وکیل

دادخواست طلاق توافقی

زن و شوهری که بنا به دلایل گوناگون با یکدیگر اختلاف پیدا می‌کنند، سازش می‌تواند بهترین راه‌حل باشد. اما گاهی اوقات صلح و سازش بین زن و مرد تاثیر چندانی ندارد و تصمیم آن‌ها برای جدایی جدی می‌باشد. در واقع در مواردی می‌توان طلاق را راه‌حل مناسبی برای جدایی زن و مرد تلقی کرد.

اختلاف در هر نوع رابطه زوجیت وجود دارد اما گاهی اوقات اختلافات به اندازه‌ای است که راهی جز جدایی برای زوجین باقی نمی‌ماند.

در واقع زوجه تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند با همسر خود به ادامه زندگی مشترک بپردازد و در صورتی که حق طلاق با او باشد، می‌تواند از طریق مراجع قانونی درخواست طلاق دهد.

طلاق توافقی را می‌توان ساده‌ترین نوع طلاق قلمداد کرد که این روزها بین زوجینی که قصد جدایی دارند، بسیار رواج پیدا کرده است. به طور معمول با توجه به این که طلاق حق مستقیم برای مردان است، در شرایطی که زوجه خواهان جدایی است، وقوع طلاق با مشکلاتی همراه است.

در این صورت زوجه که حق طلاق ندارد و همچنین از ارائه دلایل قانونی برای درخواست طلاق نیز محروم است، می‌بایست از طریق روش‌های مختلف همسر خود را برای طلاق راضی کند.

در این شرایط تنها روشی که می‌توان مرد را برای طلاق متقاعد کرد، بحث بذل و بخشش مهریه است. در واقع زن که خواهان جدایی است، با بخشش تمام یا بخشی از مهریه خود، مرد را برای طلاق راضی می‌کند و در نهایت طلاق به صورت توافقی رخ می‌دهد.

با توجه به این که بر اساس عرف جامعه، برای مهریه سکه بهار آزادی آن هم با میزان گزاف تعیین می‌شود، با مطرح شدن بذل مهریه به طور معمول آقایان با طلاق مخالفت نمی‌کنند و زوجین به شکل کاملا توافقی از هم جدا می‌شوند.

طلاق می‌تواند از طرف مرد یا زن و یا به شکل توافقی صورت گیرد. تصور عموم جامعه ما به این صورت است که طلاق صرفا حقی برای مردان است و زنان در این زمینه هیچ حقی ندارند.

اما در صورت وجود شرایطی قانونی، زوجه نیز می‌تواند تقاضای طلاق کند بدون آن که زوج در این زمینه رضایتی داشته باشد.

طلاق توافقی مقررات و ضوابط خاصی دارد و اجرای آن مستلزم انجام مراحل و روند قانونی می‌باشد. در روابطی که مرد رضایتی بابت طلاق ندارد، زن با استفاده از روش‌های مختلف او را وادار به این امر می‌کند. اما اگر طلاق به خواست مرد باشد، به راحتی و بدون رضایت زن انجام می‌شود.

در ارتباط با موضوع طلاق معمولا زن و مرد به راحتی از هم جدا نمی‌شوند و با طی کردن مراحل قانونی و اخذ مجوز از دادگاه امکان جدا شدن آن‌ها وجود دارد. اما در طلاق توافقی شرایط کمی متفاوت است و جدایی زوجین به ساده‌ترین شکل ممکن وجود دارد.

مراحل طلاق توافقی از زمان مراحل اولیه تا صدور رای معمولا بدون مشکل خاصی صورت می‌گیرد مگر آن که تصمیم یکی از طرفین بابت طلاق تغییر پیدا کند که در آن صورت شرایط جدایی زوجین نیز به تبع آن متفاوت می‌شود.

مراحل طلاق توافقی در قانون حمایت خانواده ذکر شده است و کلیه مراجع قضایی سراسر کشور مکلف به رعایت آن هستند. البته اگر یکی از مراحل طلاق به صورت کامل طی نشود یا نواقصی در حین انجام مراحل طلاق وجود داشته باشد، دادگاه حکم طلاق را صادر نمی‌کند.

تا زمانی که حکم طلاق از سوی دادگاه صادر نشود، امکان ثبت آن در محضر وجود ندارد.

زوجین می‌توانند در مورد وضعیت حقوق مالی زوجه بعد از طلاق توافقی نیز به توافق برسند. در واقع زن و مرد صرفا در ارتباط با جدایی به توافق نمی‌رسند بلکه باید تکلیف مسائلی مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزندان را نیز تعیین کنند.

مطرح کردن طلاق توافقی در دادگاه مانند سایر دعاوی حقوقی مستلزم ارائه دادخواست است. در واقع اقامه دعوا با ارائه دادخواست به مرجع صالح آغاز می‌شود و سپس به بررسی آن پرداخته خواهد شد.

بنابراین دادگاه خانواده زمانی به تقاضای زوجین مبنی بر طلاق توافقی رسیدگی می‌کند که دادخواستی مرتبط با موضوع دعوا تسلیم شده باشد.

دادخواست طلاق توافقی مانند سایر دادخواست‌ها نحوه نگارش خاص خود را دارد که به طور معمول تهیه و تنظیم آن توسط وکلا و کارشناسان حقوقی انجام می‌شود.

پس دادن حلقه

آشنایی بیشتر با طلاق توافقی

در قانون ایران طلاق به انواع مختلفی تقسیم بندی می‌شود اما سریع‌ترین روشی که زوجین می‌توانند به زندگی مشترک چندین ساله خود پایان دهند، طلاق توافقی است.

زن و شوهری که از ادامه دادن زندگی مشترک خود نا امید شده‌اند و به نوعی تمایلی به ادامه رابطه زناشویی با یکدیگر را ندارند، با تصمیم دو جانبه و توافق بر سر تمامی مسائل مالی و غیر مالی که در پروسه طلاق پیش می‌آید، تصمیم به طلاق توافقی می‌گیرند و برای این کار درخواست طلاق تحت عنوان طلاق توافقی می‌دهند.

طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیدا است، زن و مرد به صورت توافقی از هم جدا می‌شوند و هیچ کدام از طرفین مخالفتی در این زمینه ندارد. در طلاق توافقی رضایت دو طرف شرط اصلی برای جدایی است در غیر این صورت طلاق به صورت توافقی نمی‌باشد.

در این نوع طلاق صرفا توافق در مورد جدایی بین زوجین انجام نمی‌شود بلکه باید در خصوص مسائلی مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزندان نیز توافق کلی صورت گیرد. در واقع تا زمانی که وضعیت و شرایط مسائل مزبور مشخص نشده باشد، امکان صدور حکم طلاق توافقی وجود ندارد.

نکته بسیار مهمی که در طلاق توافقی وجود دارد آن است که ارجاع به امر داوری در این زمینه وجود ندارد. در واقع روند کلیه طلاق‌ها به این گونه است که قبل از ارجاع پرونده به دادگاه، موضوع طلاق مورد داوری قرار می‌گیرد و دادگاه بر اساس نظر داور یا داوران حکم مقتضی را صادر می‌کند.

اما در طلاق توافقی مرحله ارجاع به داوری وجود ندارد.

طلاق توافقی بائن است یا رجعی؟

آن چه امروزه در دادگاه‌های خانواده رواج یافته است، طلاق توافقی است. طلاق توافقی حجم بالایی از پرونده‌های دادگستری را به خود اختصاص داده است و آرای مختلفی نیز در این زمینه صادر شده است. در قانون مدنی، طلاق به دو بخش کلی تقسیم بندی شده است: بائن و رجعی.

به موجب ماده 1145 قانون مدنی، در موارد ذیل طلاق بائن است:

  1. طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.
  2. طلاق یائسه
  3. طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع بعوض نکرده باشد.
  4. سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید.

در طلاق رجعی حق رجوع در مدت زمان عده در نظر گرفته شده است. در واقع اگر طلاق بین زوجین از نوع رجعی باشد، مرد می‌تواند در عده طلاق به همسر مطلقه خود مراجعه کند.

در قانون مدنی به طلاق توافقی اشاره نشده است ولی این نوع طلاق در قانون حمایت از خانواده ذکر شده است.

در واقع در قانون مدنی چیزی به نام طلاق توافقی در مواد به صورت مجزا نداریم و فقط طلاقی با نام خلع و مبارات وجود دارد که قضات در بحث طلاق توافقی به آن‌ها استناد می‌کنند.

طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که نسبت به شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد، طلاق بگیرد که این مال می‌تواند همان تمام یا بخشی از مهریه باشد.

در واقع طلاق خلع را می‌توان نوعی طلاق توافقی تلقی کرد و دادگاه‌ها طلاق توافقی را به لحاظ قانونی با مواد مربوط به خلع توجیه می‌کنند.

در طلاق خلع زن تمایل به طلاق دارد اما همسر او رضایتی بابت جدایی نداشته و به واسطه بخشش مهریه زوجه راضی به طلاق می‌شود.

به بیان دیگر زوجین ابتدا در مورد طلاق به توافق نمی‌رسند اما در نهایت هر دو طرف رضایت به طلاق می‌دهند و می‌توان طلاق خلعی را نوعی طلاق توافقی تلقی کرد.

بر اساس ماده 1147 قانون مدنی، طلاق مبارات، به طلاقی گفته می‌شود که زن و شوهر هر دو از هم تنفر دارند. در این حالت هیچ کدام از طرفین تمایلی به ادامه زندگی ندارند. در این صورت زن می‌تواند با بذل و بخشش مهریه، شوهر را برای طلاق راضی کند.

طلاق مبارات به صورت توافقی بین زن و شوهر انجام می‌شود. در طلاق مبارات برخلاف طلاق خلع، طرفین از هم کراهت دارند و عوض نمی‌تواند بیشتر از مهریه زن باشد. در صورتی که در طلاق خلع، عوض می‌توان بیش تر از مهریه یا کمتر از آن باشد.

