موافقت نامه داوری تا چه زمانی اعتبار دارد؟

معمولا اشخاصی که بر سر هر موضوعی دچار اختلاف میشوند، برای حل این مشکل باید به دادگاه یا هر مرجع قضایی که بتواند تصمیمگیرنده برای این موضوع باشد، مراجعه میکنند.
ارجاع به قانون در زمانی که چند شخص سر یک مسئله دچار مشکل میشوند، چه تفاوتی با موافقت نامه داوری دارد؟ در این مقاله قصد داریم تا ضمن تعریف موافقتنامه داوری، به بیان شرایط انجام و مدت اعتبار آن بپردازیم.
موافقتنامه داوری به زبان ساده
به عنوان تعریف سادهتر هنگامی که برای مثال دو نفر سر یک موضوعی دچار اختلاف هستند و یا حتی پیشبینی میکنند که دچار اختلاف شوند، میتوانند ضمن قراردادی از پیش تعیین کنند که در صورتی که بین آنها مشکلی پیش بیاید، به داوری مراجعه کنند.
به این روش از حل اختلاف موافقتنامه داوری گفته میشود که طبق قانون، شرایط و شروط خاص خودش را دارد.
شرایط اولیه ارجاع موافقتنامه داوری
معمولا تحت شرایط خاصی میتوان اختلاف را به دادگاه فرستاد تا مورد بررسی قرار بگیرد:
- در مورد اول هنوز هیچ اختلافی بین طرفین وجود ندارد. اما وجود اختلافاتی در آینده را میتوان بر سر موضوع حقوقی پیشبینی کرد. در این حالت باید به صورت ضمن عقد، آن را برای دادگاه ارسال کرده و درخواست موافقت داوری کرد. توجه کنید که در این حالت هنوز هیچ مشکلی بین طرفین قرارداد نیست.
- در این مورد معمولا به این صورت نیست که اختلاف و مشکل هنوز به وجود نیامده باشد. بلکه طرفین یک قرارداد حقوقی بر سر همان قرارداد دچار اختلاف و مشکل شده اند. در این حالت باید قرارداد دیگری برای حل مشکل به وجود امده تنظیم کنند و به دادگاه و مراجع قضایی ارسال کنند. این قرارداد جداگانه توسط داوران حقوقی بررسی شده و نتایج آن به اطلاع طرفین خواهد رسید.
توافق طرفین و تایید شرایط داوری
طی این عمل که “باید قراردادی با رضایت طرفین برای حل مشکل به دادگاه ارسال شود” میتوان به صورت قانونی مشکل را حل کرد.
در واقع موافقتنامه داوری نیز به معنی همان قرارداد است. یعنی هر دو طرف موافق داوری هستند و برای آن نامهایی را تنظیم کرده اند.
هر یک از طرفین اختلاف این حق را دارند که شرایط داوری را در نظر بگیرند. مثلا میتوانند تعداد مراحلی که برای داوری مورد نیاز است و اینکه داوران چند نفر باشند و حد مجاز دخالت آنها در مشکل حقوقی را با دادگاه داوری هماهنگ کنند.
تنظیم یک موافقتنامه داوری
اگر شما نیز یکی از افرادی هستید که برای یک موضوع حقوقی با سایر افراد قرارداد دچار اختلاف شده اید و یا ممکن است برای این موضوع در آینده مشکلی پیدا کنید، بهتر است پس از مطالعه این مقاله حتما با یک مشاور حقوقی در ارتباط باشید.
زیرا تنظیم و ارسال یک موافقتنامه داوری شرایط خاصی دارد که بهتر است از آن اطلاع داشته باشید.
علاوه بر این، مرکز مشاوره ما به کمک مشاوران با تجربه در زمینههای مختلف حقوقی، میتواند حامی افرادی باشد که در این زمینه اطلاعات کافی ندارند.
برای تنظیم یک موافقتنامه قوانین خاصی مطرح است که اطلاع یافتن از برخی از این قوانین، میتواند در پیشروی پرونده حقوقی شما موثر باشد.
در طی ایجاد یک قرارداد حقوقی میتواند در ضمن محتوای همان قرارداد شرط شود که در صورتی که مشکل یا اختلافی در آینده بروز کند، طرفین قرارداد میتوانند این موافقتنامه را تنظیم کنند.
- طرفین یک قرارداد حقوقی میتوانند موافقت خود را برای ایجاد موافقتنامه یا به صورت مکتوب در آورند و یا آن را صرفا بیان کنند. هر دو مورد مورد قبول است.
- افراد پرونده باید در هنگام تنظیم موافقت نامه باید به شکل دقیق و روشن بیان کنند و بگویند محور اصلی داوری بر سر چه موضوع حقوقی است و مشکل اصلی پرونده چیست.
- گاهی ممکن است مشکل طرفین بر سر کل پرونده باشد یا همچنین ممکن است طرفین فقط در مورد بخش کوچکی از موافقت نامه به توافق نرسند. در این حالت باید دقیق ترین علت مشکل در طی موافقت نامه قید شود.
- معمولا درخواست موافقت نامه میان دو شخص اصلی دعوا مطرح میشود. افراد دیگر شامل شخص ثالث معمولا در این باره بررسی نمیشوند.
چگونگی ارسال به مراجع قضایی
پیگیری پروندههای حقوقی و ارسال و مراجعه دوباره برای بررسی و مراحل بسیار دیگری که هنگام مراجعه به دادگاه وجود دارد، سبب میشود تا افراد پرونده بسیار خسته شوند.
معمولا بهترین راه این است که پرونده حقوقی بلافاصله به داوری فرستاده شود. در این حالت روال عادی پرونده با سرعت همیشگی پیش خواهد رفت.
این روش سبب میشود تا با بررسی دقیق پرونده و اختلاف طرفین، مشکل افراد دعوا تا حد زیادی حل شود.
- برای حل سریع مسئله بهتر است ابتدا در اولین مرحله به تبیین یک موافقتنامه داوری بپردازید. این مرحله اول است و هرچه با دقت بیشتری این کار انجام شود، دستیابی به نتیجه نیز زودتر خواهد بود. برای اینکه از صفر تا صد تنظیم یک موافقتنامه داوری اطلاع داشته باشید، بهتر است ابتدا قبل از هرکاری با یک مشاور حقوقی مطلع از امر موافقت نامه تماس بگیرید. مشاوران مرکز ما ابتدا کاملا پرونده شما را بررسی میکنند و بعد با راهنمایی و مشاوره تا اخرین مرحله همراه طرفین اختلاف خواهند بود.
- هنگام تنظیم موافقتنامه و پس از ارسال آن، بهتر است در قدم دوم برای رسیدگی به پرونده درخواست کنید. تهیه این درخواست بررسی نیز خود قوانین و مراحل خود را دارد که در این مرحله هم میتوانید با همراهی مشاوران ما، مسیر را بدون نقص طی کنید.
- بعد از اینکه درخواست را برای داوری ارسال کردید. بهتر است پرونده را پیگیری کرده و مطلع شوید در صورتی که برای پرونده شما داوری در نظر گرفته نشده است، شما خود این درخواست را به داوری ارسال کنید.
توافق برای اعضای داوران
یکی از نکات بسیار مهم هنگام تنظیم قرارداد موافقت نامه، تعیین تعداد داوران است. هر دو طرف موظف به تعیین این موضوع هستند. اگر اعضای قرارداد این موضوع را تعیین نکنند، هنگامی که جلسه رسیدگی داوری انجام شود، همان جا در مورد تعداد داورها بحث خواهد شد.
تعهد به اجرای قرارداد
هنگامی که افراد قرارداد پیش از وقوع اختلاف، برای تنظیم موافقتنامه داوری شرط کنند، اما زمانی که بین آنها اختلاف به وجود آمد، این کار را انجام ندهند تا حدودی شرایط تغییر میکند. ممکن است یکی از طرفین اختلاف داوری برای پیشروی پرونده انتخاب نکند.
در این حالت طرفی که متقاضی تعیین داور است میتواند اینکار را از زمان بروز اختلاف انجام دهد.
در این حالت طرف دیگر تا چند روز میتواند داور مورد نظر خود را تعیین کند. چنانچه او از انجام اینکار سر باز زند ، طرف اول میتواند خود برای انجام این کار اقدام کند.
بخشهای تشکیل دهنده یک موافقت نامه داوری
این موافقتنامه از قسمتهای مختلفی تشکیل میشود که جهت پر کردن کامل این بخشها بهتر است با یک مشاور حقوقی در ارتباط باشید.
به طور کل در یک موافقتنامه داوری باید موارد زیر قید شود:
تعیین تاریخ مشخصی برای نشان دادن اعتبار موافقتنامه
هر یک از طرفین بهتر است خود بر سر این تاریخ بر طبق قرارداد اصلی به توافق برسند.
تعیین تاریخی برای پایان زمان قرارداد ثانویه یا موافقتنامه
با توجه به موضوع قرارداد اصلی که ممکن است طرفین بخاطر آن دچار اختلاف شوند، بهتر است برای به پایان رساندن آن نیز زمان خاصی تعیین شود.
بیان کامل متن توافقنامه
بیان متن توافقنامه، باید با دقت بسیار بالایی انجام شود . تمامی موارد مربوط به توافقنامه بهتر است در متن قرارداد ذکر شود.
این موارد شامل مکان داوری، زمان آن و یا روش داوری باشند. علاوه بر این موارد بسیاری وجود دارد که باید مطرح شود. چنانچه برای پر کردن متن قرارداد و تعیین شرایط دچار مشکل هستید، میتوانید به راحتی به وسیله یک مشاوره حقوقی مناسب در جریان امور لازم قرار بگیرید.
علاوه بر این موارد، لازم به ذکر شرایط کامل قرارداد است. در صورتی که برای هر بخش از توافقنامه مسائل به طور کامل تبیین و واضح نباشد، هنگام بررسی داوران دچار مشکلاتی اساسی خواهد شد.
به طور کل در صورتی که سه مورد بالا کاملا قید شوند و کامل بیان شوند، بیشتر راه کامل کردن موافقتنامه طی شده است.
اعتبار موافقتنامه داوری
تاریخ پایان و شروع رسیدگی به پرونده یا اجرای آن همواره توسط طرفین در ضمن موافقتنامه قید خواهد شد. اگر مراحل رسیدگی آن به خوبی طی شود، موافقتنامه تا زمانی که هر یک از طرفین طبق تاریخ تعیین شده از اختلاف به وجود آمده کنارهگیری نکنند، اعتبار خواهد داشت و پس از بررسی در مراکز داوری برای حل اختلاف طرفین اقداماتی صورت خواهد گرفت.
اقدام برای موافقتنامه داوری میتواند از بروز مسائل بزرگتر و اختلافات شدیدتر، تا حد زیادی جلوگیری کند. اما آن چه که اهمیت دارد، توافق طرفین و تعیین یک موافقتنامه کامل و روشن است تا هنگام بروز مشکل، طرفین به علت اختلاف از روشن بیان کردن موضوع سر باز نزنند.
دستیابی به یک موافقتنامه کامل با وجود قوانین بسیاری که در این زمینه وجود دارد، به تنهایی دشوار است. از این رو یک مشاور و وکیل مطلع و با تجربه میتواند کمک خوبی برای پیمودن این مسیر باشد.
مشاوران مراکز ما با داشتن تجربه کافی در این زمینه میتوانند در این راه با شخص همراه باشند. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره دارید، میتوانید در هر لحظه با ما ارتباط برقرار کرده و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
این راهنمایی می تواند در مورد بخشهای مختلف این قرارداد مثل سوالاتی درباره قبل از طرفین و یا درباره نتیجه نهایی دادگاه باشد.