وکیل

همه چيز درباره تغيير سن در مدارک رسمی

معتبرترین سند هویتی هر فردی، مدارک رسمی وی مانند شناسنامه است. هر فردی از زمانی که به دنیا می‌آید، برای وی شناسنامه صادر می‌شود و تا زمان فوت وی اعتبار دارد.

در واقع با فرا رسیدن واقعه وفات، دیگر مدارک هویتی افراد معتبر نخواهد بود و صرفا گواهی فوت اعتبار قانونی دارد. هر چند که مدارک رسمی متوفی خود به خود باطل نمی‌شود و باید فرزندان یا نزدیکان وی در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.

در هر صورت شناسنامه یک نوع سند رسمی هویتی به شمار می‌رود که برای انجام امورات مختلفی نیز کارایی دارد. شما به هر ارگانی یا اداره ای مراجعه کنید، به احتمال فراوان مسئولان اداره ارائه مدارک هویتی را درخواست می‌کنند.

همچنین انجام برخی از امور روزمره بدون مدارک رسمی امکان پذیر نمی‌باشد. مثلا شما به بانک مراجعه می‌کنید و بدون ارائه کارت ملی یا شناسنامه خود به مسئول مربوطه، امکان رسیدگی و پیگیری کارتان وجود ندارد.

هویت هر فرد از طریق شناسنامه معلوم می‌شود و به راحتی می‌توان از طریق آن به اطلاعات شخصی افراد نیز پی برد. البته که مدارک هویتی صرفا شامل شناسنامه نمی‌باشد و کارت ملی نیز از دیگر مدارک هویتی افراد به شمار می‌رود.

شناسنامه به گونه‌ای تنظیم شده است که ابتدا با مشخصات اصلی و اطلاعات مربوط به تولد آغاز می‌شود. سپس در صفحات بعدی آن به مباحث تاهل اشاره دارد که در آن نام فرزندان و همسر درج می‌شود. سپس در صفحات بعدی به طلاق و در نهایت به اطلاعات مرگ افراد منتهی می‌شود.

در واقع از شناسنامه افراد تا حدودی می‌توان در مورد سرگذشت زندگی آن‌ها اطلاعاتی را کسب نمود. نحوه تنظیم شناسنامه با متولد شدن آغاز و با واقعه وفات خاتمه می‌باید.

در شناسنامه مهم‌ترین اوصاف احوال شخصیه درج می‌شود و از این جهت جزو با ارزش‌ترین مدارک هویتی افراد به شمار می‌رود. در واقع شناسنامه شما سند هویتی شما و بیان‌کننده اوصاف و خصوصیات شما درباب احوال شخصیه تان است.

در ایران شناسنامه یک سند و مدرک رسمی محسوب می‌شود که تهیه و تنظیم آن برعهده سازمان ثبت احوال می‌باشد.

در مدارک هویتی هر فردی، مشخصات راجع به سن درج شده است. اگر به صفحه شناسنامه یا کارت ملی خود نگاه کنید، متوجه درج تاریخ تولد خود در آن خواهید شد.

مشخصات هویتی صرفا به نام و نام خانوادگی اشخاص محدود نمی‌شود و تاریخ تولد نیز در زمره اطلاعات هویتی هر فردی به شمار می‌رود.

تاریخ تولد هر فردی نشان دهنده میزان سن او است. زمانی که نوزاد متولد می‎‌شود، تمامی مشخصات هویتی از جمله سن وی در شناسنامه درج می‌شود.

به لحاظ قانونی تاریخ تولد که نشان دهنده سن افراد است، باید اعلام شود و به صورت رسمی ثبت گردد. اعلام تاریخ تولد توزاد وظیفه ای برعهده والدین است که بهتر است در همان روزهای ابتدایی تولد وی به شکل رسمی ثبت گردد.

به طور معمول زمانی که نوزادی متولد می‌شود، پدر او برای انجام مراحل ثبت تاریخ تولد و اخذ شناسنامه به ثبت احوال مراجعه کرده و اقدامات لازم را در این زمینه انجام می‌دهد.

ممکن است این سوال در ذهن شما باشد که آیا امکان تغییر سن افراد در مدارک رسمی مانند شناسنامه وجود دارد؟ در چه صورتی می توان سن افراد را به صورت قانونی تغییر داد؟ آیا محاکم دادگستری در این زمینه صلاحیت دارند یا مراجع قانونی دیگر صلاحیت خواهند داشت؟

بحث تغییر سن می‌تواند برای بسیاری از افراد جالب باشد و شاید برای اولین بار با این مسئله مواجه می‌شوند. در واقع افراد زیادی برای رسیدن به اهدافی که دارند، از هر طریق ممکن اقدام به تغییر سن خود می‌کنند.

معمولا ذات انسان‌ها به این شکل است که تمایل چندانی به افزایش سن ندارند و همواره به دنبال روش‌هایی هستند تا بتوانند سن خود را تا حد مشخصی کاهش دهند.