سوال اساسی که مطرح می شود این است که طلاق توافقی بائن محسوب می شود یا رجعی؟ با توجه به توضیحاتی که ارائه کردیم، طلاق توافقی را می‌توان نوعی طلاق بائن برشمرد، هر چند که در این زمینه بین حقوقدانان اختلاف نظر بسیاری وجود دارد.

درخواست طلاق توافقی

همانطور که گفته شد، طلاق توافقی به نوعی از طلاق گفته می‌شود که زوجین با توافق یکدیگر قصد جدایی از یکدیگر را داشته و از طریق مراجع قضایی اقدام به ثبت طلاق می‌کنند. درواقع درخواست طلاق از جانب زن و مرد است و هیچ کدام مخالفتی بابت جدایی ندارند.

پس برای درخواست طلاق توافقی هر یک از طرفین می‌توانند به عنوان خواهان درخواست طلاق را بدهند.

تصور برخی افراد این گونه است که با توجه به توافقی بودن طلاق حتما لازم است که هر دو با هم ضمن یک دادخواست درخواست طلاق را بدهند. اما به لحاظ قانونی و رویه قانونی چنین الزامی برای زوجین وجود ندارد.

در واقع زوجین می‌توانند در یک دادخواست درخواست طلاق را به دادگاه ارائه دهند و هیچ منعی از این بابت وجود ندارد.

همچنین این شرایط فراهم است که زن و مرد به صورت جداگانه تقاضای طلاق توافقی کنند. در این صورت می‌بایست اقدام به تنظیم دو دادخواست جداگانه نموده و در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانند.

البته با توجه به هزینه‌های دادرسی و تنظیم دادخواست، طرفین ضمن یک دادخواست درخواست طلاق می‌دهند که البته باید قبل از ثبت دادخواست مراحل قانونی مربوط به طلاق توافقی را طی کنند.

برگه طلاق توافقی

طلاق توافقی چه مراحلی دارد؟

در طلاق توافقی زوجین تنها بر جدایی با هم به تفاهم نمی‌رسند بلکه درمورد مسائل و حقوق مالی زن( مهریه، نفقه، اجرت‌المثل و غیره) و همچنین بحث حضانت فرزندان با یکدیگر توافق می‌کنند.

طلاق توافقی بدون درگیری و اختلافی میان طرفین صورت می‌گیرد و بعد از جدایی مشکل خاصی برای زن و شوهر به وجود نمی‌آید.

ساده‌ترین و کم دردسرترین نوع طلاق، طلاق توافقی است که این روزها به دلیل رسیدگی و صدور رای در کوتاه‌ترین زمان ممکن، تبدیل به طلاقی رایج شده است.

در طلاق توافقی زن می‌تواند حق و حقوق مالی خود مانند مهریه را ببخشید یا از انجام این کار امتناع کند. در واقع هر توافقی که میان زن و شوهر صورت گیرد، به لحاظ قانونی معتبر است.

طلاق توافقی مراحل مختلفی دارد که در قانون مستقیما به آن اشاره شده است. مراحل این طلاق به شرح زیر می‌باشد:

مرحله نخست: مراجعه به مراکز مشاوره خانوادگی

مراکز مشاوره خانوادگی به منظور تحکیم مبانی خانواده و جلوگیری از افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق و سعی در ایجاد صلح و سازش تشکیل شده‌اند. این مراکز باید در کنار دادگاه‌های خانواده ایجاد شوند.

اعضای مراکز مشاوره خانواده از کارشناسان رشته‌های مختلف مانند مطالعات خانواده، مشاوره، روان ‌پزشکی، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، حقوق و فقه و مبانی حقوق اسلامی انتخاب می‌شوند و حداقل نصف اعضای هر مرکز باید از بانوان متاهل واجد شرایط باشند.

مرحله اول برای طلاق توافقی مراجعه زوجین به مراکز مشاوره خانواده است. در واقع قبل از آن که درخواست طلاق از طریق دادگاه انجام شود، طرفین باید به این مراکز مراجعه کنند.

مراکز مشاوره خانواده ضمن ارائه خدمات مشاوره‌ای به زوجین، خواسته‌های دادگاه را در مهلت مقرر اجرا و در موارد مربوط سعی در ایجاد سازش می‌کنند.

مراکز مذکور در صورت حصول سازش به تنظیم سازش ‌نامه مبادرت و در غیر این صورت نظر کارشناسی خود در مورد علل و دلایل عدم سازش را به طور مکتوب و مستدل به دادگاه اعلام می‌کنند.

ماده 25 قانون حمایت خانواده در این زمینه بیان می‌کند در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می‌توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتدا در مراکز مذکور مطرح کنند.

در صورت عدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهایی به دادگاه منعکس می‌کند.

