که با رسیدن با سن معین اگر احساس کردند که دیگر مانند گذشته توانایی کار کردن را ندارند، خود را بازنشسته کنند.
در واقع خود وکیل شخصا باید تشخیص دهد که توانایی وکالت در دعاوی مختلف را دارد یا نه که اگر شرایط پذیرش وکالت را داشته باشد، بهتر است که همچنان در این زمینه فعالیت داشته باشد.
بسیاری از وکلا در کنار امر وکالت در زمینه مشاوره حقوقی نیز فعالیت میکنند و این موضوع سبب میشود تا فعالیت وکلا دو چندان شود. در واقع مشاغل حقوقی نیز میطلبد تا اشخاص متخصص در این حوزه نیز در شرایطی از پیش تعیین شده بازنشسته شوند.
لازم به ذکر است که در مورد وکالت مقررات و ضوابطی که بتوان به استناد آن در مورد بازنشستگی اظهار نظر نمود، وجود ندارد و صرفا میتوان در این زمینه به قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا دادگستری اشاره کرد.
تقریبا در تمامی مشاغل مواردی مانند سن و حق بیمه در بازنشسته شدن افراد تاثیر گذار هستند که بازنشسته شدن وکلا تحت حمایت این صندوق نیز به سن وکیل و نحوه پرداخت حق بیمه بستگی دارد.
اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که به لحاظ قانونی وکیل نیز مانند سایر مشاغل بازنشته میشود یا خیر در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
وکلا زیر نظر چه ارگانهایی فعالیت میکنند؟
در ایران وکیل زیر نظر کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه در حال فعالیت هستند. این دو ارگان در مورد جذب وکیل و نحوه فعالیت آن همواره با یکدیگر اختلاف نظر دارند.
مرکز وکلا قوه قضاییه معتقد است که جذب وکیل صرفا باید توسط این ارگان انجام شود و کانون وکلای دادگستری نباید در این زمینه صلاحیت داشته باشد.
کانون وکلای دادگستری نیز نظری متفاوت از مرکز وکلا قوه قضاییه دارد و اذعان دارد که جذب وکیل بدون دخالت مستقیم کانون وکلا معنا دارد.
این اختلافات بین کانون و مرکز وکلا همچنان ادامه دارد ولی جامعه وکالت در حال حاضر صرفا از این دو طریق شکل میگیرد.
در واقع این وکلا هستند که با اراده خود تصمیم میگیرند تحت نظر کانون وکلا دادگستری فعالیت داشته باشند یا مرکز وکلا قوه قضاییه.
کانون وکلا و مرکز وکلا قوه قضاییه به عنوان دو مرجع تخصصی جذب وکیل محسوب میشوند و با برگزاری آزمونهای وکالت به صورت جداگانه اقدام به افزودن وکیل به جامعه وکالت مینمایند.
کانون وکلا دادگستری یک نهاد کاملا مستقل است و تاسیس آن به سال 1331 برمی گردد. تقریبا در تمامی استانهای کشور کانون وکلا وجود دارد که بسیاری از وکلا و کارآموزان زیر نظر این کانون فعالیت میکنند.
در حال حاضر تعداد 25 کانون وکلا دادگستری در ایران وجود دارد که کانون مرکزی آن در شهر تهران واقع است. این کانونها اتحادیهای تحت عنوان اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری یا اسکودا دارند که فعالیت وکلا زیر نظر آن انجام میشود.
در کنار کانون مزبور، قوه قضاییه نیز هرساله اقدام به جذب وکیل مینماید. در واقع مرکز وکلای قوه قضاییه با برگزاری آزمون وکالت به دنبال افزایش سرانه وکیل در کشور است.
تفاوت چندانی بین افراد پذیرفته شده در آزمون کانون وکلا و آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه وجود ندارد و در هرصورت پذیرفته شدگان در آینده در امر وکالت فعالیت میکنند.
در واقع صرفا در ارتباط با موضوعاتی مانند مزایا شغلی، تعرفه تمبر مالیاتی و میزان حقالوکاله بین وکیل دادگستری و وکیل قوه قضاییه می توان تفاوت قائل شد.
برخی افراد تصور میکنند که وکیل قوه قضاییه با وکیل کانون دادگستری متفاوت است اما حیطه شغلی آنها هیچ تفاوتی با هم نمیکند و هردو گروه در حیطه وکالت فعالیت میکنند.
بازنشسته شدن وکیل
وکالت در زمره مشاغلی است که اصطلاحا دولتی محسوب نمیشود و وکلا به صورت کاملا مستقل کار میکنند. در واقع یک وکیل برای خود کار انجام میدهد و تحت نظر ارگان دولتی فعالیت نمیکند.
ساعت کار وکلا به اختیار خودشان است و میتوانند در ساعات مختلفی از شبانه روز کار و فعالیت داشته باشند. از این حیث قانونی از پیش تعیین شده برای بازنشسته شدن وکلا وجود ندارد و میتوانند تا هر زمان که تمایل داشتند به امر وکالت بپردازند.
میتوان گفت که برای مشاغل غیر دولتی بازنشستگی به معنای عام تعریف نشده است و این قضیه به اراده شخصی افراد وابسته است.
البته با توجه به این که وکالت شغل دولتی محسوب نمیشود اما مقرراتی برای بازنشسته وکلا نیز وجود دارد. در مورد شرایط بازنشسته شدن وکیل میتوان از دو بعد این قضیه را مورد بررسی قرارداد.
در واقع وکلایی که عضو صندوق حمایت هستند و وکلایی در این صندوق عضویت ندارند، شرایط بازنشسته شدن آنها متفاوت است.
برای وکیل عضو صندوق حمایت از وکلا دادگستری شرایط بازنشستگی صراحتا اعلام شده است اما با سایر وکلا که سابقه عضویت ندارند، قانون بازنشستگی وجود ندارد.
بنابراین وکلایی که تحت حمایت این صندوق نیستند، میتوانند به اختیار خود تا هر زمان که تمایل داشتند در زمینه وکالت فعالیت کنند.
در واقع بازنشسته شدن چنین وکلایی به عهده آنها قرار دارد و نمیتوان معیار ثابت و مشخصی را در این زمینه در نظر گرفت. هرچند که وکیل با رسیدن به سن خاصی ممکن است که دیگر تمایلی به فعالیت در حوزه وکالت نداشته باشد و در این صورت خود را شخصا بازنشسته میکند.
در هر صورت برای پاسخ به این سوال که آیا وکلای دادگستری نیز بازنشسته میشوند یا خیر باید گفت که اگر وکیل عضو صندوق حمایت از وکلا دادگساری باشد نیز در شرایطی که در قانون ذکر شده است در نهایت بازنشسته میگردد.
شرایط بازنشستگی وکلای عضو صندوق حمایت دادگستری
همانطور که گفته شد، برای وکلایی که در صندوق حمایت دادگستری عضویت دارند، مقررات مربوط به بازنشستگی تعریف شده است. اما سایر وکلا مقرراتی که بتوان آنها را بازنشسته نمود، وجود ندارد.
قانونی در سال 1355 تحت عنوان قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری تصویب گردید. هدف از تصویب این قانون تعیین نمودن ضوابط و مقررات مربوط به فعالیت وکلا عضو صندوق حمایت میباشد.
لازم به ذکر است که این صندوق دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و از پرداخت مالیات و عوارض معافیت قانونی دارند. بنابراین مقررات مربوط به اشخاص حقوقی نیز برای آن میتوان متصور شد.
در قانون مزبور شرایط مربوط به بازنشستگی وکلا نیز تصریح گردیده است که در این بخش به ارائه توضیح آن میپردازیم.
بر اساس تبصره ماده 1 قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا دادگستری، وکلایی که مشمول مقررات قانون استخدام کشوری یا قانون تامین اجتماعی یا مقررات بازنشستگی دیگری هستند، از شمول مقررات حمایتی این قانون مستثنی هستند.
شرایط بازنشستگی وکلای عضو صندوق براساس ماده 15 این قانون عبارتند از:
- سابقه وکالت به مدت حداقل 30 سال
- حداقل 10 سال سابقه وکالت و دارا بودن 60 سال سن به علاوه پرداخت حق بیمه
بنابراین اگر وکیل سابقه حداقل سی سال امر وکالت را داشته باشد میتواند حتی بدون پرداخت حق بیمه و رسیدن به سن مشخص نیز بازنشسته شود.
حال اگر وکیلی سابقه وکالت او کمتر از 30 سال باشد، در صورتی که به سن شصت سالگی رسیده باشد و حق بیمه را نیز پرداخت نموده باشد، میتواند خود را بازنشسته نماید.
