شکایت علیه گران فروشی

یکی از مشکلات هر جامعه، عدم توجه برخی افراد به قوانین وضع شده است. همیشه افرادی را در اطراف خود میبینیم که با تغییرات برخی مسائل کشور، خود را وقف نداده و ترجیح میدهند به سبک و سیاق خودشان رفتار کنند.
یکی از شایعترین نوع این بی توجهیها گرانفروشی کالا به مردم است. برخی از فروشندگان (فارغ از اینکه در کدام صنف مشغول به کار هستند) با تغییرات قیمت اجناس، به صورت خود خواسته اقدام کرده و درصد بیشتری را روی قیمت کالا گذاشته و به مشتری ارائه میدهند.
در برخی موارد موضوع گران شدن کالا از طرف اصناف هنوز اعلام نشده و تنها خبری از آن به گوش افراد رسیده است. اما برای سودجویان همین خبر نیست دست آویز خوبی است تا رفتار خود را در پیش بگیرند.
به دلیل اهمیت این موضوع در متن حاضر به این نکته میپردازیم که شکایت کردن علیه گرانفروشی چه اهمیتی دارد و به چه شیوه میتوان این کار را انجام داد.
تاثیر منفی گرانفروشی بر جامعه
معمول است که مدیران هر کسب و کار به نمایندگان فروش خود آموزش میدهند که با فروش بیشتر، درآمد بهتری خواهند داشت اما این میان در نظر نگرفتن نقاط درد مشتری میتواند بهای بیشتری داشته باشد.
یکی از نقاط درد هر مشتری «مسئله پول» است. در صورت بی توجهی به این مسئله تجارت فرد به گرانفروشی معروف شده و حتما تبعات آن را خواهد دید.
یکی از مهمترین این مسائل نارضایتی مردم از خریدها و در برخی موارد حتی برخوردهای شدید بین افراد است. هر جامعه برای پیشگیری از این امور قوانینی را تنظیم کرده و افراد را به پیروی از آنها تشویق یا تنبیه میکند.
در کشور ما قانون «حمایت از مصرف کنندگان» است که حرف اول را میزند و با پیروی از آن، علاوه بر اینکه حق فروشنده پایمال نمیشود، موجب رضایت بیشتر افراد جامعه و خریدهای بدون دغدغه نیز خواهد بود.
سازمانهای متعهد به برخورد با گران فروشی
برای اجرای قوانین مربوط به حمایت از حق مصرف کننده، چهار نهاد اصلی در کشور مشغول به کار هستند.
- سازمان تعزیرات حکومتی
- سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان
- سازمان استاندارد
- سازمان بازرسی کل کشور
البته این میان تنها دو سازمان اول حق تعیین قیمت کالا را دارند و دو سازمان بعد در مسائل مربوط به بهداشت کالا و امور کیفری وارد عمل خواهند شد.
عملکرد سازمان تعزیرات
تعزیر در لغت به معنای تادیب و منع در نظر گرفته شده است. این نام از آن روی برای این سازمان انتخاب شده است که وظایف اصلی سازمان را به خوبی نشان می دهد.
- رسیدگی به تخلفات صنفی
- رسیدگی به تخلفات بهداشتی، دارویی و درمانی
این سازمان در دوران جنگ تحمیلی آغاز به کار کرد تا با توجه به هرج و مرج به وجود آمده در آن دوران، از مواردی همچون گرانفروشی، کمفروشی، احتکار و مسائلی جلوگیری نماید.
سالها بعد (1392) مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفت تا مبارزه با قاچاق کالا و ارز را نیز در بخش عظیمی به این سازمان سپرده و برای تنظیم بازار به عملکرد آن ها تکیه کند.
همچنین سازمان تعزیرات وظیفه دارد تا عملکرد بازرسان و اصناف را پیگیری کرده و تمامی جوانب یک شکایت را مورد بررسی قرار دهد.
قوانین این سازمان از طرف مجمع تشخیص مصلح وضع میشود و این مهم نشان میدهد که توانایی برخورد این سازمان نسبت به دیگر ادارات بیشتر است.
در واقع نیروی انتظامی و اماکن به عنوان ضابطین تعزیرات حکومتی شناخته شده و با این سازمان همکاری میکنند.
عملکرد سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده
این سازمان نیز در سال 1354 فعالیت خود را شروع کرد تا وظایف چهارگانه زیر را در نظر داشته باشد.