اگر در جلسات مشاوره ای، طرفین از تصمیم خود مبنی بر طلاق منصرف نشوند، گواهی عدم انصراف از طلاق برای آن ها صادر می‌شود.

مرحله دوم: ثبت دادخواست طلاق توافقی

زوجین بعد از آن که به مراکز مشاوره مراجعه کردند، از طریق گواهی عدم انصراف از طلاق می‌توانند دادخواست خود را به ثبت برسانند. دادخواست ابتدا در دفاتر الکترونیک قضایی ثبت شده و سپس به دادگاه خانواده ارجاع داده می‌شود.

مدیر دفتر دادگاه دادخواست طلاق را مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت نبود مشکل قانونی در آن، وقت دادرسی را تعیین می‌کند.

چنانچه دادخواست به لحاظ حقوقی مشکل داشته باشد و تشریفات قانونی در آن رعایت نشده باشد، توسط مدیر دفتر دادگاه رد می‌شود.

مرحله سوم: حضور در جلسه دادگاه

زوجین باید در مهلت تعیین شده در دادگاه حضور پیدا کنند تا روند رسیدگی به درخواست طلاق آغاز شود.

در جلسات دادرسی، دادگاه توضیحات و ادله طرفین را مورد بررسی قرار می‌دهد و در صورتی که تصمیم آن‌ها بر طلاق باشد، در نهایت حکم مقتضی صادر می‌شود. در این صورت دادگاه مبادرت به صدور حکم طلاق یا گواهی عدم سازش می‌نماید.

مرحله چهارم: مراجعه به دفتر خانه طلاق و ثبت آن

ثبت طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم مربوط از سوی دادگاه مجاز است. ثبت طلاق توافقی بدون حکم دادگاه در محضر امکان‌پذیر نیست.

زوجین با داشتن حکم طلاق به دفتر خانه مراجعه کرده و به صورت رسمی طلاق خود را به ثبت می‌رسانند. حکم طلاق یا گواهی عدم سازش به مدت سه ماه اعتبار دارد و طرفین باید در این مهلت برای ثبت طلاق به محضر مراجعه کنند.

لازم به ذکر است که برای ثبت طلاق توافقی، هر دو طرف باید در دقتر خانه حضور داشته باشند. چنانچه یکی از طرفین به هر دلیلی در محضر حاضر نشود، امکان ثبت طلاق وجود ندارد.

توافق در طلاق

موارد قانونی توافق زوجین در مورد طلاق توافقی

یکی از موضوعات بسیار مهم در مورد طلاق توافقی، بحث تعیین تکلیف حقوق قانونی زوجه بعد از طلاق و سایر موارد دیگر است. در واقع زمانی که زوجین برای طلاق توافقی اقدام می‌کنند، می‌بایست در جلسه دادگاه توافق نامه کتبی را در اختیار دادگاه قرار دهند.

تا زمانی که چنین توافق نامه‌ای به دادگاه ارائه نشود، امکان صدور حکم طلاق وجود ندارد. قاضی دادگاه بر اساس توافق نامه زوجین اقدام به صدور رای می‌کند.

زن و مرد علاوه بر داشتن تفاهم درمورد جدایی، می‌بایست در خصوص مسائلی مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزندان به توافق کلی برسند. توافق زوجین در این زمینه به داشتن یا نداشتن وکیل ارتباطی خاصی ندارد و زن و مرد باید وضعیت موارد مزبور را مشخص کنند.

در ارتباط با طلاق توافقی صرفا توافق طرفین درمورد جدایی اهمیت خاصی ندارد بلکه گام اول و شاید مهترین قدم برای طلاق، مشخص شدن شرایط مهریه و نفقه خانم و همچنین حضانت فرزندان می‌باشد.

نفقه جزو یکی از حقوق قانونی زن در دوران ازدواج است که انجام آن برعهده مرد است. نفقه به طور کلی شامل مایحتاج و مخارج زندگی می‌شود که تامین کردن آن وظیفه‌ای برعهده مردان است.

شرعا و قانونا مرد موظف به تامین مخارج زندگی زوجه است و زنان در این زمینه هیچ نقشی ندارند. در صورت عدم پرداخت نفقه از جانب زوج در قانون ضمانت اجرا حقوقی و کیفری در نظر گرفته شده است.

درمورد مهریه باید به این نکته توجه داشت که زوجه می‌تواند مهر خود را ببخشد یا تمام آن را از همسر خود مطالبه کند.

البته نحوه پرداخت مهریه با توجه به عندالمطالبه یا عندالاستطاعه بودن آن بستگی دارد. در هر صورت مهریه تعهدی قانونی از سوی زوج است که موظف به پرداخت آن به زوجه می‌باشد.

در ارتباط با موضوع حضانت فرزندان نیز شرایط پسر و دختر متفاوت است. مطابق قانون حضانت پسر و دختر تا هفت سالگی برعهده مادر است و بعد از آن تا سن بلوغ پدر عهده دار سرپرستی فرزندان است.