احتساب مدت زمان دوره کارآموزی در بازنشستگی وکلا
مطابق تبصره ماده 15 قانون تشکیل صندوق حمایت از وکلا، مدت کارآموزی وکلا دادگستری جزء مدت سی سال مذکور در ماده فوقالذکر محسوب میگردد.
در واقع اگر وکیلی به طور مثال سابقه وکالت به مدت 28 سال داشته باشد، چنانچه به مدت دو سال نیز سابقه کارآموزی داشته باشد، امکان بازنشسته شدن او وجود دارد.
در هر صورت سابقه کارآموزی جز سوابق فعالیت امر وکالت محسوب میشود و این موضوع میتواند در شرایط بازنشستگی نیز موثر باشد.
لازم به ذکر است که طی کردن دوره کارآموزی برای تمامی وکلا اجباری است و صدور پروانه وکالت منوط به اتمام این دوره است. دوران کارآموزی وکالت که معمولا دو سال به طول میانجامد، یکسری وظایفی برعهده کارآموزان قرار دارد که موظف به اجرای صحیح آن هستند.
در ادامه تبصره ماده 15 آمده است که پروانه کارآموزی وکالت دادگستری برای حوزه قضایی استان مرکز فقط به کسانی داده میشود که سن آنها از چهل سال تمام بیشتر نباشد و برای سایر حوزههای قضایی پروانه کارآموزی به کسانی داده میشود که سن آنها از پنجاه سال تمام بیشتر نباشد و چنین پروانههایی قابل انتقال به حوزه قضایی استان مرکز نمی باشد.
در صورتی که وکیل حداقل به میزان 30 سال سابقه امر وکالت داشته باشد، دو سال سابقه کارآموزی به سوابق وکالتی وی اضافه می گردد.
استفاده از مستمری بازنشستگی و عدم برخورداری از حق وکالت
ماده 14 قانون تشکیل صندوق حمایت از وکلای دادگستری اذعان کرده است که وکلایی که از مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی موضوع این قانون استفاده میکنند، دیگر حق وکالت ندارند.
بنابراین افرادی که عضو این صندوق هستند و از مستمری بازنشستگی استفاده میکنند، امکان فعالیت آنها در حوزه وکالت وجود ندارد.
منظور از مستمری بازنشستگی در واقع همان حقوق و مزایایی است که اشخاص عضو این صندوق با رسیدن به شرایط بازنشسته شدن دریافت میکنند.
همچنین استفاده مستمری از کارافتادگی نیز دلیلی بر عدم فعالیت در امر وکالت است. بنابراین اشخاصی که در صندوق حمایت به صورت رسمی عضویت دارند، در صورتی که بازنشسته شوند، نمیتوانند در کسوت وکیل فعالیت داشته باشند.
از کار افتادگی میتواند به صورت جزئی یا کلی باشد. در از کار افتادگی کلی، فرد برای همیشه دیگر قادر به کار کردن نخواهد بود اما در از کار افتادگی جزئی، فرد صرفا برای مدت مشخصی شرایط کار کردن را ندارد.
در هر صورت بهره مندی از مستمری بازنشستگی و از کار افتادگی صندوق حمایت از وکلای دادگستری به معنای ممنوعیت فعالیت در حوزه وکالت است.
تبصره ماده 14 قانون مزبور بیان میدارد که وکالتهایی که قبل از صدور حکم بازنشستگی به وکلای بازنشسته داده شده و محاکمات آن در جریان رسیدگی است به قوت خود باقی و تعقیب دعاوی مذکور تا مرحله نهایی از طرف وکلای بازنشسته بلامانع است.
در واقع اگر حکم بازنشستگی وکلا بازنشسته هنوز صادر نشده باشد و وکالت در دعاوی مختلف نیز به آنها داده شده باشد، میتوانند همچنان به فعالیت سابق خود ادامه دهند.
در این شرایط میتوانند در محاکم دادگستری حضور پیدا کنند و مراحل قانونی رسیدگی به دعاوی را انجام دهند. انجام مراحل مربوط به وکالت توسط وکلا بازنشسته عضو صندوق به جهت عدم صدور حکم بازنشستگی است.
با صدور حکم بازنشستگی دیگر امکان فعالیت برای وکلای بازنشسته وجود ندارد و نمیتوانند به صورت قانونی به امر وکالت بپردازند.
فرض کنید که یک دعوا حقوقی در مرحله رسیدگی قرار دارد و در آن زمان حکم بازنشستگی وکیلی که وکالت این پرونده را برعهده داشته است، از سوی صندوق حمایت صادر شده باشد.
در این شرایط که حکم بازنشستگی صادر شده است اما وکیل میتواند وکالت پرونده را تا مراحل نهایی نیز برعهده داشته است.
در واقع صدور حکم نمیتواند دلیلی بر عدم وکالت وکیل در رسیدگی به پرونده مزبور در شرایطی که در مرحله رسیدگی و حتی صدور رای وجود دارد، باشد.
در واقع حکم بازنشستگی زمانی صادر گردیده که طرح شکایت در مراحل دادرسی و رسیدگی قرار دارد و امکان استعفای وکیل نیز در این زمینه وجود ندارد.
پرداخت حق بیمه برای بازنشسته شدن وکلای دادگستری
برای وکلایی که در صندوق حمایت عضویت دارند، در صورت پرداخت حق بیمه تحت ضوابطی خاص امکان بازنشسته شدن آنها وجود دارد.
البته صرف داشتن سابقه بیمه نمیتواند منجر به بازنشسته شدن وکیل شود. بلکه سوابق وکالت به همراه شرایط خاص سنی در کنار سابقه پرداخت بیمه نیز میتواند به بازنشسته شدن وکیل منتهی شود.
به موجب ماده 12 قانون صندوق حمایت از وکلای دادگستری، وکلا و کارگشایانی که طبق مقررات مربوط تقاضای بازنشستگی میکنند، مکلفند تمام حق بیمه سنوات گذشته خود را به ترتیبی که در آیین نامه موضوع ماده 8 این قانون تعیین خواهد شد، بپردازند.
پرداخت حق بیمه برای بازنشستگی وکیل نیز شرایطی دارد که در آییننامه اجرایی موضوع ماده 8 قانون صندوق حمایت ذکر شده است.
طبق ماده 1 این آیین نامه، وکلا دادگستری و کانون وکلای دادگستری که به ترتیب (بیمه شده) و (کانون) نامیده میشوند، مکلف به پرداخت حق بیمه ماهانه زیر هستند:
- الف ـ سهم بیمه شده هشت درصد
- ب ـ سهم کانون چهار درصد
سهم بیمه وکیل به میزان 8 درصد و سهم کانون به میزان چهار درصد برای پرداخت حق بیمه وکلای عضو این صندوق منظور شده است. در واقع با پرداخت این میزان حق بیمه به صورت مستمر میتوان به بازنشسته شدن وکیل توجه نمود.
درآمد مأخذ محاسبه حق بیمه وکلای پایه دو معادل (80) درصد و وکلای پایه سه معادل (70) درصد وکلای پایه یک است.
صندوق مکلف است نام بیمه شدگان را با ذکر درآمد مأخذ محاسبه حق بیمه آنها در دفتری به نام دفتر ثبت حمایت درج کند. دفترچه خاصی که برای سی سال تنظیم میشود، به بیمه شده تسلیم میشود تا پرداختهای مربوط به حق بیمه در آن ثبت شود.
حق بیمه سهم بیمه شده حداقل هر سه ماه یک بار باید به حساب صندوق نزد یکی از بانکهای معرفی شده به وسیله صندوق واریز و فیش آن برای ثبت در دفتر ثبت حمایت تسلیم صندوق شود.
تجدید پروانه وکالت بیمه شده موکول به ارایه مفاصا حساب پرداخت حق بیمه سال یا سالهای قبل است.
تعهدات صندوق حمایت از وکلا دادگستری در قبال وکیل بارنشسته
صندوق عهده دار انجام تعهدات زیر طبق مقررات این آییننامه است:
- الف ـ پرداخت مستمری بازنشستگی
- ب ـ پرداخت مستمری از کارافتادگی دائم یا موقت
- ج ـ پرداخت مستمری بازماندگان
بیمه شده که میتواند وکیل دادگستری باشد، میتواند در صورت حایز بودن شرایط مندرج در ماده (15) قانون و پرداخت حداقل ده (10) سال حق بیمه از مستمری بازنشستگی استفادهکند.
مبلغ مستمری بازنشستگی عبارت است از یکی سی ام متوسط درآمد آخرین دو سال پرداخت حق بیمه ضربدر سالهای پرداخت حق بیمه مشروط بر اینکه این مبلغ از هشتاد درصد متوسط مذکور تجاوز نکند.
میزان مستمری از کارافتادگی کلی عبارت است از یک سی ام متوسط درآمد مأخذ احتساب حق بیمه ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه ضربدر سالهای پرداخت حق بیمه مشروط بر این که مبلغ از هشتاد درصد متوسط مذکور بیشتر نباشد.
وکلای دادگستری بیمه شده صندوق حمایت، اگر در دوره اشتغال بنا به دلایل مختلفی نتوانند به کار خود ادامه دهند، با رعایت شرایط زیر مستمری از کارافتادگی دریافت میکنند:
- الف – داشتن حداقل یکسال حق بیمه متضمن حق بیمه نود (90) روز در آخرین سال قبل از کارافتادگی.
- ب – به تشخیص کمیسیون پزشکی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بیش از 2.3 توانایی جسمی یا روحی خود را برای کار از دست داده باشند.
وکلای دادگستری عضو صندوق که کفالت مخارج همسر یا فرزند یا پدر و مادر واجد شرایط خود را برعهده دارند به ازای هر یک از افراد تحت تکلف پنج درصد متوسط مأخد احتساب مستمری را اضافه دریافت خواهند داشت؛ مشروط بر اینکه جمع اضافات از بیست درصد مبلغ مذکور تجاوز نکند و در هر حال جمع مستمری و اضافات نیز از هشتاد درصد متوسط درآمد مذکور در این ماده متجاوز نباشد.
در صورتی که سالهای پرداخت حق بیمه کمتر از دو سال باشد، متوسط درآمد مدتی که حق بیمه پرداخت کرده است، محاسبه و مأخد احتساب مستمری از کارافتادگی خواهد بود.
محاسبه سوابق بیمه برای بهره مندی وکلا از مزایا دوران بازنشستگی
بیمه شدگان صندوق حمایت از وکلا دادگستری که عمدتا وکیل هستند، در صورت داشتن سابقه بیمه و شرایط دیگر میتوانند از مزایایی نیز در دوران بازنشستگی برخوردار شوند.
در واقع وکلای بیمه شده صندوق حمایت در صورت شرایط ذیل میتوانند از مزایایی چون مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و حقوق و دستمزد مشخص در زمان بازنشسته شدن نیز بهره مند شوند:
- سالهای کارآموزی و وکالت قبل از فروردین ماه سال تصویب این آیین نامه که پروانه خود را تمبر کرده باشد( آیین نامه در سال 1377 به تصویب رسیده است)
- سوابق خدمت رسمی ثابت یا عناوین مشابه دولت.
- سوابق خدمت قضایی.
- مدت خدمت وظیفه عمومی.
سوابق مذکور در فوق هنگامی محاسبه خواهد شد که حق بیمه مربوط طبق مقررات این آیین نامه به صندوق پرداخت شده باشد.
بیمه شدگانی که بخواهند سوابق آنها به شرح بالا در محاسبات منظور شود، باید ظرف حداکثر یک سال از تاریخ لازمالاجرا این آیین نامه به صندوق مراجعه و توافقنامه لازم را با صندوق تنظیم کنند.
بیمه شدگانی که سی سال تمام سابقه پرداخت بیمه داشته و متقاضی بازنشستگی نباشند، در صورت تمایل میتوانند پرداخت حق بیمه را متوقف سازند.
در این صورت به هنگام درخواست بازنشستگی مستمری بازنشستگی آنها با رعایت ماده (8) قابل محاسبه و پرداخت است.
در هر صورت استفاده وکلا از مستمری بازنشستگی و از کارافتادگی مساوی است با ممنوعیت فعالیت در زمینه وکالت است. بنابراین وکلای عضو صندوق حمایت باید به این نکته توجه داشته باشند.
امکان وکیل شدن قضات بازنشسته وجود دارد؟
یک قاضی بعد از سابقه چندین ساله در زمینه قضاوت میتواند در شرایطی خاص نیز به عرصه وکالت ورود پیدا کند. در واقع برای قضاتی که به شرایط قانونی بازنشستگی میرسند، این امکان فراهم است تا به عنوان وکیل فعالیت داشته باشند.
البته قضات در صورتی که به سن بازنشستگی نرسیده باشند نیز تحت شرایطی خاص میتوانند وکیل بشوند. در واقع داشتن سابقه قضایی در این زمینه میتواند به وکیل شدن قضات کمک بنماید.