- تعدیل، تثبیت و تعیین قیمت کالاهای تولید داخل و محصولات وارداتی
- بررسی و طراحی مناسب برای متعادل ساختن قیمت ها
- پیشگیری از افزایش قیمت (در بخش مرکز بررسی قیمت ها)
- تهیه لیست کالاهایی که باید مورد حمایت قرار بگیرند
لازم به ذکر است که این سازمان به صورت سهامی اداره شده و تحت نظارت وزارت بازرگانی کشور (صمت) فعالیت میکند.
مراحل شکایت کردن علیه گران فروشی
مطابق با ماده 8 قانون حمایت از مصرف کننده، هرگونه تبانی و تحمیل شرایط از سوی عرضه کنندگان کالا و خدمات که موجب کاهش عرضه یا پایین آوردن کیفیت یا افزایش قیمت شود، جرم محسوب میشود.
بنابراین با استناد به متن قانون میتوانیم برای ارائه گزارش به سازمان ذیربط در مورد گرانفروشی یک فروشگاه یا مغازه وارد عمل شویم.
به طور معمول برای طرح شکایت خود باید صنف مورد نظر آن حرفه و تجارت را پیدا کرده و در ابتدا مشکل پیش آمده را با آن ها در میان بگذارید.
در صورتی که اطمینان داشتید آن ها توجهی به این موضوع نخواهند کرد، با استفاده از شماره گیری عدد 124، شکایت خود را به سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده مطرح کنید.
همچنین می توان با ورود به سایت 124 و ثبت اطلاعات درخواست شده، گزارش گرانفروشی را اعلام کرد. شما برای ثبت شکایت در این سایت به مدارک خاصی نیاز ندارید و تنها با مشخص کردن استان، شهرستان، صنف مورد نظر، قیمت کالا و نوع کالا، شکایت خود را به ثبت برسانید.
به یاد داشته باشید که در این سایت بیش از 100 نوع کالا قیمت گذاری شده اند و می توانید با مشاهده قیمتها (در حالت حداقل و حداکثر) مقایسه لازم را انجام داده و در صورت بروز تخلف، آن را اطلاع دهید.
البته برای دریافت اطلاعات در مورد کالاهای فلزی، معدنی، خدمات و غیره با شماره ۲۶۲۰۰۰۵۴ و در مورد کالاهای کشاورزی، بهداشتی و دارویی و غیره با شماره ۲۶۲۰۰۰۵۳ تماس حاصل فرمایید.
وظایف فروشندگان در قانون
مطابق با مواد درج شده در فصل اول قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان (اشخاص حقیقی و حقوقی که خدمات یا کالایی را خریداری شده اند)، هر فروشنده وظایفی را بر عهده دارد که با توجه به آن ها فعالیت خود را به صورت قانونی انجام میدهد.
در این فصل عرضه کنندگان کالا و خدمات تعریفی این چنین دارند: به کلیه تولیـد کنندگان، وارد کنندگان، توزیع کنندگان، فروشندگان کالا و ارائه کنندگان خدمات اعم از فنی و حرفهای و همچنین کلیه دستگاه ها، موسسات و شرکتهایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است و به طور مستقیم یا غیرمستقیم و به صورت کلی یا جزئی کالا یا خدمت به مصرف کننده ارائه مینمایند اطلاق میشود.
وظایف این افراد (که در فصل دوم به آن ها اشاره شده) به این شرح است که:
- منفردا یا مشترکا مسئول صحت و سلامت کالا و خدمات عرضه شده مطابق با ضوابط و شرایط مندرج در قوانین و یا مندرجات قرارداد مربوطه یا عرف در معاملات هستند.
- اگر موضوع معامله کلی باشد در صورت وجود عیب یا عدم انطباق کالا با شرایط تعیین شده، مشتری حق دارد صرفا عوض سالم را مطالبه کند و فروشنده باید آن را تامین کند.
- اگر موضوع معامله جزئی (عین معین) باشد مشتری می تواند معامله را فسخ کند یا ارزش کالای معیوب و سالم را مطالبه کند و فروشنده موظف است پرداخت کند.
- در صورت فسخ معامله از سوی مشتری پرداخت خسارت از سوی عرضه کننده منتفی است.
- چنانچه خسارات وارده ناشی از عیب یا عدم کیفیت باشد و عرضه کنندگان به آن آگاهی داشته باشند، علاوه بر جبران خسارت به مجازات مقرر در این قانون محکوم خواهند شد.
- چنانچه اقدام آنان واجد عناوین مجرمانه دیگر باشد، مشمول همان قانون خواهند بود.
همچنین مطابق با ماده 3 این قانون:
- ضمانت نامه ای را که دربردارنده مدت و نوع ضمانت است همراه با صورتحساب فروش که در آن قیمت کالا یا اجرت خدمات و تاریخ عرضه درج شده باشد به مصرف کنندگان ارائه نمایند.
- اطلاعات لازم شامل: نوع، کیفیت، کمیت، آگاهی های مقدم بر مصرف، تاریخ تولید و انقضای مصرف را در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند.
- نمونه کالای موجود در انبار را جهت فروش در معرض دید مصرف کنندگان قرار دهند و چنانچه امکان نمایش آنها در فروشگاه وجود ندارد باید مشخصات کامل کالا را به اطلاع مصرف کنندگان برسانند.
همچنین فروش اجباری یک یا چند نوع کالا یا خدمت به همراه کالا یا خدمت دیگر ممنوع است و داشتن نشان استاندارد در مورد کالا و خدمات مشمول استاندارد اجباری، الزامی است.
جریمهها و مجازات فروشندگان برای حمایت از مصرف کننده
فصل آخر قانون مذکور به مسائل مربوط به جرایم و مجازاتهای مربوط به آنها پرداخته است.
این فصل شامل 5 ماده است که مهمترین آنها عبارتند از:
- ماده 18:
چنانچه کالا یا خدمات عرضه شده توسط عرضه کنندگان کالا یا خدمات معیوب باشد و به واسطه آن عیب، خساراتی به مصرف کننده وارد گردد متخلف علاوه بر جبران خسارات به پرداخت جزای نقدی حداکثر تا معادل چهار برابر خسارت محکوم خواهد شد.
- ماده 19:
عرضه کنندگان کالا و خدمات و تولیدکنندگانی که مبادرت به تخلفات موضوع مواد (3 تخطی از وظایف) الی (8 تبانی برای تغییر قیمت ها) این قانون نمایند در صورت ورود خسارات ناشی از مصرف همان کالا و خدمات به مصرف کنندگان علاوه بر جبران خسارت وارده به جزای نقدی حداکثر معادل دو برابر خسارت وارده محکوم خواهند شد.
تبصره: در صورتی که عرضه کنندگان کالا و خدمات از ایفاء هر یک از تعهدات خود در قبال خریدار خودداری کرده و یا آن را به صورت ناقص و یا با تأخیر انجام دهند مکلفاند علاوه بر انجام کامل تعهد، خسارت وارده را جبران نمایند.
- ماده 20:
مراجع ذی صلاح رسیدگی کننده می توانند علاوه بر مجازاتهای مقرر قانونی، عرضه کنندگان کالا و خدمات یا تولیدکنندگان و فروشندگان را مجبور به جمع آوری کالاهای عرضه شده به منظور تعمیر و اصلاح و رفع عیب کالاهای فروخته شده یا خدمات عرضه شده نمایند.
برای شکایت از طلا فروشان به کجا مراجعه کنیم؟
برای ثبت شکایت از طلا فروشان در هر زمینه ای (فروش طلای تقلبی، سرقتی و یا گرانفروشی) می توانید با مراجعه با سامانه اتحادیه طلا فروشان اقدام کنید.
چگونه از یک مغازهدار گرانفروش شکایت کنیم؟
برای شکایت از مغازهداری که کالای گران می فروشند، با توجه به مواد ذکر شده در متن می توانید اقدام کنید.
به طور کلی این روش ها عبارتند از: مراجعه با سامانه ثبت شکایت مردمی سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده، ارائه شکایت به صنف مربوطه، شکایت به سازمان تعزیرات.
شکایت از فروشگاه های اینترنتی به چه صورت است؟
شکایت از فروشگاه اینترنتی با مراجعه به سامانه نماد الکترونیک، پلیس فتا و مراجع قضایی امکانپذیر است.
در صورت نیاز به اقامه دعوا علیه فروشنده گرانفروش میتوانید از طریق سامانه وکیل ۲۴ با ما در ارتباط باشید.