کارت شناسایی

در هر صورت مسائل مربوط به تغییر سن در قانون مورد پیش بینی قرار گرفته است اما برای تحقق آن شرایط خاصی نیز در نظر گرفته شده است.

اصولا تغییر مدارک هویتی در تمامی کشورهای دنیا از جمله ایران با محدودیتی هایی همراه است. افرادی که به دنبال تغییر سن خود هستند، می‌بایست واجد یکسری شرایط باشد تا قانون به آنها اجازه چنین امری را بدهد.

در مورد تغییر سن افراد نیز قانون ایران محدودیت‌هایی را ایجاد کرده است تا افراد مختلف به راحتی نتوانند سن خود را کاهش یا افزایش دهند.

اگر چنین محدودیت‌هایی در قانون پیش بینی نمی‌شد، یقینا هرج و مرج و بی نظمی غیر قابل کنترلی در کشور شکل می‌گرفت و اغلب مردم اقدام به تغییراتی در تاریخ تولد خود می‌کردند.

در مورد تغییر سن در مدارک رسمی، قانونگذار تحت یک سری شرایط محدود در نظر گرفته است. در واقع تنها افرادی می‌توانند برای تغییر سن خود اقدام کنند که بین سن واقعی آن‌ها با آن چه در شناسنامه قید شده است، تفاوت داشته باشد.

در این صورت بحث اختلاف تغییر سن کمتر و بیشتر از 5 سال مطرح می شود که شخص متقاضی باید بتواند با ارائه مدارک مورد نیاز بتواند ادعای خود را اثبات نماید.

  • در صورت اختلاف سن بیشتر از 5 سال، کمیسیون تشخیص سن که از اعضای مختلفی تشکیل شده است، صلاحیت رسیدگی خواهد داشت.
  • همچنین اگر اختلاف سنی کمتر از 5 سال باشد، دادگاه حقوقی محل سکونت شخص متقاضی صلاحیت قانونی دارد.

برای آن که در مورد شرایط قانونی تغییر سن در مدارک رسمی مطلع شوید، به شما توصیه می‌کنیم که ادامه مطالب را از دست ندهید.

تغییر سن افراد

به طور کلی اصل بر این است که امکان تغییر سن افراد در شناسنامه وجود ندارد مگر آن که در صورت وجود یکسری شرایط خاص قانونگذار در این زمینه امکان تغییر سن را فراهم کرده است.

علت اصلی محدودیت در ایجاد تغییرات هویتی افراد به دلیل حفظ اطلاعات و مشخصات آن‌ها است. در واقع برای حفظ امنیت اسناد سجلی امکان تغییر تاریخ تولد وجود ندارد.

با توجه به این که امکان سوء استفاده از مدارک شناسایی افراد به طرق مختلف وجود دارد، قانونگذار برای تغییر دادن مشخصات افراد نیز محدودیت‌هایی را ایجاد کرده است.

البته که وجود این گونه محدودیت‌ها در نهایت به نفع عموم جامعه است و منجر به رویه ثابت و قانونی در حفظ اطلاعات هویتی است.

برخی از افراد که به دنبال تغییر تاریخ تولد خود هستند، وجود محدودیت‌های قانونی در این زمینه را به ضرر خود تصور می‌کنند اما باید به این موضوع توجه داشته باشند که اگر برای تغییرات سن هیچ گونه محدودیتی وجود نداشت و همه مردم می‌توانستند در این زمینه اقدام کنند، یقینا امنیت عمومی جامعه با خطراتی مواجه می‌شد.

ممکن است برخی افراد این ادعا را داشته باشند که سن واقعی آن‌ها در مدارک رسمی درج نگردیده یا به صورت اشتباهی درج شده است و به دنبال تغییر دادن تاریخ تولد خود هستند.

هرچند که امکان بروز خطا و اشتباه در ثبت مشخصات هویتی افراد در سازمان ثبت احوال امری بسیار نادر است و حداقل در سالیان اخیر چنین امری رخ نداده است.

لازم به ذکر است که تغییر سن در شناسنامه تقریبا یک امر غیر ممکن است و در موارد فوق‌العاده استثنایی می‌توان اقدام به تاریخ تولد نمود.

در صورتی امکان تغییر سن شناسنامه وجود دارد که فرد مدعی بتواند مدارک و دلایل قابل قبولی را برای اثبات ادعای خود ارائه کند.

برای مثال، فرد مدعی باید بتواند ثابت کند که شناسنامه متعلق به برادر یا خواهر بزرگتر او است که قبل از به دنیا آمدن وی از دنیا رفته است.

بنابراین باید به این موضوع اشاره کرد که اگر افرادی به دنبال تغییر سن هستند و دلایل قانونی برای ادعای خود ندارند، بهتر است برای این امر اقداماتی را انجام ندهند؛ زیرا تحت هیچ شرایطی با درخواست آن‌ها موافقت نخواهد شد.

هر چند که اگر در این زمینه دلایل منطقی مطرح شود، باز هم نمی‌توان در  مورد تغییر سن در مدارک رسمی اظهار نظر کرد و نیاز به انجام بررسی‌های لازم از سوی مراجع قانونی دارد.

درخواست تغییر سن

آیا تغییر سن در شناسنامه امکان پذیر است؟

همانطور که گفته شد، شناسنامه جزو معتبرترین سند هویتی هر فردی محسوب می‌شود و تمامی اطلاعات شخصی از قبیل تاریخ ولادت به طور دقیق و با ذکر روز، ماه و سال قید می‌شود.

مشخصاتی که در مدارک رسمی از جمله شناسنامه به صورت مکتوب قید می‌شود، تحت هیچ شرایطی نمی‌توان آن‌ها را تغییر داد. از این جهت در مورد سن و تاریخ تولد نیز نمی‌توان تغییراتی را در شناسنامه ایجاد کرد.

در زمان‌های قدیم امکان تغییراتی در مدارک رسمی افراد وجود داشت و مردم این امکان را داشتند تا بتوانند هرگونه تغییراتی را برای مشخصات فردی اعمال کنند.

تا قبل ار تصویب قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آن‌ها، امکان تغییر دادن سن افراد فراهم بود و بدون وجود محدودیت‌هایی که امروزه در قانون اعمال شده است، اشخاص می توانستند مشخصات هویتی خود را تغییر دهند.

اما با توصیب قانون مزبور در سال 1367، هرگونه تغییری در تاریخ تولد اشخاص ممنوع می‌باشد و در صورت اعمال تغییر در این زمینه، افراد متخلف با مجازات‌هایی مواجه خواهند شد.

بنابراین همچنان اصل بر این است که نمی توان سن قانونی افراد را تغییر داد. اما اگر افرادی که متقاضی تغییر سن خود هستند، در صورتی که بتوانند دلیل قانونی مبنی بر عدم تطابق سن واقعی آن‌ها با تاریخ تولد درج شده در شناسنامه ارائه کنند، می‌توانند درخواست خود را در این زمینه به مراجع ذی صلاح بدهند.

به موجب تبصره این قانون، هر شخصی در طول دوران زندگی خود تنها یک مرتبه می‌تواند سن قانونی خود را در شناسنامه تغییر دهد.

بنابراین اگر فردی برای بار نخست تحت هر شرایطی توانست از راه قانونی سن خود را تغییر دهد و قصد اقدام این امر را برای مرتبه دوم داشته باشد، قانون به او اجازه تغییر دادن تاریخ تولد را نخواهد بود و درخواست وی از سوی مراجع صالح رسیدگی نخواهد شد.

پس می توان ذکر کرد که در حالت کلی نمی‌توان تغییراتی را در سن شناسنامه به وجود آورد؛ مگر آن که اشخاص مدعی بتوانند اختلاف سن واقعی با سن مندرج در اسناد سجلی را ثابت نمایند که این موضوع می‌بایست توسط مراجع قانونی مورد تایید قرار گیرد.

مرجع صالح برای اعمال تغییرات سن در مدارک رسمی

در مورد این که کدام مراجع صلاحیت رسیدگی به تغییرات سن در مدارک رسمی را دارد، بر اساس میزان تغییرات سن واقعی و شناسنامه انجام می‌شود.

در خواست تغییر سن می تواند هم تقاضای افزایش سن و هم تقاضای کاهش سن داشته باشد که البته به طور معمول درخواست های کاهش سن مطرح می‌شود.

به طور کلی اعمال تغییرات در سن شناسنامه در دو مرجع قانونی صورت می‌گیرد. تعیین مرجع صالح برای تغییر سن  با توجه به میزان تفاوت سن شناسنامه و سن واقعی فرد متقاضی، متفاوت بوده که مطابق توضیحات ذیل می‌باشد:

تغییر سن در صورت اختلاف بیش از 5 سال بین سن شناسنامه و سن واقعی

اگر اختلاف سن شناسنامه و سن واقعی فرد بیشتر از 5 سال باشد، رسیدگی به آن در صلاحیت کمیسیون تشخیص سن است.

مطابق تبصره قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آن‌ها، این کمیسیون مرکب از فرماندار یا بخشدار، رئیس اداره ثبت احوال محل و پزشک منتخب، مدیر عامل سازمان بهداری استان و رئیس شورای اسلامی شهر و یا بخش‌ محل صدور شناسنامه و با عضویت و ریاست قاضی دادگاه صالح محل تشکیل می‌گردد.

بنابراین اگر فردی واجد شرایط مزبور باشد؛ یعنی مدعی شود که سن مندرج در شناسنامه با سن واقعی او اختلاف 5 سال را دارد، می‌تواند درخواست خود را به کمیسیون تشخیص سن ارائه دهد.

بعد از ارائه درخواست تغییر سن و تحویل مدارک قانونی مانند شناسنامه، استشهادنامه، مرجع مزبور اقدامات لازم در جهت رسیدگی به درخواست مزبور را انجام می‌دهد.

پزشک می‌بایست ابتدا تغییر سن را بررسی کرده و در صورت نبود مشکل خاصی، تغییر سن در شناسنامه افراد متقاضی اعمال می‌شود.

گفتنی است که رسیدگی به چنین درخواست‌هایی به طور معمول چندین ماه به طول می‌انجامد و نیازمند انجام بررسی‌های لازم و اخذ استعلام کافی از سایر مراجع قانونی است.

گفتنی است که صرف نظر پزشک نمی‌تواند منجر به اعمال تغییر سن شناسنامه شود و همه اعضا کمیسیون می‌بایست نظر قاطع خود را در این زمینه بیان کنند.

در صورتی که همه اعضا کمیسیون در مورد تغییر سن نظر مثبت داشته باشند اما یکی از آن‌ها نظر مخالف داشته باشد، اعمال تغییر تاریخ تولد و سن تا زمان انجام بررسی‌های تکمیلی متوقف می‌شود.

به طور مثال، پزشک اختلاف سن را تایید می‌کند اما رئیس اداره ثبت احوال وجود مشکلاتی را در جهت ثبت رسمی مشخصات وی اعلام می‌کند. در این صورت تا مشخص شدن نظر نهایی کمیسیون، هر گونه تغییر سن در مدارک رسمی فاقد اعتبار خواهد بود و می‌بایست مراحل قانونی مجددا از طرف اشخاص متقاضی طی شود.

زمانی که کمیسیون نظر نهایی را در ارتباط با درخواست متقاضیان مبنی بر تغییر سن در مدارک رسمی اعلام می‌کند، اگر بنا به هر دلیلی طرفین نسبت به رای صادره اعتراض داشته باشند، می‌بایست آن را در دیوان عدالت اداری مطرح کنند.

بنابراین اعتراض به رای کمیسیون تغییر سن افراد در دیوان عدالت اداری مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. در صورتی که دیوان عدالت اداری در این زمینه نظر نهایی را اعلام کند، قطعی و لازم‌الاجرا است.

چنانچه نظر دیوان عدالت اداری در نهایت این باشد که امکان تغییر سن در شناسنامه وجود ندارد، شخص متقاضی تحت هیچ شرایطی دیگر نمی‌تواند تاریخ تولد خود تغییر دهد.

عکس گرفتن از مدارک شناسایی

تغییر سن در صورت اختلاف کمتر از 5 سال بین سن شناسنامه و سن واقعی

حال در مواقعی ممکن است اختلاف سن مندرج در شناسنامه با سن واقعی فرد کمتر از 5 سال باشد که در این صورت رسیدگی به چنین درخواست‌هایی در مراجع دادگستری انجام می‌شود.

در واقع در این حالت، مرجع صالح به رسیدگی دادگاه حقوقی محل اقامت متقاضی است. گفتنی است که ارائه چنین درخواستی در دادگاه محل صدور شناسنامه انجام نمی‌شود، بلکه در دادگاه محل سکونت شخص متقاضی رسیدگی خواهد شد.

بنابراین اشخاص متقاضی باید به دادگاه محل سکونت خود مراجعه کرده و فرآیند قانونی را طی کنند. زمانی که بحث صلاحیت مراجع قضایی مطرح می‌شود، ارائه هرگونه درخواستی نیازمند انجام یکسری مراحل خاص دادرسی است.

شاید شما برای انجام یکسری از امور شخصی خود به اداره یا سازمانی مراجعه کرده باشید اما رسیدگی در دادگاه اصول و مقررات خاص خود را دارد و تا زمانی که این اصول رعایت نشود، به هیچ گونه درخواست‌های متقاضیان رسیدگی نخواهد شد.

در هر صورت، شخص متقاضی باید در قالب دادخواست، درخواست تغییر سن را ارائه کند. به همین جهت ابتدا می‌بایست به تهیه و تنظیم دادخواست مرتبط با موضوع خواسته اقدام نموده و سپس آن را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برساند.

بعد از ثبت دادخواست تغییر سن در مدارک رسمی، دادگاه وقت دادرسی تعیین نموده و متقاضی باید در مهلت مقرر در دادگاه حضور پیدا کند.

در نهایت دادگاه نظر خود را در مورد تغییر سن شناسنامه اعلام می‌کند. رای صادره با توجه به بدوی بودن مرجع رسیدگی، قابل اعتراض در مراجع تجدید نظر است.

در واقع حکم صادر شده از طرف دادگاه حقوقی، جنبه لازم‌الاجرا را برای شخص متقاضی تغییر سن ندارد و وی می‌تواند در این زمینه اعتراض کند.

نهایتا رسیدگی به اعتراض متقاضی تغییر سن در دادگاه تجدید نظر مجددا رسیدگی می‌شود و تکلیف درخواست فرد متقاضی مبنی بر اعمال تغییر سن مشخص خواهد شد.

مدارک مورد نیاز برای تغییر سن در مدارک رسمی

در خصوص تغییر سن در مدارک رسمی، ارائه یکسری اسناد و مدارک لازم به مراجع صالح ضروری است. در صورتی که یکی از مدارک مورد نیاز برای اعمال تغییر سن ناقص باشد، رسیدگی به درخواست شخص متقاضی تا زمان رفع تقص متوقف خواهد شد.

مدارک لازم جهت تغییر سن در مدارک رسمی به شرح زیر است:

  1. چند قطعه عکس 4*3
  2. اصل شناسنامه و رونوشت آن
  3. اصل کارت ملی و رونوشت آن
  4. نامه مراجع قضایی
  5. مدارک تحصیلی
  6. مدارک ولادت
  7. نامه رسمی از اداره ثبت احوال
  8. استشهاد نامه

در صورتی که اختلاف سن واقعی و شناسنامه فرد متقاضی بیشتر از 5 سال باشد، وی درخواست خود را به همراه انضمام مدارک فوق به کمیسیون تشخیص سن ارائه می‌کند.

همچنین اگر اختلاف سن شناسنامه با سن واقعی کمتر از 5 سال باشد، متقاضیان باید با به در اختیار داشتن مدارک فوق به دادگاه حقوقی محل سکونت خود مراجعه کرده و مراحل قانونی را طی کنند.

گفتنی است که هرگونه مدارکی که بتواند ادعای وجود اختلاف سن در شناسنامه و سن واقعی افراد را ثابت کند، می‌بایست از سوی افراد تقدیم مراجع ذی صلاح گردد.

بنابراین در صورت عدم وجود برخی از مدارک، بایستی سایر مدارک به قدری قابل استناد باشد که بتوان برای تغییر سن اقدام نمود.

مثلا اگر شخصی نامه رسمی از اداره ثبت احوال نداشته باشد، باید مدرکی را به جای آن که بتواند قابلیت استناد به ادعای مطرح شده را داشته باشد به کمیسیون تشخیص سن یا دادگاه ارائه کند.

در صورتی که مدارک لازم جهت ارائه درخواست مزبور آماده نباشد، شخص متقاضی بهتر است تا زمان مهیا کردن آنها از ارائه درخواست تغییر سن خودداری کند. زیرا درخواست وی یقینا رد خواهد شد و از سوی مراجع صلاحیت دار مورد رسیدگی قرار نمی‌گیرد.

مدارک تحصیلی ممکن است برای تعیین وضعیت تحصیلی شخص متقاضی درخواست شود که در این زمینه می‌بایست آخرین مدرک تحصیلی فرد به کمیسیون تشخیص سن یا در صورت نیاز به دادگاه ارائه گردد.

مدت زمان انجام تغییر سن در مدارک رسمی

در مورد مدت زمان تغییر سن در مدارک رسمی نمی توان نظر قاطعی را ارائه داد. در واقع در این زمینه معیار ثابت و مشخصی وجود ندارد.

در واقع موضوع مدت زمان تغییر سن در مدارک رسمی بستگی به اختلاف سن بیشتر با کمتر 5 سال دارد که در این صورت در کمیسیون تشخیص سن یا در دادگاه رسیدگی خواهد شد.

رسیدگی در کمیسیون تتشخیص سن مدت زمان خاص خود را دارد و در مورد رسیدگی در دادگاه نیز به همین صورت است. بنابراین می‌توان گفت که مدت زمانی که برای اعمال تغییرات سن در مدارک رسمی به طول می‌انجامد، عوامل مختلفی دخیل هستند.

همچنین این موضوع بستگی به ارائه مدارک مورد نیاز و تعیین وقت رسیدگی نیز دارد یا در صورت وجود نقص در مدارک تحویل داده شده یقینا پروسه طولانی‌تری را می‌طلبد.

با توجه به حجم انبوه پرونده‌های ارجاع داده شده به دادگستری به طور معمول رسیدگی به درخواست‌های تغییر سن در دادگاه به مرلاتب طولانی‌تر از رسیدگی در کمسیون مزیور خواهد بود.

اما در هر صورت در خوشبینانه‌ترین حالت، اگر فرد متقاضی مدارک مورد نیاز برای درخواست تغییر سن شناسنامه را به موقع و بدون کاستی به مراجع مربوطه ارائه کند، به طور تقریبی می‌توان مدت زمان 1 الی 3 ماهه را در این زمینه در نظر گرفت.

البته که ممکن است بررسی درخواست‌های مرتبط با تغییر سن برای انجام بررسی و تحقیقات لازم تا چندین ماه طول بکشد.

برای آن که بتوانید زمان خود را در این زمینه کاهش دهید، بهتر است نسبت به جمع آوری مدارک مورد نیاز در اسرع وقت اقدام نمایید و همچنین از وکلای دادگستری و یا کارشناسان حقوقی مجرب استفاده کنید.