بعد از سن بلوغ، قانونگذار شرایط سرپرستی را به اختیار فرزندان واگذار کرده است. در واقع دختر بعد از 7 سالگی تمام و پسر بعد از 15 سالگی تمام بعد از طلاق می‌توانند با نتخاب خود با پدر یا مادر زندگی کنند.

البته زن و شوهر می‌توانند در مورد نحوه حضانت فرزند به توافق برسند که ممکن است برای همیشه فرزندان تحت سرپرستی پدر یا مادر قرار گیرند.

زوجین در مورد موضوع حضانت فرزند به سختی با هم به توافق می‌رسند و هیچ کدام از طرفین راضی به زندگی بدون فرزند خود نمی‌باشد.

طلاق با داشتن حق طلاق چگونه است؟

به طور کلی، حق طلاق با مرد است اما به روش‌های مختلف این حق به زن تعلق پیدا می‌کند. در واقع مرد این اختیار را دارد تا حق طلاق را به همسر خود یا شخص دیگری وکالت دهد.

در این صورت زن به نمایندگی از مرد می‌تواند هر زمان که تمایل داشته باشد از او طلاق بگیرد. زمانی که مرد به زن وکالت بلاعزل طلاق می‌دهد، حق طلاق وی همچنان پا برجاست و از بین نمی‌رود.

حق طلاق همان وکالت در طلاق است که طبق شرایط قانونی صورت می‌گیرد. حق طلاق می‌تواند به دو صورت انجام شود:

  1. ضمن عقد ازدواج حق طلاق برای زن در نظر گرفته شود. در سند نکاحیه قید می‌شود که حق طلاق به زن تعلق می‌گیرد و وی می‌تواند به نمایندگی از شوهر خود طلاق بگیرد. در واقع در سند ازدواج شرط وکالت در طلاق قید می‌شود.
  2. زوج می‌تواند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و به زوجه یا شخص دیگر وکالت در طلاق یا حق طلاق بدهد. اگر زوج خارج از کشور باشد، به سفارت ایران مراجعه کرده و به همسر خود وکالت در طلاق می‌دهد.

وکالت در طلاق یا حق طلاق می‌تواند به صورت مطلق یا بر حسب شرایطی باشد. اگر وکالت طلاق به طور مطلق باشد (یعنی شرط خاصی در آن لحاظ نشود)، زوجه هر زمان می‌تواند درخواست طلاق بدهد و خود را مطلقه سازد.

اما اگر شرایطی در وکالت نامه قید شده باشد، حق طلاق در صورت اجرا شدن آن شرایط به زوجه تعلق می‌گیرد.

مدارک لازم برای طلاق توافقی

به منظور طلاق توافقی و ثبت رسمی آن زوجین باید مدارک لازم را در اختیار دادگاه قرار دهند. در مورد طلاق توافقی، زوجین باید مدارک خود را مورد بررسی قرار داده تا از تکمیل بودن آن اطمینان خاطر داشته باشید.

اگر بنا به دلایل مختلف مدارک ارائه شده به دادگاه کامل نباشد، وقت رسیدگی مجدد برای زوجین تعیین شده تا اقدام به تکمیل کردن مدارک خود نمایند.

مدارک لازم جهت طلاق توافقی شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. شناسنامه و کارت ملی زوجین
  2. سند ازدواج
  3. گواهی بکارت زوجه
  4. گواهی عدم بارداری

در صورت مفقود شدن سند ازدواج، زوجین باید به دفتر خانه‌ای که ازدواج خود را ثبت کرده اند مراجعه نمایند و رونوشت آن را تهیه کنند.

گواهی بکارت زوجه به این دلیل اخذ می‌شود که اگر قرار بر مطالبه مهریه خانم باشد و سلامت پرده بکارت وی نیز ثابت شود، مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود.

سلامت پرده بکارت خانم نشان دهنده عدم برقرار رابطه جنسی بین زن و شوهر می‌باشد که مطابق قانون در این شرایط به زوجه نصف مهریه تعلق می‌گیرد. گواهی مربوطه از پزشکی قانونی اخذ می‌شود.

ارائه گواهی عدم بارداری درمورد هر نوع طلاقی مطرح است و صرفا برای طلاق توافقی نمی‌باشد. گواهی مزبور ممکن است در جلسات دادگاه یا برای جاری شدن صیغه طلاق و ثبت آن در محضر لازم شود.

مدت زمان انجام طلاق توافقی

در مورد طلاق توافقی نمی‌توان مدت زمان ثابت و مشخصی را تعیین کرد و در قانون نیز چنین چیزی مطرح نمی‌باشد. در واقع مدت زمان طلاق توافقی به معیارهای مختلفی بستگی دارد و ممکن است پروسه طلاق چندین ماه به طول بیانجامد.

اما بهتر است بدانید که بین هر کدام از مراحل طلاق توافقی معمولا به اندازه 1 ماه وقفه می‌افتد و در مجموع حداقل شش ماه زمان لازم است تا زوجین اقدام به ثبت طلاق توافقی کنند.

با توجه به توضیحات گفته شده به شما توصیه می‌کنیم برای ثبت طلاق توافقی و انجام مراحل آن از وکیل متخصص در امور خانوادگی بهره بگیرید تا مراحل طلاق با شرایطی مناسب و در زمان کوتاه‌ترین زمان ممکن صورت گیرد.

توافق زوجین

آیا برای طلاق توافقی داشتن وکیل الزامی است؟

در حالت کلی داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی نمی‌باشد و زوجین می توانند شخصا برای این کار اقدام کنند. اما در مواردی خاص داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است.

در واقع در حالتی که بحث وکالت در طلاق مطرح می‌شود و زوجه حق طلاق دارد، داشتن وکیل جنبه الزامی پیدا می‌کند.

در مورد وکالت در طلاق، مرد حق طلاق را به همسر خود می‌دهد و زوجه می‌تواند هر زمان که تمایل داشت با مراجعه به دادگاه برای طلاق اقدام کند. حق طلاق می‌تواند به صورت وکالت نامه به زوجه داده شود که تهیه و تنظیم آن توسط وکیل صورت می‌گیرد.

در مجموع اخذ وکیل در طلاق توافقی در دو حالت الزامی است:

  1. زمانی که زن از جانب مرد بخواهد خودش را مطلقه کند یا به اصطلاح از حق طلاق خود استفاده کند.
  2. زن یا شوهر یا هر دو مقیم خارج از کشور باشند و بخواهند به صورت توافقی طلاق بگیرند. در این دو حالت داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی می‌باشد.

آیا رسیدگی به تقاضا طلاق توافقی در دادگاه بدون ارائه دادخواست امکان پذیر است؟

رسیدگی به طلاق توافقی در دادگاه منوط به ارائه دادخواست است. دادگاه خانواده به تقاضای زوجین در مورد طلاق رسیدگی نخواهد کرد مگر به تسلیم دادخواست.

رسیدگی به تقاضای طلاق توافقی بدون ارائه دادخواست تحت هیچ شرایطی امکان پذیر نمی‌باشد. اگر بخواهیم در مورد شرایط رسیدگی به درخواست طلاق در دادگاه اشاره کنیم، می‌بایست به قانون آیین دادرسی مدنی مراجعه کرد.

مطابق ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی، شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست می‌باشد. بنابراین دادگاه در صورتی می‌تواند به دعوا رسیدگی کند که خواهان دادخواست داده باشد.

به بیان دیگر، اقامه دعوی از زمانی آغاز می‌شود که طرفین، دادخواست مرتبط با موضوع دعوا را به دادگاه صالح ارائه دهند. در غیر این صورت به لحاظ قانونی، دادگاه نمی‌تواند راسا به شکایت مزبور رسیدگی کند.

شرایط ماده مزبور در ارتباط با کلیه دعاوی حقوقی مرتبط است و مستثنی از موضوع طلاق توافقی نمی باشد. دادخواست طلاق به دفتر دادگاه صالح و در نقاطی که دادگاه دارای شعب متعدد ‌است به ‌دفتر شعبه اول تسلیم می‌گردد.

مدیر دفتر دادگاه پس از وصول دادخواست باید فوری آن را ثبت کرده، رسیدی مشتمل بر نام خواهان، خوانده، تاریخ تسلیم (‌روز و ماه و‌سال) با ذکر شماره ثبت به تقدیم‌کننده دادخواست بدهد و در برگ دادخواست تاریخ تسلیم را قید نماید.

تاریخ رسید دادخواست به‌ دفتر، تاریخ اقامه دعوا محسوب می‌شود. در واقع اگر دادخواست به لحاظ شکلی و ماهوی مشکلی نداشته باشد، مدیر دفتر دادگاه به شخص یا اشخاص تقدیم کننده دادخواست رسیدی را می‌دهد که تاریخ درج شده در رسید همان زمان اقامه دعوا به شمار می‌رود.

شرایط دادخواست طلاق توافقی

دادخواست جزو آن دسته از اوراق قضایی است که قانونگذار شرایط خاصی برای تنظیم آن در نظر گرفته است. تنظیم دادخواست بدون درج شرایط قانونی اعتبار نداشته و دادگاه نیز به آن رسیدگی نخواهد کرد.

به همین جهت شرایط کلی دادخواست طلاق توافقی مانند سایر دادخواست‌ها در ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است. به موجب این ماده، دادخواست باید حاوی شرایط و نکات زیر باشد:

  1. نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتی‌الامکان شغل خواهان (در صورتی که دادخواست طلاق توسط وکیل تقدیم شود، مشخصات وکیل نیز باید درج گردد).
  2. نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده.
  3. تعیین خواسته و بهای آن مگر انکه تعیین بها ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد.
  4. تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
  5. آن چه که خواهان از دادگاه درخواست دارد.
  6. ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
  7. امضای دادخواست دهنده و در صورت عجز از امضاء، اثر انگشت او.

موارد فوق می‌بایست به صورت کامل و با ذکر جزئیات دقیق در دادخواست طلاق توافقی ذکر گردند، در غیر این صورت دادگاه به دادخواستی که به شیوه غیر اصول و بدون درج نکات ماده 51 تنظیم شده باشد، رسیدگی نخواهد کرد.

لازم به ذکر است که در مورد دادخواست طلاق توافقی استثنائا قسمت مربوط به مشخصات خوانده تکمیل نمی‌شود؛ زیرا در این نوع طلاق، زن و مرد هردو جزو خواهان دعوا محسوب شده و علیه یکدیگر طرح دعوا نمی‌کنند.

گفتنی است که در صورتی که درخواست طلاق از طرف مرد یا زن باشد، می‌بایست اطلاعات و مشخصات خوانده به طور کامل در دادخواست قید شود.

پس در دادخواست طلاق توافقی عدم ذکر اطلاعات خوانده منجر به توقیف دادخواست نمی‌شود و علی‌الاصول بخش مشخصات خوانده خالی گذاشته می‌شود.

دادخواست طلاق توافقی می‌بایست بر روی برگه‌های چاپی مخصوص و به زبان فارسی باشد. دادخواستی‌هایی که در اوراقی به جزء برگه‌های چاپی نوشته می‌شوند، توسط دادگاه مورد رسیدگی قرار نمی‌گیرند.

نوشتن تاریخ در برگ دادخواست طلاق توافقی الزامی نیست اما مدیر دفتر کل دادگاه پس از گرفتن دادخواست باید فوری آن را ثبت کرده و رسیدی که در آن مشخصات اصحاب دعوی و شماره ثبت نوشته شده است به تقدیم‌کننده دادخواست بدهد و در برگ دادخواست تاریخ تسلیم را بنویسد.

تصمیم طلاق توافقی

تنظیم دادخواست طلاق توافقی توسط زوجین

زوجین متقاضی طلاق توافقی برای ارائه دادخواست می‌بایست نکات قانونی تنظیم دادخواست نویسی را رعایت کنند. همانطور که گفته شد، در صورت عدم رعایت موارد قانونی در دادخواست طلاق منجر به رد آن توسط دادگاه خواهد شد.

علی‌القاعده زوجین باید اطلاعات مندرج در دادخواست طلاق را به درستی تکمیل نمایند. زوجین در فرم دادخواست، مشخصات کامل خود را در بخش خواهان ذکر می‌کنند. در قسمت خواسته نیز درخواست طلاق توافقی را مطرح می‌کنند.

همانگونه که گفته شد، در طلاق توافقی مطالبی در ستون خوانده نوشته نمی‌شود و با خالی گذاشتن این بخش، موارد بعدی دادخواست تکمیل می‌گردد.

در قسمت ستون دلایل و منضمات نیز عقد نامه و مدارک ازدواج و تصاویر شناسنامه و کارت ملی ملی خود را درج می‌کنند و هردو نیز باید زیر دادخواست را امضا کنند.

در صورتی که زوجین بنا به دلایلی نتوانند زیر دادخواست طلاق را امضاء کنند، به موجب بند 7 ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی، می‌توانند اثر انگشت خود را ثبت کنند.

دادخواست طلاق توافقی بدون وجود امضاء یا اثر انگشت طرفین اعتبار قانونی ندارد و از این جهت از طرف دادگاه نیز مورد بررسی قرار نخواهد گرفت.

تنظیم دادخواست طلاق توافقی با وکالت وکیل

به لحاظ قانونی زوجین می‌توانند برای تنظیم دادخواست طلاق توافقی و به طور کلی ثبت درخواست طلاق در دادگاه از وکیل پایه یک دادگستری بهره مند شوند.

با توجه به این که تنظیم دادخواست نیازمند تخصص و اطلاعات بالای حقوقی است، از این حیث معمولا تنظیم دادخواست طلاق توافقی توسط وکلای دادگستری یا کارشناسان حقوقی صورت می‌گیرد.

دادخواستی که توسط زوجین تنظیم می‌شود، ممکن است حاوی اشکلاتی باشد و بهتر است تهیه و تنظیم انواع دادخواست طلاق برعهده متخصصین امر قرار گیرد.

در هر صورت دادخواست طلاق توافقی که توسط وکیل تنظیم می‌شود، می‌بایست شرایط و موارد قانونی به درستی در آن رعایت شود.

وکیل دادگستری در قسمت خواهان دادخواست، مشخصات زوجین را درج می‌کند و سپس در ستون مربوط به شرح خواسته، موضوع طلاق توافقی را با بیان مطالب و جملات حقوقی و در نهایت صدور گواهی عدم سازش یا حکم طلاق را درخواست می‌کند.

در ستون نماینده یا وکیل مشخصات خود را می‌نویسد و در ستون دلایل و منضمات نیز مدارک ازدواج و شناسنامه و کارت ملی زوجین و وکالتنامه خود را عنوان می دارد.

چگونه دادخواست طلاق توافقی تنظیم نمائیم؟

طرح دعاوی حقوقی از طریق دادخواست صورت می‌گیرد و باید با رعایت تشریفات قانونی به مرجع صالح تقدیم شود.

در زمان تنظیم دادخواست طلاق توافقی باید تمام اطلاعات ضروری از قبیل مشخصات خواهان (زوجه و زوج) درج شود و همچنین مدارک لازم مانند عقدنامه ازدواج و توافق نامه کتبی نیز ضمیمه شود.

اصولا دادخواست نویسی توسط وکلا و کارشناسان حقوقی مجرب انجام می‌شود و باید کلیه شرایط و ضوابط قانونی در آن رعایت شود. دادخواست‌هایی که بدون رعایت شرایط قانونی تنظیم می‌شوند، ممکن است با رد یا توقیف دادخواست مواجه شوند.

در واقع اگر قصد ارائه درخواست طلاق توافقی به دادگاه دارید، در وهله اول باید اقدام به تنظیم دادخواست مرتبط با موضوع دعوی و رعایت شرایط و اصول قانونی نمائید؛ در غیر این صورت دادخواست توسط مدیر دفتر دادگاه رد خواهد شد و ترتیب اثری نیز به آن داده نخواهد شد.

به همین جهت تنظیم دادخواست طلاق توافقی را می‌توانید برعهده سامانه وکیل 24 قرار دهید تا به بهترین شکل ممکن تهیه و تنظیم آن صورت گیرد.

وکیل 24 با تجربه چندین ساله در زمینه تنظیم انواع اوراق قضایی نظیر شکوائیه، دادخواست، لوایح دفاعیه و غیره می‌تواند شما را در ارائه انواع دادخواست حقوقی یاری نماید.

با توجه به این که تنظیم دادخواست طلاق توافقی مستلزم رعایت اصول و تشریفات قانونی خاصی است، به شما توصیه می‌کنیم تهیه این گونه این گونه دادخواست ها را برعهده این سامانه قرار دهید.

حلقه ازدواج

مشاوره حقوقی در مورد طلاق توافقی

طرح دعاوی خانواده پیچیدگی‌های خاص خود را دارند و قطعا داشتن اطلاعات و دانش حقوقی می‌تواند در این زمینه بسیار کارساز باشد.

متاسفانه بسیاری از مسائل و مشکلات پیش آمده در حوزه طلاق به دلیل عدم اطلاع از راه و روش‌های قانونی و حقوقی می‌باشد و به همین جهت وجود وکیل و یا مشاور و کارشناس حقوقی مجرب می‌تواند در این زمینه موثر باشد.

در ارتباط با پرونده‌های طلاق توافقی، اخذ وکیل می‌تواند کمک فراوانی به شاکی نماید و در روند رسیدگی به پرونده تاثیر به سزایی خواهد داشت. اما به دلایل مختلف ممکن است دسترسی به وکیل برای پرونده طلاق وجود نداشته باشد.

مثلا زوجین زمان کافی برای طرح دعوا ندارد و یا حق‌الوکاله سنگین وکلا مانع از این کار می‌شود. در این صورت بهترین گزینه برای ارائه درخواست طلاق، دریافت مشاوره‌های حقوقی به صورت آنلاین و تلفنی است.

مشاوره‌های حقوقی آنلاین یا تلفنی مزیت‌های فراوانی دارد که برخورداری از شرایط مناسب اطلاعات حقوقی امکان پذیر است.

از طریق مشاوره حقوقی می‌توان اطلاعات لازم در مورد طلاق توافقی را کسب کرد. در واقع با کمترین هزینه و در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توان درخواست طلاق را از این روش طرح کرد.

در هر صورت چنانچه در مورد طلاق توافقی به مشاوره حقوقی نیاز دارید، می‌توانید به سامانه وکیل 24 مراجعه کرده و از هرگونه خدمات حقوقی بهره مند شوید.

خدمات تخصصی وکیل 24 درمورد طلاق توافقی

وکیل 24 در ارتباط با طلاق توافقی خدمات تخصصی در اختیار شما قرار می‌دهد. بنابراین خدمات تخصصی این سامانه در مورد طلاق توافقی به شرح زیر است:

  1. ارائه مشاوره تلفنی و آنلاین در مورد طلاق توافقی توسط وکلا و کارشناسان حقوقی
  2. تنظیم توافقنامه طلاق براساس توافق زوجین
  3. تنظیم وکالت نامه طلاق
  4. تنظیم دادخواست طلاق
  5. ارجاع پرونده به شعب خانواده
  6. انجام مراحل قانونی طلاق توافقی بدون نیاز به حضور زوجین
  7. دریافت حکم طلاق توافقی از دادگاه خانواده

تیم تخصصی وکیل 24 در هر زمان در کنار شما است تا در صورتی که به خدمات حقوقی نیاز پیدا کردید، امکان ارائه خدمات وجود داشته باشد. در هر صورت قبل از هر اقدام حقوقی می‌توانید از امکانات و خدمات ما بهره مند شوید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا