نكات حقوقى درباره تجارت بين الملل

وجود منابع محدود کشورها، سبب شده تا برای رفع نیازهای خود اقدام به مبادله و تجارت با دیگر کشورها نمایند. برای تحقق این امر کشورها اقدام صادرات و واردات کالاهای مورد نیاز خود کرده و به این طریق اقدام به تجارت میکنند.
این رویه نوعی تجارت بینالملل است که با هدف تامین خواستههای کشور بوده و همچنین تاثیر مستقیمی در رشد و روند اقتصاد آنها خواهد داشت.
در این میان برای جلوگیری از اختلافات و مشکلات احتمالی یک سری قوانین و مقررات تعیین شده تا مبادلات به راحتی و آسانی میسر گردد.
با این حال وجود یک سری نکات حقوقی سبب می شود تا افرادی که در این حوزه مشغول به فعالیت هستند، آگاهی بیشتری پیدا کرده و از مشکلات آتی جلوگیری نمایند.
حقوق تجارت بینالملل به چه معناست؟
حقوق تجارت بینالملل، مجموعهای از حقوق است که به حقوق تجارت و حقوق بینالملل میپردازد.
به عبارتی دیگر، میتوان گفت که حقوق تجارت بینالملل مجموعهای از قواعد و مقررات حاکم بر روابط تجاری بینالمللی است.
در واقع تجارت بین الملل نقش مهمی در اقتصاد داشته و موجب به وجود آمدن اقتصاد جهانی شده است. از این رو میزان عرضه و تقاضا و همچنین میزان قیمتها تحت تاثیر وقایع جهانی قرار گرفته و تاثیر مستقیمی بر روی این تجارت خواهد داشت.
مزایای تجارت بینالمللی چیست؟
وجود یک سری مزایا درباره تجارت بینالمللی سبب شده تا اغلب کشورها به آن روی آورند. این مزایا شامل موارد زیر میباشند:
- تجارت بینالملل موجب میشود تا اغلب کشورها تمرکز خود را بر روی تولید کالا و خدماتی بگذارند که مختص مهارت، جغرافیا و ظرفیت آنها میباشد.
- با استفاده از تجارت بینالملل، کشورها کالا و خدمات مورد نظر خود را با قیمتهای مناسب به دست آورده و نیازهای خود را رفع میکنند.
- در این تجارت موافقتنامههایی بین کشورها منعقد میگردد که درباره انتقال فناوری خواهند بود. تجارتهایی این چنین موجب میشود تا کشورها توانایی و فناوری خود را بهبود بخشیده و در این زمینه و امثال آن پیشرفت کنند.
- یکی دیگر از مزایای تجارت بینالملل ایجاد اشتغال برای افراد است. معمولا کشورها تمایل دارند برای پیشرفت و گسترش تجارت خود اقدامات بیشتری را انجام دهند که به موجب آن باعث ایجاد اشتغال برای بسیاری از افراد خواهند شد.
معایب تجارت بینالملل چیست؟
هر تجارتی علاوه بر مزایا دارای معایبی نیز میباشد که در مورد تجارت بینالملل نیز این مسئله وجود دارد.
در واقع اگر بررسی و تحقیقات لازمه درباره نحوه تجارت و قوانین مربوط به آن انجام نشود، معایب و مشکلاتی را نیز به همراه خواهد داشت. برخی از معایب تجارت بینالملل عبارتند از:
- نداشتن آگاهی درباره بازارهای خارجی و مشکلات احتمالی ایجاد شده ناشی از عدم آگاهی و شناخت
- ایجاد وابستگی کشور خود به کالاها و خدمات دیگر کشورها که مانع پیشرفت و خودکفایی خواهند شد.
- اطلاعات و اسنادی که مابین طرفین منعقد میشود
- پرداخت و مشکلات مبتنی بر آن
- هزینههای ناشی از حمل و نقل، تدارکات و مسافت
- عدم اطمینان طرفین و مشکلاتی که بر اساس این موضوع به وجود میآید.
قوانین مربوط به تجارت بینالملل چیست؟
برای تجارت بینالملل قوانین مختلفی وضع شده است که یکی از مهمترین آنها قوانین اینکوترمز میباشد.
این قانون یک راهنمای کامل برای صادرات و واردات بوده و کمک زیادی به بازرگانان در زمینه تجارت بینالملل مینماید. در حقیقت، تفاوتهای زیادی در روشهای بازرگانی و تجارت وجود دارد که موجب تفسیرهای حقوقی متفاوت برای بازرگانان خواهد شد.