اخیرا طرحی در مجلس در ارتباط با موضوع عدم اعطای پروانه وکالت به قضات بازنشسته اعلام وصول شد که سر و صدای زیادی به پا کرد.
در واقع این طرح صراحتا عنوان داشت که قضات بازنشسته نباید بعد در این دوران به حرفه وکالت ورود پیدا کنند. البته تصویب یا عدم تصویب طرح مزبور در حالهای از ابهام قرار دارد و نیاز به تایید شورای نگهبان دارد.
در هرصورت قاضی بازنشسته میتواند بدون آن که در آزمون ورودی وکالت شرکت کرده و مراحل مربوط به دوران کارآموزی را انجام دهد، مستقیما پروانه وکالت اخذ نماید.
موافقین طرح مزبور معتقدند که ورود به عرصه وکالت برای قاضی بازنشسته در واقع تبعیض در حق سایر وکلا است و این مسئله می تواند آسیب جدی به جامعه حقوقی وارد کند.
مخالفین نیز اذعان دارند که قضات دادگستری که بازنشسته شده اند، با توجه به سوابق چندین ساله در امور قضایی نباید در آزمون وکالت و فرآیند مربوط برای ورود به شغل وکالت ورود پیدا کنند.
بنابراین قاضی با رسیدن به سن بازنشستگی میتواند مجددا در زمینه مشاغل حقوقی و در حوزه وکالت فعالیت داشته باشد.
آیا میتوان در زمینه وکالت و مشاوره حقوقی به صورت همزمان فعالیت نمود؟
ممکن است این سوال در ذهن شما مطرح شود که مشاوره حقوقی توسط چه افرادی انجام میشود؟ آیا مشاور حقوقی همان وکیل دادگستری است؟ آیا وکلا نیز میتوانند در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت کنند؟ چه رابطهای بین مشاور حقوقی و وکیل دادگستری وجود دارد؟
رابطه بین مشاور و وکیل دادگستری در واقع رابطهای مستقیم است. مشاور حقوقی ممکن است وکیل دادگستری باشد یا در حرفه وکالت فعالیت نداشته و به اقتضای شغلی خود در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت میکند.
پر واضح است که مشاوره حقوقی توسط متخصصین حقوقی انجام میشود. منظور از متخصصین حقوقی همان وکیل دادگستری و کارشناس حقوقی است.
در واقع ارائه مشاوره در این زمینه صرفا از طرف وکیل انجام نمیشود بلکه افرادی که دارای اطلاعات حقوقی بالایی هستند نیز میتوانند در مورد مسائل مختلف مشاوره حقوقی دهند.
البته برای ارائه مشاوره حقوقی کسب پروانه از مراجع ذی صلاح الزامی است. وکیل دادگستری که به اقتضای شغل خود به موکلین مشاوره حقوقی میدهد، باید مجوز رسمی در این زمینه از کانون مشاوران داشته باشد.
از لحاظ قانونی نمیتوان بدون اخذ جواز پروانه از کانون مشاوران حقوقی در این حوزه فعالیت کرد. البته افرادی هستند که در حرفه وکالت فعالیت ندارند اما به سبب داشتن مجوز رسمی اقدام به ارائه مشاوره حقوقی میکنند.
در قانون ایران هیچگونه منعی برای ارائه مشاوره حقوقی از جانب وکلا وجود ندارد اما برای این که وکیل دادگستری بتواند در کنار حرفه و شغل اصلی خود به مشاوره حقوقی بپردازد، باید مجوز قانونی داشته باشد.
در هر صورت افرادی که به عنوان مشاوره حقوقی شناخته میشوند، باید از دانش و اطلاعات کافی در این زمینه برخوردار باشند.
در حال حاضر اشخاص زیادی به عنوان مشاور حقوقی سازمآنها و ارگآنهای مختلفی مشغول به فعالیت هستند و در مورد مسائل مختلف مشاوره حقوقی میدهند.
در واقع میتوان گفت که مشاور حقوقی یک سبک خاصی از مشاغل حقوقی است که توسط وکلا و سایر افراد متخصص در این زمینه انجام میشود.
مشاوره حقوقی که توسط افراد متخصص در این حوزه انجام میشود، تحت عنوان مشاوره حقوقی واقعی نیز شناخته میشود.
مشاورهای که از طرف اشخاصی انجام شود که علم و دانش حقوقی ندارند و در این زمینه صاحب سبک نیستند، هیچ گونه ارزش و اعتباری برای متقاضیان ندارد و صرفا منجر به گمراه شدن موکلین میشود.
با توجه به این که مشاوره حقوقی نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق در زمینههای حقوقی دارد، امکان ارائه آن توسط افراد غیر حقوقی وجود ندارد.
مشاوره دادن حقوقی در عمل به معنای وکالت است و فقط وکلا و افرادی که دارای مجوز رسمی از کانون مشاوران حقوقی هستند، میتوانند در زمینه ارائه مشاوره حقوقی فعالیت داشته باشند.
بنابراین میتوان گفت که ارائه مشاوره حقوقی به صورت رسمی در اختیار وکلا است. در واقع وکلا با تجربه و با سابقه چندین سال که بتوانند به درجه مشاور حقوقی بپردازند.
در صورت وکیل شدن نیز میتوان در زمینه ارائه مشاوره حقوقی نیز فعالیت کرد و در این زمینه هیچ گونه منع قانونی وجود ندارد.
خلاصه شرایط بازنشستگی شغل وکالت
با توجه به این وکیل تحت نظر کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلای قوه قضاییه فعالیت میکند، اما می توان شغل وکالت را در گروه مشاغل غیر دولتی قرار داد.
در واقع برای مشاغلی که غیر دولتی محسوب میشوند، نمیتوان معیار ثابتی را در خصوص بازنشسته شدن در نظر گرفت. در واقع این موضوع به اراده اشخاص بستگی دارد که در چه زمانی خود را بازنشسته کنند.
شغل وکالت نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد و فرد وکیل میتواند به صورت دائم در زمینه پذیرش وکالت دعاوی مختلف فعالیت داشته باشد.
البته اگر وکیل عضو صندوق حمایت از وکلای دادگستری باشد، نمیتوان برای همیشه در حوزه وکالت فعالیت داشته باشد و در شرایطی نیز بازنشسته خواهد شد.
در واقع وکلای عضو این صندوق در صورت داشتن سابقه وکالت به مدت حداقل 30 سال می توانند خود را بازنشسته کنند. در واقع در قانون تشکیل صندوق حمایت صراحتا ذکر شده است که وکلا عضو صندوق در صورت برخورداری از سابقه سی سال وکالت، بازنشسته می شوند.
در صورتی که وکیل سابقه وکالت او حداقل 10 باشد، در صورتی که دارای 60 سال سن باشد و سابقه پرداخت بیمه نیز در این صندوق به مدت حداقل 30 سال داشته باشد، امکان بازنشسته شدن او وجود دارد.
بنابراین سابقه وکالت بین 10 تا 30 سال و سابقه پرداخت حق بیمه به علاوه دارا بودن سن 60 سال نیز می تواند شرایط را برای بازنشسته شدن وکلا عضو صندوق حمایت فراهم کند.
گفتنی است که سابقه کارآموزی نیز به سابقه وکالت برای بازنشستگی افزوده خواهد شد. بنابراین وکیل دادگستری با داشتن سابقه حداقل 28 سال سن و طی کردن دوره کارآموزی به صورت کامل از شرایط بازنشسته شدن برخوردار است.
بنابراین میتوان گفت که برای وکلایی که در صندوق حمایت عضویت ندارند، بحث بازنشستگی منتفی است و در این زمینه قانونی نیز وجود ندارد. اما برای وکلای عضو این صندوق در صورت احراز شرایط فوق، بازنشستگی آنها امکان پذیر است.
مزایا استفاده از مشاوره حقوقی وکیل 24
یکی از روشهایی که میتوان از طریق آن به اطلاعات حقوقی دست یافت، مشاوره حقوقی است. در واقع از طریق مشاوره حقوقی میتوان به موضوعات و مسائلی که در مورد آن دچار مشکل شدهاید، اطلاعات لازم را دریافت کنید.
بین مشاوره حقوقی و اطلاعات حقوقی معمولا مرز مشخصی وجود ندارد اما یقینا برخورداری از مسائل این چنینی بدون بهرهمندی از متخصصین حقوقی عملا غیر ممکن است.
گفتنی است که از روشهای دیگری که میتوان به اطلاعات حقوقی دست پیدا کرد، مراجعه به وکیل دادگستری است.
این که در زمینههای حقوقی به وکیل یا کارشناس حقوقی مراجعه شود، بستگی به نظر افراد دارد و نمیتوان طرفین را ملزم کرد که الزاما برای طرح دعوا از وکیل استفاده کنند.
برای دریافت مشاوره حقوقی در وهله اول جستجو ساده در سایت انجام دهید و با مجموعهها و سامانههای حقوقی گوناگونی آشنا خواهید شد.
اگر تمایل دارید که با وکلا و متخصین حقوقی در ارتباط باشید و از این افراد مشاوره حقوقی دریافت کنید، سامانه وکیل 24 یقینا انتخاب قابل قبولی برای شما خواهد بود.
گاهی اوقات دیده شده است که اشخاص مختلفی از مجموعهای مشاوره حقوقی دریافت کردهاند اما از شرایط کاری و نحوه عملکرد آنها رضایت کافی نداشتهاند.
با توجه به این که طی چند سال اخیر تعداد مجموعههایی که با هدف سوء استفاده از موکلین اقدام به اخذ مبالغ بالا به عنوان حقالمشاوره میکردهاند و در قبال آن هیچگونه خدماتی را ارائه ندادهاند، زیاد شده است، باید برای دریافت مشاوره حقوقی به مجموعهای مراجعه کنید که دارای سابقه چندین ساله در این زمینه باشد.
مشاورههای حقوقی وکیل 24 به صورت آنلاین، تلفنی و در بستر فضای مجازی نیز انجام می شود که برای افراد مزیتهای فراوانی دارد.
یکی از این مزیتها برخورداری از شرایط مناسب اطلاعات حقوقی است. از طریق مشاوره حقوقی این سامانه میتوان اطلاعات لازم در مورد نحوه اقامه دعاوی حقوقی و همچنین انجام مراحل لازم در این زمینه را کسب کرد.
مزایا دیگر استفاده از مشاوره حقوقی وکیل 24 هزینههای بسیار مناسب مشاوره است که با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن میتوان اطلاعات حقوقی لازم را در مورد مسائل مختلف کسب کرد.
اگر تحت هرشرایطی قصد دارید از کسی شکایت کنید، راه حل مناسب برای شما استفاده از خدمات و سرویسهای متنوع سایت وکیل24 است که میتوانیم شما را در تمام مراحل و فرآیند شکایت راهنمایی کنیم.
با توجه به این طرح دعاوی حقوقی از طریق مراجع قانونی، کمی زمانبر و نیازمند رعایت یکسری موارد قانونی است و اصول دادرسی مشخص دارد، که بدون بهرهگیری از کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب عملا روند رسیدگی را دشوار میکند.
اخذ وکیل در این زمینه میتواند کمک فراوانی به طرفین دعوی کند اما به دلایل گوناگون ممکن است امکان دسترسی به وکیل وجود نداشته باشد. در این شرایط دریافت مشاوره حقوقی را به شما پیشنهاد میکنیم.
چرا وکیل 24 را انتخاب کنیم؟
مجموعه وکیل 24 با بهره مندی از وکلا، کارشناسان و مشاوران حقوقی مجرب و متخصص آماده خدماترسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، اختلافات حوزه کار و روابط کارگر و کارفرما و سایر مسائل حقوقی است.
همچنین این سامانه علاوه بر ارائه مشاورههای حقوقی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی و نحوه قرارداد نویسی نیز خدمات رسانی نیز میکند.
در هر صورت چنانچه به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و قصد تنظیم شکایت حقوقی در مراجع قضایی و به تبع آن تنظیم دادخواست، شکوائیه و سایر اوراق قضایی را دارید، قبل از هر اقدام حقوقی به سایت وکیل 24 مراجعه کنید و خدمات و امکانات آن بهره مند شوید.
باتوجه به این که وکیل 24 سابقه چندین ساله در زمینه ارائه خدمات حقوقی دارد و بهترین و مجربترین حقوقدانان کشور در این مجموعه فعالیت میکنند، میتواند مناسبترین گزینه برای انتخاب افراد مختلف برای بهره مندی از امکانات و خدمات حقوقی باشد.
در ارتباط با شرایط بازنشستگی وکلا و قانون مربوط به تشکیل صندوق حمایت از وکلای دادگستری توضیحاتی ارائه شد اما برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.