روش قانونى پس گرفتن طلب از بدهكار

مشکلات مالی از جمله مسائلی است که برای هر فردی ممکن است پیش آید؛ در این میان کمک مالی و به اصطلاح پول قرض دادن به این افراد، امری پسندیده و مشکلگشا خواهد بود.
این موضوع حتما برای شما نیز پیش آمده است، اما مسئلهای که ممکن است قرض دادن پول را به یک نگرانی و یا مشکل تبدیل سازد؛ پس گرفتن آن است.
در برخی مواقع افراد مدرکی با عنوان قرض دادن پول دریافت نمیکنند یا فردی که پول قرض کرده است از پس دادن آن سر باز میزند.
به عبارتی ممکن است مشکلاتی به وجود آید که ناچار شوید برای پس گرفتن پول خود به راههای قانونی متوسل شده و از این طریق عمل نمایید.
طلب به چه معناست؟
در مواقعی که فردی وجه یا پول مشخصی را به کسی قرض میدهد، در واقع این وجه به عنوان طلب از آن فرد شناخته خواهد شد.
در این مورد معمولا تواقف می شود که فرد قرض گیرنده طبق چه مدت زمانی این قرض را پس خواهد داد. از طرفی دیگر در صورتی که این قرض را پس ندهد و به تعهدش عمل نکند، فرد قرض دهنده به عنوان طلبکار میتواند اقامه دعوا کرده و برای دریافت پولش مطالبه طلب نماید.
اگر قصد قرض دادن مبلغی به دیگری را دارید؛ این نکته را فراموش نکنید که حتما نوشتهای با عنوان مقدار وجه قرض داده شده و زمان عودت آن را مشخص نمایید، همچنین امضاء و اثر انگشت نیز قرار دهید.
این نوشته به عنوان یک مدرک و سند بوده و از اهمیت زیادی برای شما برخوردار خواهد بود؛ چرا که با استفاده از آن در صورت پرداخت نشدن وجه مورد نظر، میتوانید از این نوشته به عنوان مدرک در مقام دعوی یا دفاع قابل استفاده کنید.
در حالت کلی، این نوع اسناد به دو دسته رسمی و عادی تقسیمبندی می شوند. اسناد رسمی در اداره ثبت اسناد و املاک صادر شده و اسناد عادی سندهایی هستند که شرایط اسناد رسمی را ندارند.
جدای اینکه این سند رسمی یا عادی باشد، برای اینکه بتوان از آن در دادگاه استفاده کرد و به عنوان مدرک ارائه داد؛ باید شرایط زیر را به همراه داشته باشد:
- نوشته باشد دست خط یا تایپ شده مانعی نخواهد داشت.
- وجود امضاء از شرایط اساسی است. به این دلیل که اگر دارای امضا نباشد ، قابل استناد نبوده و نمی توان از آن به عنوان مدرک استفاده کرد.
- موضوع شکایت و دعوا با آنچه که در نوشته آمده مطابقت داشته و قابلیت استناد باشد.
چه زمانی میتوان برای پس گرفتن طلب اقدام کرد؟
پس گرفتن طلب یا همان مطالبه طلب تنها زمانی ممکن است که مهلت یا سر رسید آن فرا رسیده باشد. در موردی دیگر نیز ممکن است از مدت زمان معین شده گذشته باشد و هیچ گونه شرط و شروطی نیز در این باره قید نشده که بتوان به زمانی دیگر آن را موکول کرد.
از طرفی دیگر ، اگر در رسید یا همان نوشته، تاریخ پرداخت معین نشده باشد؛ براساس قانون طلبکار می تواند در هر زمان برای طلب خود مطالبه نموده و بدهکار نیز موظف به پرداخت آن خواهد بود.
اگر بدهکار پرداخت نکند؛ شخص طلبکار می تواند با مراجعه به مراجع قانونی و ثبت شکایت و همچنین اثبات آن علاوه بر دریافت وجه قرض داده شده، خسارت دیرکرد را نیز دریافت کند.
در صورتی که تاریخ پرداخت در سند یا رسید نوشته شده مشخص شده باشد، تا قبل از سر رسید تاریخ نمی توان برای دریافت آن اقامه دعوا کرد؛ حتی اگر بدهکار قصد فرار داشته باشد.
تنها در صورتی این امر ممکن خواهد بود که بدهکار تاجر و ورشکسته باشد که در این صورت تمام بدهی آینده او نیز حال میشود.
برای پس گرفتن طلب باید به کجا مراجعه کرد؟
در برخی موارد افراد موفق به دریافت طلب خود نشده و فرد بدهکار آن را پس نمی دهد. در این موارد تنها راه مطالبه طلب از طریق مراجع قانونی خواهد بود.
مطابق با قانون در صورتی که میزان طلب شما تا سقف بیست میلیون تومان باشد؛ بایستی به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و از طریق این مرجع قانونی اقدام نمایید.
از طرفی دیگر، اگر طلب شما بیشتر از بیست میلیون تومان باشد، برای اقامع دعوا باید به دادگاه مراجعه کنید.
سند و مدرک مطالبه طلب ممکن است عادی و یا رسمی باشد؛ به همین دلیل مرجع رسیدگی آن ها متفاوت خواهد بود.
معمولا در صورتی که سند شما عادی باشد، یعنی یک دست نوشته، رسید یا حتی فاکتور باشد؛ میتوان به دادگاه یا شورا مراجعه کرد و نسبت به پس گرفتن طلب خود اقدام نمود.
در مورد سند رسمی متفاوت است، برای مثال طلب مهریه یک سند رسمی بوده و از طریق ثبت قابل اجرا و مطالبه خواهد بود.
راههای قانونی پس گرفتن طلب از بدهکار چگونه است؟
برای دریافت طلب خود به روش قانونی میتوانید از روش های زیر استفاده کرده و نسبت به اثبات واقعیت و حق خود اقدام نمایید.
- روش اول: در برخی موارد و در ساده ترین روش ممکن میتوان با اقرار فرد بدهکار ، طلب خود را اثبات نمود. به این شکل که فرد بدهکار اقرار کتبی یا شفاهی نموده و بدین ترتیب به راحتی می توان این ادعا را اثبات کرد.
- روش دوم: استفاده از شهور نیز از دیگرهای اثبات مطالبه می باشد. به این معنی که اگر از شهود استفاده کنید ، میتواند در دادگاه به نفع شما باشد.
- روش سوم: یکی از روشهای دیگر اظهارنامه است. اظهارنامه یک مطالبه رسمی است که میتوانید در متن آن یک مهلت به بدهکار داده و پس از اتمام مهلت نسبت به مطالبه طلب خود از مراجع قانونی و قضایی اقدام کنید. به عبارتی دیگر ، ارسال اظهارنامه برای بدهکار خواهد بود. طلبکار میتواند پس از رسیدن موعد پرداخت دین و قبل از تقدیم دادخواست ، حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه کند.
- روش چهارم: تقدیم دادخواست مطالبه وجه علیه طلبکار از دیگر روشهای اثبات طلب است. مهم نیست که برای بدهکار اظهارنامه فستاده اید یا نه. با سررسید زمان پرداخت می توانید علیه بدهکار دادخواستی برای پس گرفتن طلب خود ارائه کنید.
- روش پنجم: درخواست ادای سوگند است. قاضی میتواند بنا برتشخیص خود زمینه لازم را برای ادای سوگند شاکی و متشاکی فراهم کند.
برای شکایت از بدهکار چه مراحلی باید طی شود؟
- ابتدا بایستی برای پس گرفتن طلب و مطالبه آن علیه بدهکار دادخواست دهید. دقت کنید که دادخواست، خواهان دعوا شخص طلبکار و خوانده دعوا شخص بدهکار خواهد بود.
- خواهان دعوا یا همان خواسته دعوا مطالبه وجه است که باید دقیقا مبلغ آن وارد شود. این مبلغ همان بهای خواسته بوده و هزینه دادرسی بر مبنای آن دریافت می شود.
- نکته دیگر اینکه در ستون خواسته علاوه بر مطالبه وجه، می توانید پرداخت خسارت دادرسی و همچنین خسارت تاخیر تادیه را نیز مطالبه کنید.
برای پس گرفتن طلب به چه مدارکی نیاز است؟
- مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک و ثبت نام در سامانه ثنا
- ارائه رسید، نوشته یا سند
- شهادتنامه شهود
- رسید انتقال وجه یا استفاده از پرینت حساب
- پرداخت هزینه دادرسی
آیا پس گرفتن طلب از بدهکار بدون داشتن مدرک امکانپذیر است؟
در اکثر موارد به دلیل اعتمادی که مابین طرفین وجود دارد مانند دوستی یا رابطه فامیلی، مدرک یا رسیدی دریافت نمیشود.
این مورد به صورت زیاد مشاهده شده است و حال در صورتی که فرد بدهکار در زمان مقرر از پرداخت بدهی خود امتناع کند یا کلا زیر بار نرود؛ چگونه میتوان ثابت کرد که به آن وجهی قرض داده شده است اصلا بدون داشتن مدرک این کار امکانپذیر است؟
در موردی که سند کتبی بین طرفین رد و بدل نشده است نیز با استفاده از راهکار هایی میتوان طلب را اثبات نمود.
همانطور که در بالا به برخی موارد اشاره شد؛ در صورتی که فرد مدرکی برای اثبات طلب خود نداشته باشد، می تواند از طریق اقرار شفاهی، شهادت شهود، ارسال اظهارنامه و یا سوگند دادن اقدام نماید.
قرض دادن و کمک کردن به دیگران در مواقع سختی امری پسندیده است که در جامعه ما وجود دارد. اما گاهی ممکن است که افراد برای پس گرفتن وجه یا پولی که قرض دادهاند با مشکل مواجه شده و برای مطالبه آن به شکایت و مراجعه به دادگاه مجبور شوند. کمک گرفتن از متخصصین حقوقی و وکلای سامانه وکیل ۲۴ میتواند شما را در این پروسه یاری نماید.
آن چه که در این مقاله به صورت مفصل توضیح داده شد، روشهای قانونی برای پس گرفتن طلب از بدهکار و نکات پیرامون آن میباشد.
روشهای قانونی پس گرفتن طلب از بدهکار چگونه است؟
برای پس گرفتن طلب خود می توان با توجه به شرایط خود از مواردی چون اقرار شفاهی بدهکار، شهادت شهود، ارسال اظهارنامه، دادخواست یا سوگند دادن استفاده کرد.
آیا دریافت طلب بدون مدرک ممکن است؟
بله، با استفاده از روشهای گفته شده نظیر اقرار شفاهی، شهود و یا سوگند دادن می توان بدون مدرک اثبات کرده و مطالبه طلب کرد. در متن به صورت کامل به این شیوهها پرداخته شده است.