بنابراین برای جلوگیری از اختلاف و مشکلات لازم است تا قوانینی ثابت و مشترک برای همه کشورها وجود داشته باشد. ایده Incoterms اولین بار توسط ICC در سال 1921 عنوان شد و پس از آن اولین قوانین آن در سال 1936 ایجاد شد.
این قوانین به عنوان یک استاندارد قراردادی جهانی رمزگذاری شده است که با ایجاد وقایع در تجارت بینالمللی به روز میشوند.
قوانین اینکوترمز به چند دسته تقسیم میشوند؟
در حالت کلی میتوان بیان کرد که قوانین اینکوترمز تمامی سوالات مربوط به صادرات کالا را پاسخ داده و به خریدار و مشتری کمک زیادی میکند.
این سوالات معمولا در قالب مراحل صادرات و واردات کالا میباشد، برای مثال نحوه ترخیص کالاها در هر کشور چگونه است یا حمل کالا چگونه انجام میشود از جمله سوالاتی هستند که با کمک قوانین اینکوترمز میتوان به آنها پاسخ داد.
این قوانین دستهبندی خاصی دارند که در ادامه به آنها و قواعدشان میپردازیم.
قانون EXW اینکوترمز چیست؟
قانون EXW به شکل گروه E شناخته میشوند. این گروه به معنای دریافت کالا در نقطه ارسال کالا است.
به عبارتی دیگر، کسی که کالا را به فروش رسانده است میتواند آن را در مکانی که انبار شده یا تولید شده است به خریدار تحویل دهد.
این قانون بیشترین تعهد را بر عهده خریدار و حداقل آن را برعهده فروشنده خواهد گذاشت. همچنین با استفاده از این روش برای تجارت بینالملل، بیمه کالا از زمان بارگیری تا گمرک و تحویل برعهده خریدار خواهد بود.
قانون گروه F اینکوترمز چیست؟
این گروه و قانون به این معنی است که خریدار این امکان را خواهد داشت تا محل تحویل کالا را مشخص کند. گروه F شامل زیر مجموعههایی است که قواعد مختلفی دارند.
- FCA (Free Carrier): مطابق با این قانون و مسیری که برای آن تعیین شده است، کالای مورد نظر به باربری سپرده شده و در کشور خریدار تحویل داده خواهد شد. در این صورت کلیه هزینهها با خریدار بوده و همچنین هزینه بیمه و حمل کالا نیز بر عهده خریدار میباشد.
- FAS (Free Alongside Ship): مطابق با این قانون کالا برای حمل و تحویل به خریدار به کشتی تحویل داده میشود و پایان ریسک در کنار کشتی برای فروشنده تمام میشود.
- FOB (Free On Board): بر اساس آن تحویل کالا در عرشه کشتی صورت خواهد گرفت. در این قانون کلیه هزینهها به عهده خریدار بوده و تمامی ریسک فروشنده در زمان انتقال بار به کشتی برعهده آن میباشد.
قانون گروه C اینکوترمز چیست؟
قوانین این گروه به این معناست که کالا به خریدار تحویل داده شده و کلیه هزینهها از حمل تا مقصد به عهده فروشنده خواهد بود. همچنین اگر مشکل و یا خسارتی ایجاد گردد جبران آن به عهده خریدار است.
زیر مجموعههای این گروه عبارتند از:
- CFR (Cost And Freight): هزینه حمل دریایی به عهده فروشنده بوده و کالا زمانی که به کشتی منتقل شد، دیگر هیچ مسئولیتی به عهده فروشنده نیست. هزینه بیمه با خریدار و هزینه حمل و نقل با فروشنده خواهد بود.
- CIF (اCost, Insurance And Freight): مطابق با این قانون هزینههای جابجایی بار و بیمه آن بر عهده فروشنده خواهد بود.
- CPT (Carriage Paid To): مطابق با این قانون کالاها به شکل زمینی و هوایی منتقل میشوند. همچنین هزینه جابهجایی برعهده فروشنده و هزینه بیمه بر عهده خریدار میباشد. از طرفی دیگر، تا زمانی که کالا تحویل وسیله باربری نشده است مسئولیت با فروشنده خواهد بود.
- CIP (Carriage And Insurance Paid): بر این اساس کلیه مراقبتهای لازمه تا رسیدن کالا برعهده فروشنده است.
قانون گروه D اینکوترمز چیست؟
مطابق با این قوانین این گروه فروشنده مسئولیت تحویل کالا را بر عهده خواهد داشت.
زیرمجموعههای این گروه شامل:
- DAP: بدان معنی است که خریدار مسئولیت کلیه هزینهها و خطرات مرتبط با بارگیری کالا و ترخیص گمرک برای واردات کالا به کشور مقصد مشخص شده را بر عهده دارد.
- DAF (Delivered At Frontier): برای انتقال کالا در این قانون از قطار استفاده میشود و برای این کار نیز میتوان یک بیمه نامه از راه آهن تهیه کرد.
- DES (Delivered Ex Ship): بدین معنی است که بار توسط فروشنده در کشتی ارسال میشود و تا مقصد فروشنده حضور دارد. همچنین هزینه ترخیص بر عهده خریدار است.
- DDU: این اصطلاح به معنی تحویل کالا در مقصد انجام میشود و این تحویل نیازی به پرداخت عوارض گمرکی نیست.
در حالت کلی، دولتها تمایل دارند تا مقررات خاص خود را ارائه دهند و آزادی عمل را از آن خود سازند. اما مهمترین هدف حقوق تجارت بینالملل ایجاد یک نظم و انسجام بین روابط بازرگانی است.
قوانین گفته شده کمک زیادی به بازرگانان میکند تا واردات و صادرات خود را بدون مشکل انجام دهند. در این خصوص معمولا یک قرارداد بینالمللی بین کشورها ایجاد میشود تا مسائل حقوقی و مشکلاتی احتمالی را به حداقل برساند.
قرارداد بینالمللی به چه معناست؟
مسلما این نوع از قراردادها برای بین المللی شدن نیاز به یک عنصر خارجی دارند.
این عنصر خارجی هر چیزی میتواند باشد به طور مثال میتواند تابعیت طرفین یک رابطه قراردادی، محل انعقاد قرارداد، محل اجرای تعهدات قراردادی یا محل انجام تعهد باشد.
شرایطی که در این قرارداد ذکر میشود بسیار مهم بوده و بهتر است تا از افرادی که در زمینه حقوق تخصص دارند کمک گرفته شود.
شرایط قرارداد بین المللی به صورت است؟
تنظیم و تعیین شرایط قرارداد بینالمللی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که بهتر است تا از افرادی که در زمینه حقوق بینالملل تخصص دارند، کمک گرفته شود.
برخی از اصول و شرایط تنظیم قرارداد شامل:
- توجه به استانداردهای حرفهای در تنظیم قرارداد
- موضوع قرارداد به صورت کامل و دقیق تشریح داده شود.
- مشخص کردن تعهدات و مسئولیتهای طرفین
- تعیین محل انعقاد قرارداد و محل تحویل کالا
- چگونگی انجام تعهدات و یا تحویل کالا
- مشخص کردن قانون حاکم بر قرارداد و مرجع صالح در حل و فصل اختلافات قراردادی
- معین کردن شرایط و مسئولیت واگذاری اسناد معامله از سوی دو طرف
- حق واگذاری یا عدم واگذاری قرار داد به شخص دیگر
با توجه به اهمیت تجارت بین کشورها و گسترین روز به روز این نوع از تجارت که با نام تجارت بینالمللی شناخته میشود.
نیاز است تا بازرگانان و کسانی که در این حیطه مشغول به فعالیت هستند؛ کلیه قوانین و نکات حقوقی آن را دانسته تا از خسارت و ضررهای احتمالی جلوگیری کنند.
آن چه که در این مقاله گفته شده نکاتی پیرامون همین موضوع، یعنی مسائل و اصطلاحات قانونی تجارت بینالملل بود که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. در صورت نیاز به مشاوره با وکیل و متخصصین حقوقی ما کافیست از طریق این سامانه با ما در ارتباط باشید.
حقوق تجارت بینالملل چیست؟
به مجموعهای از قواعد و مقررات حاکم بر روابط تجاری و بازرگانی در عرصه بینالمللی، حقوق تجارت بینالملل گفته میشود.
قوانین تجارت بینالملل چگونه هستند؟
برای جلوگیری از مشکلات بین طرفین یک سری قوانین تعیین کردهاند. یکی از آنها قوانین اینکوترمز است که دارای اصطلاحات زیادی است. این اصطلاحات کمک فراوانی به بازرگانان در این حیطه کاری آنها خواهد کرد.