چرا نباید بیشتر از مقدار خاصی دلار و یورو به خارج ببریم؟

حداکثر مقدار مجاز بردن دلار و یورو و چرایی ممنوعیت بردن بیش از مقدار معینی پول به خارج از کشور، از معضلاتی است که افرادی که قصد سفر به کشور خارجی را دارند با آن مواجه میشوند و پرسشهایی در رابطه با آن برایشان پیش میآید.
در این مقاله قصد داریم تا مقدار مشخص سقف پول برای هر مسافر و چرایی آن و همچنین اینکه چرا نباید بیشتر از مقدار خاصی دلار و یورو به خارج ببریم را بررسی کنیم.
هر مسافر تا سقف چه مقداری دلار و یورو به صورت اسکناس میتواند به کشوری وارد یا از کشوری خارج کند؟
مقدار مشخص برای هر مسافر که میتواند با توجه به آن ارز وارد یا خارج کند به یک صورت باقی نمیماند و تغییر میکند.
این مقدار، امروزه با توجه به اعلام بانک مرکزی برابر است با ده هزار یورو یا معادل آن برای سقف مقداری که هر فرد میتواند وارد کند و پنج هزار یورو یا معادل آن در سایر ارزها برای مقداری که فرد میتواند از مرزهای هوایی خارج کند.
نکته لازم به ذکر این است که سقف معین برای مقداری که فرد میتواند خارج کند، در زمینی یا هوایی بودن متفاوت است و هر فرد از طریق مرزهای زمینی، ریلی و دریایی فقط تا سقف دو هزار یورو میتواند خارج نماید.
در چه صورتی میتوان بیش تر از مقدار تعیین شده، دلار و یورو وارد و خارج کرد؟
با توجه به اینکه گفته شد برای وارد و خارج کردن ارز توسط هر فردی مقدار مشخصی تعیین شده است، تجاوز از حد مجاز درست نیست و باید اقداماتی در رابطه با آن صورت گیرد.
هر فردی که میخواهد بیش از مقدار معینی ارز وارد یا خارج کند، باید در مبادی ورودی نسبت به اظهار ارز همراه خود اقدام کند و اطلاعات مورد نیاز خود را به صورت سیستمی از طریق درگاه گمرک ثبت کند.
البته مسافری که بیش از مقدار مجاز ارز به همراه دارد میتواند به صورت سیستمی نیز آن را اظهار کند.
مسافرانی که میخواهند مقداری بیشتر از پنج هزار یورو یا معادل آن از طریق مرز هوایی و بیشتر از دو هزار یورو از طریق مرزهای دریایی و زمینی و ریلی خارج کنند نیز باید به گمرک مراجعه نموده و مقدار ارز را اظهار کنند.
پس از آن باید کد رهگیری دریافت نموده و به یکی از شعب بانک ملی مراجعه کنند و مقدار ارز مذکور را تحویل داده و به جای آن، از بانک ملی یک رسید چاپی دریافت نمایند.
سقف مجاز برای ورود و خروج ریال
شورای پول و اعتبار کشور، برای سقف ورود و خروج ریال نیز سقفی معین نمودهاند. با تصویب این شورا، سقف مجاز برای ورود و خروج ریال یا همان پول رایج کشور، پانصد هزار تومان برای هر مسافر در نظر گرفته شده است.
شایان توجه است که افرادی که بیش از این مقدار وارد یا خارج مینمایند، متخلف محسوب شده و با توجه به ماده 42 قانون پولی و بانکی کشور و دیگر مقررات مربوطه، مورد مجازات قرار میگیرند.
با توجه به ماده 42 قانون پولی و مالی کشور:
- الف – خرید و فروش ارز و هر گونه عملیات بانکی که موجب انتقال ارز یا تعهد ارزی گردد یا ورود یا خروج ارز یا پول رایج کشور بدون رعایت مقرراتی که بانک مرکزی ایران به موجب ماده 11 این قانون مقرر میدارد، ممنوع است.
متخلفین به جزای نقدی تا معادل 50% مبلغ موضوع تخلف محکوم خواهند شد.
- ب – تاسیس بانک و اشتغال به بانکداری بدون رعایت مقررات این قانون و استفاده از نام بانک در عنوان مؤسسات اعتباری ممنوع است. مرتکب به حبس تأدیبی تا شش ماه محکوم خواهد شد و در صورت اقتضاء دادستان میتواند به درخواست بانک مرکزی ایران موقتا دستور تعطیل موسسه را تا تعیین تکلیف نهایی آن از طرف دادگاه بدهد.
تبصره – تعقیب کیفری در موارد فوق منوط به شکایت بانک مرکزی ایران است.
بانک مرکزی: تا سقف 10 هزار یورو برای وارد و خارج کردن مجاز است!
با توجه به همان دستورالعمل بانک مرکزی که در آن گفته شده بود هر مسافر تا سقف پنج میلیون ریال میتواند وارد یا خارج کند و محدودیت ورود و خروج ارز در نظر گرفته شده بود، در مییابیم که همچنین گفته شده است: هر شخصی می تواند حداکثر تا 10 هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها در داخل کشور حمل و نگهداری نماید و تجاوز از مقدار مشخص، نیاز به داشتن یکی از مدارک: سند موسسه اعتباری، رسید سنا یا اظهارنامه گمرکی میباشد.
چرا نباید بیشتر از مقدار مشخصی دلار و یورو به خارج از کشور ببریم؟
برای چرایی عدم اجازه ورود و خروج ارز به داخل یا خارج از کشور، پاسخهای متفاوتی در نظر گرفته شده است. به نظر میرسد که مهمترین دلیل آن، جلوگیری از دزدی و به وجود آمدن مشکلات و مسائل امنیتی است.
بدیهی است که حمل مقدار زیادی پول، همواره با خطراتی همراه است و این خطرات و مشکلات فقط به سفر و خروج از کشور محدود نمیشود و در حالت کلی شما اگر در خیابان هم پول زیادی همراه خود داشته باشید، نگران آن خواهید بود و از آن مراقبت زیادی به عمل خواهید آورد.
به همین منظور نمیتوان بیش از مقدار مشخصی پول از کشوری به کشور دیگر برد و مسئولیت زیادی را برای حمل کننده و همچنین باربری و غیره به همراه خواهد داشت.
قوانین ورود و خروج طلا
ورود و خروج طلا از کشور دارای قوانین و مقرراتی میباشد که هر فردی هنگامی که میخواهد آن را وارد یا خارج نماید باید از آن تبعیت کند تا مشمول مجازات نگردد.
در قانون مربوط به ورود و خروج ارز و طلا آمده است:
ورود زیور آلات طلای همراه با مسافرین از قبیل گردنبند، دستبند، گوشواره، انگشتر، النگو، ساعت و غیره در حد متعارف و برای مصارف شخصی به صورت واحد از هر کدام یک عدد و در مورد گوشواره یک جفت و النگو و شش عدد مجاز بوده و مقدار مازاد بر آن منوط به کسب اجازه قبلی از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
همچنین در ادامه آمده است که خارج نمودن زیورآلات شخصی همراه مسافر تا میزان یکصد و پنجاه گرم از انواع مصنوعات طلا مجاز خواهد بود، چنانچه زیورآلات مورد بحث مزین به سنگهای گرانبها از قبیل الماس، زمرد و برلیان باشد، نبایستی وزن نگین مصوب به آنها از اجزاری قیراط (کمتر از یک قیراط) تجاوز نماید.
ورود و خروج کالاهای ایرانی به چه صورت است؟
ورود و خروج کالاهای ایرانی در حالت کلی اگر جنبه تجاری نباشد و به مننظور خرید و فروش نباشد مشکلی ندارد و افراد میتوانند برای استفاده شخصی کالاها را وارد یا از کشور خارج نمایند.
مقررات مربوط به صادرات و واردات برای امور مسافری آسیای میانه شامل چه چیزهایی میشود؟
جهانگردان و اتباع کشورهای مستقل مشترک المنافع مجاز خواهند بود وقتی که می خواهند به ایران مسافرت کنند، در مقابل ارزی که به سیستم بانکی کشور اظهار کردهاند و اعلامیه ارزی دریافت کردهاند، کالاهای مجاز صادراتی را به همراه خودشان از کشور خارج نمایند.
البته لازم به ذکر است که خروج کالا تا سقف هزار دلار نیازمند اظهار به سیستم ارزی و دریافت اعلامیه نخواهد بود.
مقررات صادرات و واردات برای مسافران ایرانی عازم کشورهای مستقل مشترک المنافع نیز به این صورت است که میتوانند تا 500 دلار امریکا کالا وارد کنند و خروج کالا بیشتر از این مقدار با دریافت اعلامیه ارزی بانکهای ایرانی مجاز و ممکن میباشد.
همچنین در مقررات مربوط به عازمان کشورهای مشترک المنافع آمده است که در صورتی که میخواهند از سفر هوایی استفاده نمایند، میتوانند وسایل و کالاهای همراه خود را به صورت زمینی به مقصد ارسال کنند تا سهولت بیشتری برایشان داشته باشد.
ورود دلار به کشور با هواپیما چگونه ممکن است؟
مقررات مربوط به ورود دلار به کشور با هواپیما از جمله مسائلی است که مسافران همواره با آن مواجه هستند. ورود دلار به کشور با هواپیما با توجه به مقررات ذکر شده ممکن است و بیش از مقدار معین امکانپذیر نیست و اگر کسی به دلایل قانونی بخواهد بیش از حد مجاز دلار به کشور وارد کند، باید روند قانونی مربوطه را طی نماید.
تا چه میزان طلا و نقره و پلاتین میتوان از کشور وارد یا خارج کرد؟
حداکثر مقدار مجاز برای وارد یا خارج کردن طلا، نقره یا پلاتین برای هر مسافر 150 گرم در نظر گرفته شده است و هر فرد میتواند آن مقدار را به صورت زیورآلات شخصی از کشور خارج یا به آن وارد نماید.
لازم به ذکر است که این مقدار طلا نمیتواند به صورت سکه باشد و مجاز نیست. بنابراین باید حتما به صورت زیورآلات شخصی مانند گردنبند، گوشواره، دستبند یا النگو مورد استفاده شخص و طبیعی باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی میتوانید از طریق وکیل 24 اقدام به دریافت خدمات حقوقی نمایید.