گفتنی است که برخی از درخواست‌ها نیاز به بررسی مجدد در مراجع تجدید نظر دارند و از این حیث منجر به طولانی‌تر شدن فرآیند رسیدگی خواهد شد.

گرفتن شناسنامه برای نوزاد

اشخاص واجد شرایط برای ارائه درخواست تغییر سن در مدارک رسمی

ممکن است این سوال مطرح شود که چه کسانی می‌توانند برای تغییر سن در مدارک رسمی اقدام کنند؟ در واقع چه اشخاصی واجد شرایط تغییر سن هستند؟

برای ارائه چنین درخواستی باید یکسری شرایط قانونی داشته باشد. جدای از بحث داشتن اختلاف سنی در شناسنامه و سن واقعی فرد، می‌بایست به این موضوع پرداخت که اشخاصی که تقاضای تغییر سن را مطرح می‌کنند، چه ویژگی‌هایی باید داشته باشند.

در وهله اول باید گفت شخص الزاما حداقل 18 سال سن داشته باشد. بنابراین شرط نخست و اساسی برای ارائه درخواست مزبور، 18 سال سن به بالا است.

در صورتی که فردی زیر 18 سال داشته باشد، می‌بایست حکم رشد داشته باشد. در صورت نداشتن حکم رشد، اجداد پدری وی باید با ارائه مدارک شناسایی خود در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.

گفتنی است که قیم و وصی شخص می‌تواند برای افراد تحت سرپرستی خود نسبت به تغییر سن آن‌ها اقدام نماید. به شرط آن که اسناد و مدارکی که بتواند سمت وی را ثابت کند، داشته باشد.

بنابراین اگر شخصی از حداقل 18 سال سن برخوردار نبود، باید واجد شرایط مزبور باشد. در غیر این صورت نمی‌تواند برای تغییر سن در مدارک رسمی به مراجع قانونی درخواست دهد.

یکی از سوالاتی که همواره پیرامون تغییر سن در مدارک رسمی مطرح می‌شود آن است که چطور می‌توان ثابت کرد که بین سن شناسنامه با سن واقعی فرد اختلاف وجود دارد؟

در مورد اثبات اختلاف سن واقعی با شناسنامه راهکارهای مختلفی وجود دارد. یکی از روش‌های اثبات چنین موضوعی شهادت شهود است. البته دادگاه صرفا شهادت گواهان را مبنای صدور رای قرار نمی‌دهد و می‌بایست مدارک و اسناد مورد نیاز فراهم گردد.

همچنین می‌توان از طریق پزشکی قانونی نیز اختلاف سن در مدارک رسمی را با آن چه واقعیت دارد، ثابت نمود. در صورتی که شاهدی برای ادعای خود نداشته باشید یا در این زمینه اسناد و مدارک کافی در اختیارتان نباشد، در صورتی که زیر 23 سال سن داشته باشید، می‌توانید از طریق انجام معاینات پزشکی قانونی اقدام کنید.

در واقع در صورت فقدان روش‌های فوق، معاینه شدن از پزشک مورد تایید پزشکی قانونی می‌تواند در اثبات اختلاف سنی بسیار تاثیرگذار باشد.

انجام معاینات پزشکی از قبیل معاینات ظاهری، گرافی استخوانی، بررسی پوست و مو و میزان چین و چروک و بررسی وضعیت دندان‌ها می‌تواند به تشخیص دقیق سن آن‌ها کمک کند.

در صورتی که فردی بالای 23 سال داشته باشد، نمی‌تواند معاینات پزشکی مزبور را انجام دهد و باید اسناد و مدارک دیگری را برای اثبات ادعای خود مطرح نماید.

مراحل قانونی تغییر سن در مدارک رسمی

موضوع تغییر سن در مدارک رسمی با توجه به اختلافات سنی در مراجع مختلفی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. در واقع مرجع صالح برای رسیدگی به چنین درخواست‌هایی بر اساس میزان اختلاف سنی در شناسنامه با سن واقعی شخص تعیین می‌شود.

مرجع صالح در مورد تغییر سن بیش تر از 5 سال، کمیسیون تشخیص سن است که از اعضای مختلفی مانند رئیس اداره ثبت احوال، پزشک و غیره تشکیل می‌شود.

در این حالت شخص متقاضی باید در اختیار داشتن مدارک مورد نیاز به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه مراجعه نماید. سپس برای اختلاف سنی می‌بایست مدارک لازم را تحویل مامور ثبت احوال دهد.

این مدارک شامل شناسنامه و کارت ملی فرد متقاضی، استشهادیه، برگه ولادت و یا مدرکی مبنی بر اشتباه کارمند ثبت احوال باشد.

در مواردی بسیار نادر ممکن است که کارمند ثبت احوال در درج اطلاعات و مشخصات متقاضی دچار اشتباه شود و همین موضوع سبب ایجاد تغییراتی در سن فرد شود. این اتفاق می‌تواند مدرک مناسب و قابل قبولی برای اثبات ادعای شخص مدعی باشد.

بنابراین بعد از آن که مراحل اداری به طور کامل طی شد، برای شخص متقاضی پرونده تشکیل شده و تاریخ رسیدگی به آن اعلام وصول خواهد شد.

حضور متقاضیان در کمیسیون اجباری نمی‌باشد اما اگر در این جلسات حضور داشته باشند، می‌تواند تا حد زیادی به نفع آن‌ها باشد. البته در مورد انجام معاینات پزشکی نیز شخص باید حضور فیزیکی داشته باشد.

در مورد تغییر سن کمتر از 5 سال، دادگاه محل سکونت شخص صلاحیت خواهد داشت. بنابراین شخص متقاضی بعد از تهیه و تنظیم دادخواست تغییر سن ابتدا باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و دادخواست مربوطه را رسما به ثبت برساند.

اگر شهر محل سکونت با محل تولد یکسان نباشد، چنانچه تغییر سن بالای 5 سال باشد، باید به فرمانداری شهر محل تولد خود مراجعه کنید. اما در صورتی که تغییر سن زیر 5 سال باشد، مراجعه به دادگستری محل سکونت کفایت می‌کند.

حکم صادره از دادگاه برای تغییر سن کمتر از 5 سال، قابلیت اعتراض در دادگاه تجدید نظر را دارد و شخص متقاضی می‌تواند در مهلت قانونی تعیین شده اعتراض خود را طی دادخواست جداگانه مطرح نماید.

اعتراض پرونده متقاضیان تغییر سن مدارک رسمی که اختلاف سن از 5 سال بیشتر است، در صلاحیت دیوان عدالت اداری است.

گفتنی است که تا زمانی که در مورد پرونده تغییر سن در مدارک رسمی، رای قاطع صادر نشده باشد، شخص متقاضی این امکان را دارد تا درخواست بررسی مجدد را نماید.

اما چنانچه در این زمینه رای قاطع صادر شده باشد، دیگر امکان درخواست بررسی مجدد وجود ندارد و پرونده مختومه اعلام خواهد شد.

رای زمانی قطعی محسوب می‌شود که متقاضی در مهلت قانونی اعتراض خود را نسبت به حکم صادره اعلام نماید. یا در صورت اعتراض به رای صادر شده، برای رسیدگی مجدد به مراجع تجدید نظر ارجاع داده شده است و حکمی که این مراجع صادر شود، قطعی و لازم‌الاجرا خواهد بود.

تغییر سن در شناسنامه

نحوه تنظیم دادخواست تغییر سن در مدارک رسمی

همانطور که گفته شد، در صورتی که اختلاف سن واقعی شخص با آن چه در شناسنامه ذکر شده است، کمتر از 5 سال باشد، رسیدگی به درخواست تغییر سن در دادگاه محل سکونت شخص متقاضی انجام می‌شود.

با توجه به این که درخواست مزبور در دادگستری مورد پیگیری قرار می‌گیرد، می بایست مراحل دادرسی به طول کامل انجام شود.

هرگونه درخواستی که در دادگاه حقوقی مورد بررسی قرار گیرد، نیازمند ارائه دادخواست است. بدون تقدیم دادخواست به مرجع قضایی، امکان رسیدگی به هیچ گونه دعوایی صورت نمی‌گیرد.

در واقع طرح دعاوی حقوقی از طریق دادخواست صورت می‌گیرد و باید با رعایت تشریفات قانونی به مرجع صالح تقدیم شود. در زمان تنظیم دادخواست حقوقی باید تمام اطلاعات و مشخصات مورد نیاز درج شود و همچنین سایر مدارک لازم برای اثبات ادعا نیز ضمیمه شود.

شخص متقاضی تغییر سن باید تمام ادله و مدارکی که بتواند ادعای او را به اثبات برساند، در اختیار دادگاه صالح قرار دهد.

اصولا دادخواست نویسی توسط وکلا و کارشناسان حقوقی مجرب انجام می‌شود و باید کلیه شرایط و ضوابط قانونی در آن رعایت شود. دادخواست‌هایی که بدون رعایت شرایط قانونی تنظیم می‌شوند، ممکن است با رد یا توقیف دادخواست مواجه شوند.

در واقع اگر قصد دارید سن خود را در مدارک رسمی مانند شناسنامه تغییر دارید، در وهله اول باید اقدام به تنظیم دادخواست مرتبط با موضوع خواسته و رعایت شرایط و اصول قانونی نمائید؛ در غیر این صورت دادخواست توسط مدیر دفتر دادگاه رد خواهد شد و ترتیب اثری نیز به آن داده نخواهد شد.

به همین جهت تنظیم انواع دادخواست حقوقی از جمله دادخواست تغییر سن در مدارک رسمی را می‌توانید برعهده سامانه وکیل 24 قرار دهید تا به بهترین شکل ممکن تهیه و تنظیم آن صورت گیرد.

وکیل 24 با تجربه چندین ساله در زمینه تنظیم انواع اوراق قضایی نظیر شکوائیه، دادخواست، لوایح دفاعیه و غیره می‌تواند شما را در ارائه انواع دادخواست حقوقی یاری نماید.

با توجه به این که تنظیم دادخواست مستلزم رعایت اصول و تشریفات قانونی خاصی است، به شما توصیه می‌کنیم تهیه این گونه اوراق قضایی را برعهده مجموعه ما قرار دهید.

در مورد تغییر سن در مدارک رسمی به مشاوره حقوقی نیاز دارید؟

در قانون ایران اصل بر عدم تغییر سن در مدارک رسمی است. در واقع اگر قصد دارید سن خود را تغییر دهید، بهتر است متوجه این امر باشید که با محدویت‌های فراوانی مواجه خواهید شد.

اطلاعات و مشخصات هویتی هر فردی در شناسنامه مکتوب می‌شود و تحت هیچ شرایطی نمی‌توان آن‌ها را تغییر داد. در مورد تغییر سن نیز به همین شکل است و تقریبا امری غیر ممکن است.

برای تغییر دادن سن در شناسنامه تنها یک شرط خاص و استثنایی وجود دارد و فرد متقاضی باید بتواند با ارائه مدارک و اسنادی، اختلاف سن واقعی خود را با تاریخ تولد درج شده در شناسنامه درج نماید.

گاهی اوقات ممکن است که سن واقعی شخص متقاضی با آن چه در شناسنامه قید شده است، تفاوت دارد. در این صورت می‌تواند درخواست خود را به مراجع ذی صلاح ارائه کند.

در این شرایط اختلاف سنی بیشتر و کمتر از پنج سال مطرح می‌شود. اگر تغییر سن متقاضی در شناسنامه بیشتر از 5 سال باشد، رسیدگی به درخواست وی در کمیسیون تشخیص سن انجام می‌شود.

اما در صورتی که اختلاف سن واقعی شخص با شناسنامه از 5 سال کمتر باشد، می‌بایست چنین درخواستی در دادگاه حقوقی محل سکونت متقاضی مطرح شود.

برای ارائه درخواست تغییر سن، باید یکسری مدارک مورد نیاز مانند داشتن نامه رسمی از اداره ثبت احوال، اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی، برگه استشهادیه و غیره را به مراجع مزبور تقدیم کنید.

بررسی درخواست‌های تغییر سن، فرآیند نسبتا طولانی دارد و شخص متقاضی باید تمام مراحل قانونی برای به نتیجه رسیدن خواسته خود را انجام دهد.

در مورد شرایط تغییر سن در مدارک رسمی و انجام مراحل مربوطه توضیحاتی ارائه شد اما اگر در این زمینه نیاز به مشاوره حقوقی دارید، می‌توانید به سامانه وکیل 24 مراجعه کنید و از خدمات و امکانات حقوقی آن بهره مند شوید.

برخی افراد ممکن است که در ارتباط با انجام مراحل مزبور با مشکلاتی مواجه شوند و در نهایت اقدام به اخذ وکیل نمایند.

اخذ وکیل در این زمینه می‌تواند کمک فراوانی به شخص متقاضی تغییر سن نماید و در روند رسیدگی به پرونده تاثیر به سزایی خواهد داشت. اما به دلایل مختلف ممکن است دسترسی به وکیل برای پرونده مزبور وجود نداشته باشد.

در این صورت اگر در ارتباط با انجام مراحل قانونی تغییر سن در مدارک رسمی به مشاوراه حقوقی تخصصی نیاز دارید یا بنا به دلایل مختلف در این زمینه به مشکل حقوقی برخورد کردید، دریافت مشاوره‌های حقوقی وکیل 24 که به صورت آنلاین و تلفنی ارائه می شود، می‌تواند بهترین گزینه برای شما باشد.

چرا وکیل 24 را انتخاب کنیم؟

سایت وکیل 24 با بهره مندی از وکلا و مشاوران و کارشناسان مجرب و متخصص حقوقی و ارائه خدماتی نظیر مشاوره‌های تخصصی حقوقی، می‌تواند شما را در اتباط با شرایط قانونی تغییر سن در شناسنامه راهنمایی نماید.

مشاوره حقوقی در مورد ارائه درخواست تغییر سن در دادگاه یا کمیسیون تشخیص سن به صورت کاملا تخصصی انجام می‌شود و یقینا می توانید از اطلاعات حقوقی در این زمینه بهره مند شوید.

باتوجه به این که وکیل 24 سابقه چندین ساله در زمینه ارائه خدمات حقوقی دارد و بهترین و مجرب‌ترین حقوقدانان کشور در این مجموعه فعالیت می‌کنند، می‌تواند مناسب‌ترین گزینه برای انتخاب افراد مختلف برای بهره‌مندی از امکانات و خدمات حقوقی باشد.

در هر صورت برای کسب مشاوره حقوقی در مورد تغییر سن و شرایط قانونی آن و همچنین انجام مراحل تغییر سن در مراجع قانونی می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا