وکیل

روش‌های تغییر جنسیت در ایران

به باور قدیمیان هر چه که از جانب خدا مقدر شده، درست و به جاست و ما نباید در کار خدا دخالت کنیم. برای همین هم اگر حتی بشر به علم و دانش رفع نقایص یا پیشگیری از بروز آن دست پیدا کرد، باز هم نباید دخالت کند.

این باور قدیمی که تا سالیان سال در جامعه ما ریشه دوانده بود، باعث شد تا بسیاری از افراد که متفاوت از دیگران به دنیا آمده‌اند نتوانند کمکی از جامعه بگیرند یا مشکلشان را حل کنند.

این افراد هر چند که در همه چیز با بقیه برابرند اما برای گذراندن زندگی روزمره خود در تنگنا قرار می‌گیرند.

متقاضیان تغییر جنسیت چه کسانی هستند؟

یکی از تفاوت‌هایی که برخی از افراد از بدو تولد با خود به همراه دارند، ابهام در هویت جنسیشان است.

هر چند که انسان‌ها بر اساس جنسیت خود به زن و مرد تقسیم می شوند اما در این بین گروهی قرار دارند که در جسم متفاوتی گیر افتاده‌اند یا اندام دوگانه‌ای دارند.

ترنس سکشوال‌ها و دو جنسیتی‌ها به زنان و مردانی گفته می‌شود که یا با اندام کامل زنانه و مردانه به دنیا آمده‌اند اما از لحاظ روانی تعلق به جنس مخالف دارند.

به عنوان مثال دختری با اندام زنانه اما روح و روان مردانه و یا افرادی که اندام جنسی هر دو جنس را دارند و در هویت جنسی خود دچار ابهام شده‌اند.

عمل تغییر جنسیت

عمل‌های تغییر جنسیت نیز مانند بسیاری از شاخه‌های پزشکی تحت تاثیر پیشرفت علم و تکنولوژی دائما در حال توسعه است اما در هر صورت همه روش‌ها بر اساس تغییر آلت جنسی افراد و تبدیل پیکره زنان و مردان به جنس مخالف، انجام می‌شود.

مطابق آمار تعداد خواهان تبدیل به جنس مونث با اندکی اختلاف بیشتر از تبدیل به جنس مذکر است.

ایران بر خلاف بیشتر کشورهای اسلامی با فتوای بسیاری از مجتهدین به خصوص امام خمینی مجوز انجام عمل تغییر جنسیت را دارد و شاید همین مسئله نقطه قوتی در جذب اتباع خارجی برای انجام درمان در کشور باشد.

خیلی کم پیش می‌آید که عمل تغییر جنسیت در بیمارستان‌های دولتی انجام شود و به همین دلیل هم این عمل‌ها هزینه‌های زیادی را در بر می‌گیرد که شامل پوشش بیمه نیز نمی‌شود.

این موضوع برای هموطنان متقاضی دشوار است و برای خارجیان بسیار مطلوب چرا که با تبدیل ارز هزینه باز هم برای آنان سنگین نخواهد بود.

البته سازمان بهزیستی کشور وام‌های بلاعوضی را برای متقاضیان تغییر جنسیت در نظر گرفته است که مسائلی مانند عمل جراحی، هزینه‌های درمانی و روان درمانی و لیزر پوست را شامل می‌شود.

عمل تغییر جنسیت

پروسه دریافت مجوز

برای انجام عمل تغییر جنسیت در بیمارستان، شما باید ابتدا مراحل قانونی را طی کرده و مجوز رسمی برای بیمارستان بیاورید تا پزشک اجازه انجام عمل را داشته باشد.

دلیل این سخت‌گیری و دریافت مجوز نیز از باب تغییری است که در هویت فرد به وجود می‌آید و باید مدارک شناسایی او به کلی عوض شود. پس نیاز است تا مراجع مربوطه در جریان این تغییرات قرار بگیرند.

مرجع صالح برای صدور مجوز دادگاه خانواده است. برای گرفتن این محوز شما می‌‌توانید به یکی از طرق زیر اقدام نمایید:

  • روش نخست:

متقاضی ابتدا باید به روانپزشک و مشاور معتبر مراجعه کرده و دوره‌ روان درمانی را بگذراند تا هم از تصمیمش مطمئن شود و هم آماده تغییرات احتمالی در آینده گردد.

پس از اتمام این دوره روان درمانی، روانپزشک تاییدیه‌ای را مبنی برا ترنس بودن مراجع صادر می‌کند که نشان می‌دهد فرد نیاز به انجام این عمل دارد.

سپس باید برای انجام برخی از آزمایش‌های پزشکی مانند تشخیص سطح هورمون و کاریوتایپ باید به آزمایشگاه مراجعه شود چرا که برخی مواقع در واقع فرد ترنس سکشوال نیست و از اختلالات هورمونی و کروموزومی رنج می‌برد که با دارو درمانی برطرف می‌شود.

با حاضر شدن تمامی مدارک پزشکی لازم، شما می توانید به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواست تغییر جنسیت و اطلاعات هویتی در شناسنامه را تقدیم نمایید.

دادگاه برای پذیرش دادخواست شما علاوه بر مدارک پزشکی ضمیمه شده، نیاز به تاییدیه پزشکی قانونی و انجام معاینات روانی و فیزیکی دارد.

در صورت احراز پزشکی قانونی و اطلاع به دادگاه، قاضی جواز تغییر جنسیت برای انجام عمل جراحی و جواز تغییر نام برای ثبت احوال را صادر می‌نماید.

  • روش دوم:

روش دوم تفاوت چندانی با روش اول ندارد به جز آن که شما مرحله مراجعه به روانپزشک شخصی را نادیده بگیرید و مستقیما به دادگاه خانواده مراجعه کنید تا قاضی شما را به پزشکی قانونی ارجاع دهد و از آن جا برای انجام معاینات و آزمایش‌های هورمونی آماده شوید.

پس از دریافت تاییدیه معتبر پزشکی قانونی، قاضی جواز لازم را برایتان صادر خواهد کرد. اما به شما توصیه می‌شود مطابق روش اول حتما مراجعه به روان‌پزشک و طی کردن مراحل روان درمانی را طی کنید چرا که این مسئله آسودگی خاطر و آمادگی ذهنی را برای شما به ارمغان می‌آورد.

روش دوم سریع‌تر است و اگر متقاضی عجله داشته باشید، این مسیر مناسب‌تر است.

دادخواست تقدیم شده به دادگاه محل سکونت فرد متقاضی باید به طرفیت اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه فرد باشد.

تغییر جنسیت

وکیل در روند دریافت مجوز تغییر جنسیت

فردی که تصمیمی به این بزرگی برای تغییر هویت و آینده خود گرفته است، مسلما فشار روانی و جسمی زیادی را تحمل می‌کند.

شاید مجبور باشد با اطرافیان خود بجنگد و با حرف مردم مقابله کند و در نهایت استرس فراوانی را به جان بخرد. این افراد مسلما حسابی درگیر آزمایش‌ها و معاینات و روان درمانی هستند و دیگر حوصله ای برای کارهای اداری ندارند.

از طرفی ممکن است به دلیل آشفتگی خاطر مراحل اداری مانند تقدیم دادخواست را اشتباه طی کنند و مسیر تغییر جنسیت برایشان طولانی‌تر شود.

در نتیجه سپردن کلیه امور مربوط به تغییر جنسیت به یک وکیل مجرب و آشنا در حوزه امور هویتی می تواند فرد را از مشکلات زیادی رهایی بخشد.

وکیل شما باید در سریع‌ترین حالت ممکن در دادگاه حقوقی صالح دادخواست شما را با ماهیت کسب مجوز عمل جراحی تغییر جنسیت و تغییر نام و هویت در شناسنامه تنظیم و به دادگاه ارائه دهد.

همچنین تمامی مدارک پزشکی و تاییدیه پزشکی قانونی را به دادگاه ارائه دهد، در جلسه رسیدگی دادگاه به دفاع از خواسته شما بپردازد و در نهایت مجوز را به دست شما برساند. ضمنا بعد از انجام عمل جراحی، مراحل اداری در اداره ثبت احوال برای دریافت شناسنامه جدید نیز به عهده او خواهد بود.

توجه داشته باشید که مجوز دادگاه باید هم برای انجام عمل جراحی و هم دستور برای اصلاح مدارک به ثبت احوال باشد.

اصلاح مدارک ثبت احوال بعدها در صورت ازدواج این افراد اهمیت می‌یابد و اگر به هر دلیلی بچه‌دار شدن راه عادی میسر نشد، مراجعه به مراکز درمان ناباروری مانند رویان و روش‌هایی مانند حمل جایگزین یا اهدای اسپرم، تخمک و جنین کارساز خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا